RundveeNieuws

Subklinische pensverzuring op de loer

Lochem – Deze winter zal subklinische pensverzuring vaker voorkomen dan andere jaren het geval is.

Reden: snel verteerbare graskuilen met een flink aandeel melkzuur en ook nog eens zetmeelrijke en mede daardoor snel verteerbare snijmaiskuilen daarnaast.

Robert Meijer van ForFarmers Hendrix ziet de extra aandacht voor pensverzuring terugkomen in de rantsoenoptimalisatie die bij de veehouders wordt berekend. In vrijwel alle rantsoenen is extra aandacht voor de pensgezondheid vereist. “We zien dat er meer snelle rantsoenen zijn en daar moet je vooraf op inspelen.” Bijvoorbeeld door extra structuurrijke producten zoals graszaadhooi, gehakseld stro of gedroogde luzerne te voeren, eventueel in combinatie met voeren van buffers. ForFarmers Hendrix brengt speciaal voor snel verterende rantsoenen een nieuw buffercomplex op de markt dat in het nieuwe product RumiBuffer wordt gebruikt, maar ook in de bestaande Univit Buffer wordt verwerkt.

In de loop van de winter zullen de problemen mogelijk alleen maar toenemen. Want de eigenschappen van de snijmaiskuilen veranderen onder invloed van de bewaringsduur. Zo neemt het percentage onbestendig zetmeel toe en dus worden de maiskuilen steeds sneller.

Meijer adviseert veehouders en begeleiders te letten op de eerste signalen van subklinische pensverzuring, zoals (te) dunne mest en te veel onverteerde delen in de mest. Ook neemt de herkauwactiviteit af. Praktijknorm is dat op een rustig moment van de liggende en staande koeien die niet aan het vreten zijn zo’n 60 à 70 procent moet herkauwen.

Beheer
WP Admin