Rundveehouderij

Nieuws 1328 x bekeken 1 reactie

Amerikanen wekken stroom op uit kaas

Wisconsin - Een grote kaasfabriek in de Amerikaanse staat Wisconsin levert stroom aan drieduizend woningen. Het spoelwater uit de kaasfabriek wordt gebruikt voor stroomopwekking met biogasreactoren.

Het water dat in de kaasfabriek wordt gebruikt om de wei en de melk uit te wassen is rijk aan voedingsstoffen. Het afvalwater werd lange tijd gebruikt als meststof. Drie ondernemers wilden het water gebruiken voor biogasreactoren. Het voedingsrijke water voeden microben die energie produceren. Het afvalwater wordt opgevangen in een tank van 15 miljoen liter afvalwater uit de kaasmakerij.

De biogasinstallatie is gestart in augustus. Uiteindelijk moet de installatie dagelijks bijna 2 miljoen liter afvalwater omzetten in methaan, dat wordt verbrand om drieduizend woningen van energie te voorzien. De warmte wordt opgevangen en gebruikt in de zuivelfabrieken. Het digestaat wordt afgezet als mest.

Eén reactie

  • Rozing

    in duitsland doen ze dat al meer als tien jaar. dit is toch geen nieuws

Of registreer je om te kunnen reageren.