Rundveehouderij

Nieuws

Verdere daling melkprijs Nieuw-Zeeland

Auckland – Marktspecialisten in Nieuw-Zeeland gaan uit van een verdere daling van de voorschotmelkprijs van Fonterra.

Het bestuur van de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant komt volgens de New Zealand Herald volgende week bijeen om de huidige voorschotprijs van, omgerekend naar Nederlandse omstandigheden, rond de €0,25 te evalueren.

Fonterra gaf eerder al aan dat vollemelkpoeder in maart weer $3.500 per ton moet opleveren, wil de zuivelonderneming het huidige niveau van voorschotmelkprijs kunnen vasthouden. Vooralsnog levert vollemelkpoeder slechts $2,229 per ton op. De prijs daalde gisteren op de GDT-internetveiling opnieuw, dit keer met maar liefst 7 procent. Marktanalisten houden dan ook rekening met een daling van de melkprijs van nog eens 1 à 2 eurocent.

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Westland Milk verlaagde afgelopen week haar voorschotmelkprijs naar gemiddeld rond de €0,245 per kilo melk. Westland Milk wijst op de hoge voorraden in de markt. Veel kopers zouden zich wat betreft het eerste kwartaal van 2015 nog geen zorgen hoeven te maken. Het eveneens Nieuw-Zeelandse Open Country Dairy adviseert haar leveranciers al rekening te houden met melkprijzen van rond de €0,225 per kilo.

In Nieuw-Zeeland ligt de melkproductie tot nu toe 4 procent boven het niveau van vorig jaar. Ook in Europa en de Verenigde Staten liggen den productiecijfers relatief hoog. Hierdoor lijkt, gecombineerd met minder vraag, van een opleving van de melkprijzen in Nieuw-Zeeland voorlopig nog geen sprake.

Of registreer je om te kunnen reageren.