Rundveehouderij

Nieuws 3711 x bekeken 2 reactieslaatste update:17 feb 2014

Amalthea voor grootste deel naar De Groot

Rijen/Bodegraven – Coöperatie Amalthea en ZLTO hebben het overgrote deel van de aandelen in productiebedrijf Amalthea verkocht aan ondernemer Joop de Groot uit Bodegraven. De aandelen die ZLTO van de hand doet (50 procent), worden direct verkocht. De aandelen die de coöperatie verkoopt, worden gefaseerd overgedragen.

Uiteindelijk blijft een klein deel van de aandelen in handen van de coöperatie, aldus coöperatievoorzitter Eric van Logtestijn. Een verdere afspraak is dat coöperatie Amalthea jarenlang alle melk blijft leveren aan het productiebedrijf Amalthea. Daarbij belooft De Groot om jarenlang een bovengemiddelde melkprijs uit te betalen.

De verkoop van de kaasmaker bevrijdt coöperatie Amalthea uit de ongemakkelijke positie waarin ze terecht kwam door de overname van kaashandelaar Zijerveld door FrieslandCampina eind 2012. Op deze overname volgden beperkingen van de Europese Commissie om de positie van FrieslandCampina in de markt voor geitenkaas niet te groot te laten zijn. Bepaald werd dat de exclusieve samenwerking tussen Amalthea en Zijerveld moest worden beëindigd. De partijen kregen een jaar de tijd om aanpassingen te doen.

Door de overeenkomst met De Groot is een nieuwe situatie ontstaan. Zijerveld blijft een belangrijke kaasafnemer, maar niet meer de exclusieve afnemer. Voor FrieslandCampina blijven beperkingen bestaan bij geitenkaas, Amalthea kan weer groeien.

Joop de Groot dreef de laatste jaren een kleinere kaashandel. Eerder leidde hij de kaashandels De Groot en Boering Melkblok. Deze zijn opgegaan in kaashandel Zijerveld, die nu bij FrieslandCampina zit.

De verkoop van de aandelen in kaasmaker Amalthea heeft geen negatieve gevolgen voor de medewerkers.

Jan Willem Veldman en Klaas van der Horst

Laatste reacties

  • farmerbn

    Pure armoede ,wat ze nu ook zeggen. Als de ZLTO nog rijk zou zijn geweest dan was er niets verkocht. Het zou eerlijker zijn als er verklaard werd: we hebben verkocht want we kunnen de centen goed gebruiken.

  • j.verstraten1

    Flauwekul Farmerbn. ZLTO is een paar jaar geleden Amalthea te hulp geschoten toen ze dreigden om te vallen en het is een goede zaak dat ZLTO er nu weer uit is. Een coop moet zoveel mogelijk zeggenschap in eigen handen hebben .ZLTO is geen bank en moet dat ook niet structureel willen zijn. .

Of registreer je om te kunnen reageren.