Rundveehouderij

Nieuws 1508 x bekeken 21 reacties

Voer uit natuurgebieden soms te schraal

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) waarschuwt dat ruwvoer in/uit natuurgebieden waar niet mag worden bemest en niet mag worden bijgevoerd, te weinig voederwaarde en mineralen kan bevatten.

Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen bij de dieren ontstaan.

Zo ontving GD-Veekijker bericht over een koppel van drie tot vier maanden oude kalveren die stijf liepen en ter hoogte van de kogelgewrichten verdikkingen hadden die hard en niet warm aanvoelden. Omdat de dieren alleen natuurgras/hooi kregen en niet werden bijgevoerd is de mineralenstatus van de kalveren gecontroleerd. De analyse toonde extreem lage koperwaarden van 1.3 en 2.7 μg/L vastgesteld, waar de norm 7,5-18 μg/L is.

Koper tekort kan bij groeiende dieren de beschreven skeletafwijkingen (verdikte groeischijven) veroorzaken. Daarnaast kunnen de klinische symptomen van een kopertekort bij herkauwers bestaan uit diarree, verminderde groei en veranderingen in vacht en haarkleur.

Laatste reacties

 • Heijdravleesvee

  Rundvee in arme natuur gebieden waar niet mag worden bijgevoerd zou verboden moeten worden. In veel gevallen vet erin en mager er weer uit. Past niet in enige vorm van duurzaamheid en dierwelzijn.

 • koestal

  vaak Jacobskruiskruid in natuur en bermen,is dus dodelijk voor vee

 • farmerbn

  Als er nu een millitante groep zou bestaan geholpen door LTO, dan kunnen die de media en de politiek(hardhandig en gemeen) bewerken voor een wet dat er geen herkauwers in natuurgebieden gehouden mogen worden op basis van dit bericht van de deskundigen van de GD. Hierdoor blijven de handen van de LTO bestuurders schoon voor de onderhandelingen met natuurorganisaties en linkse partijen. Hardhandig en gemeen wil zeggen; beelden van lijdende dieren uit natuurgebieden via nieuwe media verspreiden en rechtzaken aangaan tegen die natuurbeheerders. Krijg je veel publiciteit en laat je zien dat ze niet moeten sollen met de boeren.

 • trijnie

  Er lopen geen 'hedendaagse' niet sterke koeien in natuurgebieden.
  Over het algemeen lopen er alleen maar zelfredzame dieren die voor zichzelf kunnen zorgen en die niet zo verwend hoeven te worden.
  Boeren die hooi uit de natuur gebruiken moeten de vinger aan de pols houden bij hun vee.

 • Elevage

  super plan farmerbn! Wie pakt de handschoen op???

 • LUCTOR

  @trijnie Het oerrund bestaat niet meer de schotse hooglanders die ik wel eens zie in deze gebieden zijn zo mager als brandhout het wordt gecamoufleerd door de dikke vacht haar heb zelf ook leergeld gegeven met het weiden van vee in deze gebieden net wat in #1 wordt gezegd ze gaan er dik in en komen er als muiter weer uit,het hooi uit deze gebieden is haast niet meer weg te geven de voederwaarde van stro is hoger als van deze rotzooi met van allerlei onkruiden waar ook al menig dier het loodje van heeft gelegd.
  Je hebt de klok wel weer horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt.

 • Heijdravleesvee

  @luctor Inderdaad bijna alleen maar muiters. En vooral ook veel dieren die niet meer drachtig worden. Deze runderen missen van alles waar ze gezond van moeten blijven en dat betekend over het algemeen dat het vlees ook totaal niets te maken heeft met kwaliteit.

 • trijnie

  Paardenhouders willen dit hooi toch graag voor hun paarden. En ik dacht dat dit hooi als bijprodukt ook in de gangbare veeteelt wordt gebruikt.
  Het zal mij benieuwen, ik ga morgen vlees halen van een lakenvelder die in de natuur heeft gelopen.

 • farmerbn

  @ trijnie. Vraag ook bij die verkoper een fotootje van dat dier net voor de slacht en zet die bij de kerstboom.

 • agro1

  ALLE commerciële gebruik van dit soort gebieden zou verboden moeten worden!!!! oneerlijke concurrentie van eerlijke mensen door der Staat. nog mede betaald door degenen die zo verkapt bestolen worden.

 • trijnie

  #farmerbn, dat zou wel leuk zijn. Het zijn mooie koeien maar als er teveel stieren zijn of een koe die niet vructbaar genoeg is, moet er weleens wat weg, ik heb daar geen moeite mee, het dier heeft een goed leven gehad.

 • farmerbn

  #trijnie. Lees de reactie #7 waar uitgelegd is waarom er problemen zijn met die vruchtbaarheid. Ook schrijft hij dat die dieren vaak erg mager uit die natuurgebieden komen omdat het gras van te slechte kwaliteit is.

 • farmerbn

  Je moet geen vlees willen eten van een koe die geleden heeft in een natuurgebied van ondervoeding.

 • koeboertje

  Ik zelf kan een aantal ha land met beperkingen goed inpassen in mijn bedrijfsvoering,goed voor droge koeien , jongvee laat ik hier nooit weiden.
  Bij de droge koeien laat ik af en toe bloed onderzoeken op mineralen, en de waarden hiervan zitten boven de norm.
  Waarom zou ik geen gebruik maken van deze mogelijkheid ?

 • trijnie

  Beste mensen, er is niks mis met vlees uit de natuur, het is heel wat smakelijk er dan het vlees dat bij de supermarkt ligt.
  Of het nu Schotse hooglander of limousine van het Drents landschap is of lakenvelder van een Overijssels landgoed het is puik vlees, niks mis mee. Maar als ik weer eens aan de wandel ben, zal ik de beesten nog eens goed bekijken of ze er wel goed uitzien. Volgens mij worden ze wel bijgevoerd.

 • trijnie

  Beste mensen, er is niks mis met vlees uit de natuur, het is heel wat smakelijk er dan het vlees dat bij de supermarkt ligt.
  Of het nu Schotse hooglander of limousine van het Drents landschap is of lakenvelder van een Overijssels landgoed het is puik vlees, niks mis mee. Maar als ik weer eens aan de wandel ben, zal ik de beesten nog eens goed bekijken of ze er wel goed uitzien. Volgens mij worden ze wel bijgevoerd.

 • landboer

  Heb ook natuurland en daar mag inderdaad niet bijgevoerd worden.Maar mineralen mag natuurlijk wel.Dus Trijnie er loopt zat hedendaags vee in natuurgebieden,dat van mij is trouwens MRIJ,of is dat niet hedendaags?

 • joannes

  Het zou interessant zijn het verhaal van zo´n koe eens te volgen, een die gevoed de Natuurweide in gaat en er ondervoed uitkomt. Het zal de schellen van de ogen doen vallen. De schellen die al die marketing campagnes voor donateurs op het nostalgische argement zijn op gedaan. Misleiding, Politieke macht en puur Geld is wat zogenaamde diervriendelijkheid drijft. Door innovatie en moderne methoden te veroordelen win je blijkbaar vele harten die naar vroeger dromen!

 • koeboertje

  Het artikel gaat over ruwvoer wat uit een natuurgebied komt, en vervolgens aan een koppel kalveren is gevoerd, een manegementfalen dus.

 • melkveehouder .

  @agro 1. Je slaat de spijker op zijn kop! Dit is pure concurrentievervalsing dooe misbruik van subsidiegelden. Landbouwgronden worden onder het mom van natuurontwikkeling met europees subsidiegeld gekocht en ingericht. Vervolgens verpachten de (natuur)organisaties deze gronden waarmee ze hun eigen kas te spekken om nog meer gronden te kunnen kopen. De pachters zetten vervolgens het (natuur)vlees af in de supermarkten en zorgen voor verstoring van de vleesmarkt met dit subsidievlees. Lijkt me goed dat de (europese) mededingingsautoriteit hier haar licht eens over laat schijnen.

 • koestal

  geef ze er maar een brokje bij voor de mineralen

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.