Rundveehouderij

Nieuws 4449 x bekeken 22 reacties

ZLTO en LTO Noord verschillen over groei veebedrijf

Den Haag – ZLTO en LTO Noord verschillen van mening over de toekomst van de melkveehouderij. Dat blijkt uit de standpunten die de zuidelijke en noordelijke organisatie van LTO hebben gepubliceerd.

ZLTO vindt het oorspronkelijke voorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma, waarbij melkveebedrijven mogen groeien met 100 procent mestverwerking, een prima voorstel. "Daarmee kunnen leden uit de voeten. Het houdt rekening met de regionale - overwegend intensievere - structuur en biedt voor elke ondernemer een kans", vindt ZLTO.

LTO Noord vindt dat er grenzen moeten worden gesteld aan de optie voor 100 procent mestverwerking, om hiermee de groei van de melkveehouderij evenwichtig te laten plaatsvinden, met behoud van grondgebondenheid en weidegang en binnen de milieurandvoorwaarden. De beperking aan de grondloze groei moet erop gericht zijn dat de verhouding tussen grond en koeien niet scheef groeit en dat het voor melkveehouders ook aantrekkelijk blijft om fosfaatbenutting van de veestapel te verhogen en weidegang toe te passen.

ZLTO vindt het ook belangrijk dat weidegang en grondgebondenheid gestimuleerd worden, maar ziet graag dat dit marktkansen biedt voor ondernemers. De organisatie verwacht dat de melkveehouderij zich zal ontwikkelen als een gewaardeerde economische activiteit waar imago-technisch niets op af te dingen valt. "ZLTO neemt afstand van extreme vormen van melkveehouderij waar geen maatschappelijk draagvlak voor is", staat in het standpunt van ZLTO. De organisatie kiest voor 'eigenschaligheid'; het bedrijf moet passen in de omgeving, bij de ondernemer en bij de markt.  ZLTO vindt dat de melkveehouderij per definitie grondgebonden is. "Voor elke 2,5 koe is ongeveer 1 hectare ruwvoer nodig."

De melkveewet wordt 1 januari van kracht. Een meerderheid van de Eerste en Tweede Kamer wil een beperking aan de groei met enkel mestverwerking. Dijksma komt in maart met een voorstel over de wijze waarop grondgebondenheid wordt geborgd.

Laatste reacties

 • koestal

  De melkveewet is al ingehaald door een lage melkprijs die de lust om te vergroten al heeft afgeremd

 • Sjakkie

  Hoe lager de melkprijs, hoe meer er gemolken moet worden om de rekeningen te betalen.
  En dat gaat rendabeler met aangekocht voer, dan met aangekochte grond.
  Dus de richting is duidelijk, tenzij grondgebondenheid serieus wordt ingevuld.
  Maar dat past de zlto niet.

 • koestal

  Ze kunnen wel van mening verschillen ,maar in Den Haag wordt de beslissing genomen en niet door LTO

 • Arnens

  Ik denk dat we als veehouders moeten gaan beseffen dat Nederland vol is m.b.t. dieraantallen. Het gaat niet alleen om mest maar ook om ammoniak, fijnstof, geur, broeikasgassen etc. en last but not least: de markt. Als men in andere werelddelen voor 25-30 ct/kg kan produceren, waarom moeten wij dan zo nodig de wereldbevolking van melk voorzien als hier de kostprijs in het volle landje zoveel hoger is en de consument vragen om via belastinggeld en subsidies onze inkomens aan te vullen? Terwijl diezelfde consument/burger vindt dat ze veel overlast van ons hebben. Ik hoor graag rationele argumenten!

 • leo,s vriend

  Sjakkie, dubbeltje voerkosten en een dubbeltje mestafzet en dan 25 cent melkgeld vangen?
  Veel rendabeler!.Blijf dromen.

 • alco1

  @Arnens. Jij geeft nou precies aan wat er ontbreekt bij de linkse partijen.
  Het besef dat BV Nederland ook moet zorgen voor inkomsten.
  WE zullen economie nog even uitleggen:
  Er gaat ontzaglijk veel geld Nederland uit door aankoop auto's, elektronica (mobieltjes, computers e.d.) vakanties en ga zo maar door.
  Daar tegen moeten inkomsten tegenover staan.
  Geef hier nou eens een rationeel argument tegen.

 • Mels

  Verkoop de bende aan de hoogste bieder nu het nog kan en vertrek naar welk eender oord waar boeren nog wel gewaardeerd wordt. Tip: niet naar Ontario, dan kan je net zo goed in NL blijven. Scheelt veel waar maar er zijn delen waar het net zo gek is qua gronprijs.

 • Sjmens

  @arnens, zijn we door de jaren heen zoveel gegroeid als het om het nationaal aantal melkkoeien gaat? Volgens is de hoeveelheid melkkoeien redelijk stabiel gebleven cq gedaald, alleen zijn de 'problemen' er omheen onder vergrootglas gelegd cq een politiek item geworden.
  Overigens vind ik wel dat er een vorm van grondgebondenheid moet blijven, anders gaan we helemaal de iv achterna.

 • koestal

  De politiek wil de groei beperken ,vooral in het zuiden

 • massan

  Mijn complimenten aan het ZLTO; eindelijk wordt de mening van hun achterban de wereld ingebracht met goede argumenten. Blijf dit doen ZLTO; draag dit ook uit naar de media die de burgers bereikt en niet alleen de boeren. Ook burgers staan open voor goede argumenten.

 • landboer

  Arnens u heeft volkomen gelijk!

 • j.verstraten1

  Arnens, hoe kan het nu dat er 1 miljoen koeien minder in NL zijn dan bij de invoering van de superheffing, dat we op het niveau van het aantal koeien in 1960 of daar ergens zitten, en dat we tóch moeten beseffen dat nederland vol zit? Volgens mij zijn er simpelweg geen rationele argumenten, alleen maar emotionele.

 • bvandoorn

  j verstraten, de koeien hebben nu wel een veel hogere melkproductie dan in 1960, dus er is ook meer mest van de individuele koe

 • joannes

  Wanneer ik het goed begrijp kiest het Noorden voor grondgebondenheid en het Zuiden voor verwerking krt samengevat. Het Noorden is bang dat de grondwaarde daalt en het Zuiden is bang dat de boerderij niet meer kan groeien. Onzin zo met elkaar te vechten en de Politiek met de buit te laten weg lopen! Kies voor een toekomst voor beide; de Verwerking! Bij concentratie en verplichting kan het nieuwe technieken en producten opleveren die nog geld op kunnen brengen. Mest is nu duur in afzet maar de mineralen zijn afzonderlijk nu ook al geld waard. Met voldoende massa, technologie en te ontwkkelen distributie kanalen kan dit nog weleens een extra inkomsten bron worden ipv een kostenpost.

 • joannes

  @Arnens, alle argumenten die je noemt gelden óók voor ander bedrijfstakken, die soms nog véél belastender of gevaarlijker zijn. Denk aan de Raffinaderiijen, DSM, de Haven, Opslag van Chemie en Olie, maar ook Dienstverlening met al die transporten. Kortom daar waar concentratie is, wordt belast. Het argument is vaak (export) kansen en werkgelegenheid. Maar bij concentratie kan je óók beter beheersen en efficiënter werken waardoor er, in verhouding tot geproduceerd product, relatief een véél lager belasting wordt geheven. Diezelfde argumenten gelden natuurlijk óók voor de Boer. Er is een kleine groep, 5 % van de bevolking die luid roepend dierhouderij buiten de industrie wil brengen of houden, maar die ontkennen daarmee de relaliteit. Vlees en Zuivel zijn basis producten in bijna alle maaltijden. Kijk maar in de Supermarkt naar het aantal meters Vlees en Zuivel! Daarvoor moet geproduceerd worden. En met concentratie op de beste en meest beheersbare manieren. Waarom zou Nederland in deze tak van industrie zich moeten beperken, wanneer ze juist de kans heeft met beschikbaar water en klimaat het een kansrijke groep te laten zijn voor de werkgelegenheid. Overigens NL heeft 17 mlj inwoners op 41.543 km², Moskou 12mlj op 2.511 km² en Londen 8,5mlj 1.577,3 km² Waar praten we over vwb concentratie. Waarschijnlijk over een projectie van stads bewoners die een onderwerp nodig hebben voor Politieke afleiding.

 • alco1

  @Joannes. Ik moet zeggen: 'Je bent goed wakker zo na de feestdagen.
  Prima uiteenzettingen in #14 en #15.

 • Broer

  Lto-Noord is mij ook te voorzichtig, nog steeds niet goed genoeg geluisterd naar Aalt Dijkhuizen die op 12 dec. te gast was.
  Jammer ook dat dit , nu het geld geen rol meer speelt, een fusie tussen noord en zuid opkeert terwijl zowat elke boerenorganisatie wel landelijk werkt.

 • zon

  Joannes,ben het helemaal met je eens.Nette uitleg.
  #7 Mels,verkopen kon wel eens een goede keus zijn,alleen degene die nu fors geinvesteerd hebben kunnen niet meer terug en degene die niet geinvesteerd hebben hebben een lage kostprijs,die zingen het nog lang uit.
  Voor boeren op leeftijd kon verkoop nu wel eens goed uitpakken.

 • Mozes

  Is het voordeliger om koeien in grote concentraties te houden en het voer van grote afstand aan te voeren en de mest weer af te voeren, of de koeien daar houden waar het voer is en waar ook de mest geplaatst kan worden?
  In de varkenshouderij weten ze inmiddels dat dat laatste het voordeligste is.

 • joannes

  Het is nooit alleen economie @Mozes, al zou men het willen, lukt dat niet! En dan, de logistieke en functionele keten, ook al voeg je er mestverwerking aan toe, heeft in op iedere plek andere uitkomsten en risicos. Daarom zal verscheidenheid en experimenteren met schaalgrootte, kleine en grootte, het handigste zijn om met creativiteit voordurend verbeterings slagen te maken.

 • landboer

  Nee mozes dat lukt niet ,dat kan alleen uit op plaatsen in de wereld waar ze anders zuivel aanvoeren , maar niet in Nederland waar die geproduceerde melk ook nog weer uitgevoerd moet worden!

 • verbi

  Grondgebondenheid is emotie en daar wordt je arm van.Het zal de mensen een worst wezen ,als ze maar koeien buiten zien,en hoe wil je uitleggen dat we een aantal kg fosfaat als overschot krijgen. Overschot is in hun ogen vervuiling.LTO Noord schiet zich in eigen voet maar dat snappen ze nog niet.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.