Rundveehouderij

Nieuws 3463 x bekeken 20 reacties

Vaarskalf minder gewild voor mesterij

Doetinchem – Met ingang van 1 januari 2015 neemt de Van Drie Group alleen nog maar vaarskalveren af die zwaarder zijn dan 48 kilo of een Belgisch Witblauwe-kruisling zijn.

Deze extra selectie is ingevoerd vanwege de traditioneel moeizamere vleesafzet in de zomermaanden. Daar worden elk jaar al minder kalveren voor opgezet. Maar nu het aanbod van alle types nuchtere kalveren zeer ruim is, gaat de voorkeur uit naar stierkalveren en zwaardere vaarzen. Vaarskalveren groeien minder vlot dan stierkalveren, wat bij eenzelfde opleggewicht kan resulteren in 20 kilo verschil in het geslacht gewicht. Door alleen zwaardere vaarsjes op te leggen, komen deze op een vergelijkbaar geslacht gewicht met de stierkalveren. Daarnaast zijn vaarzen minder gewild vanwege de nultolerantie van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit op vieze kalveren aan de slachtlijn. Een verklaring is er niet voor maar vaarzen zijn gemiddeld viezer dan stieren.

Volgens Arjan van Mourik, voorzitter van de commissie kalverhandel van Vee&Logistiek Nederland gaat het maar om een zeer klein percentage kalveren; tweelingen en kwenen. Van Mourik verwacht dat de handel in de eerste weken van januari lastig zal zijn.

De nieuwe inkoopvoorwaarde betekent niet dat veehouders de kalveren helemaal niet meer kwijt kunnen. Andere marktpartijen nemen nog gewoon vaarskalveren af. Lichtere kalveren voldoende voeren en een week langer aanhouden is voldoende om ze op het gewenste gewicht te krijgen. Daarnaast is er voldoende vraag naar fokkalveren. Om daar voor in aanmerking te komen met een vaarskalf goed ontwikkeld en stamboek geregistreerd zijn. Daarnaast moeten de melklijsten van de moeder overlegt worden, in de eerste lactatie moet minstens 6.500 kilo geproduceerd zijn en in de tweede 7.500 kilo.

Laatste reacties

 • Pieter5775

  Belachelijk, de Van Drie Groep moet ook zijn verantwoordelijk nemen en zorgen dat er voor de lichte kalfjes een oplossing is!!

 • kalfjes

  Op die lichte vaarskalfjes word geen geld verdient, dus waarom zal je ze nog afnemen als je de keuze hebt?

 • B den Besten

  Voor alle melkveehouders die nu beginnen te zeuren en te klagen; fok of een fatsoenlijk kalf of mest het kalf zelf af.

 • dayo

  na 2 jaar kan je ze ook gaan melken....

 • B den Besten

  Even simpel uitgelegd voor de altijd klagende melkveehouder.
  Ik wil een goed kalf op stal waar ook nog eens een klein beetje aan verdient wordt.
  Daarom koop ik een goed kalf en geen tweede of derde soort.
  Uitgelegd in melkveehouderstaal is dit; ik wil een nieuwe fendt en geen oude krakkemikkige belarus in mijn stal.

 • wvb

  Beetje geld meegeven en je raakt ze best wel kwijt doen ze in de melkgeitenhouderij ook

 • miniatuur

  B den Besten je hebt gelijk met jou uitspraak een fendt in de stal is de melkveehouder meer waard dan een goed kalf voor de verkoop

 • auto35

  Dit is marktwerking. Moet de melkveehouder nog aan wennen.Klagen maar. Anderen mogen het probleem weer oplossen.

 • teus2031

  alles afspuiten en geen problemen meer

 • kschouten

  EEN JONGVEEOPFOKKER KOOPT GEEN VAARSKALVEREN OP DE MARKT WANT DAN IS DE GEZONDHEIDSSTATUS VERLOREN GEGAAN .ER IS DUS EEN TAAK VOOR DE VEEHANDEL WEGGELEGD OM DEZE DIEREN ELDERS TE PLAATSEN.
  BETER IS ALS DE BOER ZELF EEN AFZET ZOEKT.

 • teus2031

  hou hou den besten ik heb liever een balarus die het doet dan een kut fendt

 • teus2031

  50 jaar van 3 en er nu pas achter vlug hoor

 • mbm

  Tja, de melkveehouder moet leren begrijpen dat iets wat niet tot waarde gebracht kan worden (geen toeslagrechten, geen anti-biotoca, stijgende kostprijs, jarenlang te lage opbrengst) ook GEEN waarde heeft. Dat heeft niets met Van Drie te maken, wat een cliché nu weer!

 • teus2031

  vmbo opleiding gehad zeker

 • 344412

  Wat zitten we elkaar weer lekker af te zeiken; kalverhouders en melkveehouders zitten in het zelfde schuitje: afhankelijk van politiek en grillige markt, iets meer respect lijkt mij op zijn plaats.

 • lepercheron 46

  En wat als het van een tweeling is, een kween bv. die kan je toch niet inzetten voor de fokkerij, Andere vaarskalveren kunnen wel via marktplaats aangeboden worden.

 • degroot20

  Wil hier wel eens horen wat kalveren bij jullie eigenlijk opbrengen, dan wel kosten, vorige week mooi geblokt zb stierkalf geleverd van 48 kg, heb 'm gewogen, 14 dgn oud uit een vaars, bracht 60 euro op.
  In mijn ogen te weinig voor een kerngezond vitaal kalf, heb het gevoel dat kalververzamelplaatsen en van Drie er een beetje een slaatje uit aan het slaan zijn, er zijn er te veel, ze zijn niet goed genoeg, er wordt niks verdiend, maar ondertussen staat van Drie wel in de quote 500.
  Ben benieuwd wat andere melkveehouders beuren en wat mesters ervoor moeten betalen.

 • kalfjes

  Weet je wat melkpoeder kost? En krachtvoer/ruwvoer? En mestafzet? Melkveehouders moeten hun geld verdienen met melken

 • kschouten

  Als kleine mester koop ik kruisling belgische blauwe kuien in daar betaal ik nu gemiddeld 235 euro per stuk voor.

 • lepercheron 46

  De premie gaat er volgend jaar af en daar word nu al rekening mee gehouden, De poederprijs is niet te beinvloeden en de vleesprijs ook niet,
  maar de aankoop prijs wel, vandaar die lage prijzen.
  Er word gezegd dat er te veel kalveren zijn, dan is het beter om ze maar niet meer uit het buitenland te halen, haal je hier ook geen ziektes naar toe.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.