Rundveehouderij

Nieuws 5007 x bekeken

Veehouders moeten haast maken met grondmonster

Zegveld – Veehouders moeten zo spoedig mogelijk grondmonsters laten nemen op percelen waarvan de vorige monsters op 1 februari 2015 vier jaar of ouder zijn. Dat adviseert PPP-Agro Advies. De adviesorganisatie voegt toe dat als de laatste keer bemonsterd is in de periode tussen 1 februari 2011 en 15 mei 2011, en de fosfaattoestand voor gras lager dan 50 is en voor bouwland lager dan 55, dat dan ook deze percelen opnieuw onderzocht dienen te worden om gebruik te kunnen maken van de maximale fosfaatruimte (differentiatie).

Door ervoor te zorgen dat het nieuwe bemestingsplan tijdig gemaakt kan worden, kan ook op tijd bekeken worden welke ruimte er nog is (of niet is) in relatie tot mogelijke verplichting tot mestverwerking.

PPP-Agro Advies vindt dat veehouders liefst een uitgebreider onderzoekspakket moeten nemen. Bij uitgebreidere pakketten kan een andere bepaling van de fosfaattoestand van de bodem gebruikt worden. Het fosfaatgetal wordt zowel landbouwkundig als ook wettelijk steeds belangrijker.

Met een uitgebreider monster komt er naast de stikstof- en fosfaattoestand ook inzicht in de kali- en pH-toestand van de bodem. Vooral de pH is erg belangrijk in verband met de structuur van de bodem. Hoe beter deze is, des te hoger is de benutting van mineralen en dus de opbrengst van het perceel.

Of registreer je om te kunnen reageren.