Rundveehouderij

Nieuws 1157 x bekeken

Sudan, Mogul en Maik vaakst stiervader

Doetinchem – Van de jonge stieren die door de verschillende ki-organisaties en importeurs worden ingezet blijken Sudan, Mogul en Maik het vaakst terug te vinden als vaders van deze jonge stieren. Dat blijkt uit een analyse van de proefstierenoverzichten die maandelijks door Boerderij worden gepubliceerd.

In totaal zijn er in 2014 238 verschillende jonge stieren ingezet als proefstier. Daarvan zijn er 61 roodbont en 177 zwartbont.  Van stiervader Mogul zijn elf zonen in de lijst te vinden. Ook Sudan levert elf zonen. Daarna volgen Maik met negen zonen en Levi met zeven zonen.

Bij de roodbonte proefstieren is Dakker met zes zonen de meest gebruikte stiervader in 2014. Daarna volgen Foxtrot en Kodak met elk drie zonen. De stier Ladd P heeft bij zowel roodbont als zwartbont drie zonen geleverd. Ladd P wordt met name ingezet door de aanwezigheid van het gen voor hoornloosheid. De hoornloze stieren hebben in 2014 een duidelijk belangrijkere rol gekregen. Van de 238 stieren waren er dertien die enkelvoudig het hoornloze gen vererven en nog eens zeven stieren die homozygoot zijn voor hoornloosheid, ofwel alle nakomelingen zijn dan hoornloos.

Of registreer je om te kunnen reageren.