RundveeNieuws

Amalthea voor grootste deel naar De Groot

Rijen/Bodegraven – Coöperatie Amalthea en ZLTO hebben het overgrote deel van de aandelen in productiebedrijf Amalthea verkocht aan ondernemer Joop de Groot uit Bodegraven. De aandelen die ZLTO van de hand doet (50 procent), worden direct verkocht. De aandelen die de coöperatie verkoopt, worden gefaseerd overgedragen.

Uiteindelijk blijft een klein deel van de aandelen in handen van de coöperatie, aldus coöperatievoorzitter Eric van Logtestijn. Een verdere afspraak is dat coöperatie Amalthea jarenlang alle melk blijft leveren aan het productiebedrijf Amalthea. Daarbij belooft De Groot om jarenlang een bovengemiddelde melkprijs uit te betalen.

De verkoop van de kaasmaker bevrijdt coöperatie Amalthea uit de ongemakkelijke positie waarin ze terecht kwam door de overname van kaashandelaar Zijerveld door FrieslandCampina eind 2012. Op deze overname volgden beperkingen van de Europese Commissie om de positie van FrieslandCampina in de markt voor geitenkaas niet te groot te laten zijn. Bepaald werd dat de exclusieve samenwerking tussen Amalthea en Zijerveld moest worden beëindigd. De partijen kregen een jaar de tijd om aanpassingen te doen.

Door de overeenkomst met De Groot is een nieuwe situatie ontstaan. Zijerveld blijft een belangrijke kaasafnemer, maar niet meer de exclusieve afnemer. Voor FrieslandCampina blijven beperkingen bestaan bij geitenkaas, Amalthea kan weer groeien.

Joop de Groot dreef de laatste jaren een kleinere kaashandel. Eerder leidde hij de kaashandels De Groot en Boering Melkblok. Deze zijn opgegaan in kaashandel Zijerveld, die nu bij FrieslandCampina zit.

De verkoop van de aandelen in kaasmaker Amalthea heeft geen negatieve gevolgen voor de medewerkers.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin