Rundveehouderij

Nieuws 5170 x bekeken 19 reacties

PvdD: boeren die quotum overschreden beloond met extra fosfaatruimte

Den Haag – Melkveehouders die in 2013 hun melkquotum hebben overschreden, worden hiervoor beloond door een hogere fosfaatreferentie.

Die conclusie trekt Eerste Kamerlid Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren tijdens het debat over de melkveewet. Hij vroeg Dijksma waar de fosfaatreferentie die melkveehouders krijgen op gebaseerd wordt. Dijksma antwoordde dat dit gebeurt op basis van de feitelijke productie op een melkveebedrijf. Bedrijven die in de aanloop naar afschaffing van het melkquotum in 2015 in referentiejaar 2013 al meer koeien hadden dan ze voor hun melkquotum nodig hadden, krijgen dus een hogere fosfaatreferentie dan ze op basis van hun melkquotum zouden krijgen. Koffeman vergelijkt de situatie met iemand die te hard rijdt en na het betalen van de boete voortaan altijd te hard mag rijden. "De melkveehouders worden niet beloond voor hun gedrag. Ze moeten gewoon superheffing betalen", zegt Dijksma in reactie op de opmerkingen van Koffeman.

Melkveehouders hebben sinds zaterdag hun fosfaatreferentie ontvangen. Deze referentie is gebaseerd op de feitelijke situatie in 2013. Melkveehouders die hun bedrijf willen uitbreiden bij het afschaffen van het melkquotum per 1 april 2015, moeten ervoor zorgen dat er voor de extra fosfaatproductie bovenop de fosfaatreferentie plaatsingsruimte op grond is of verwerkt wordt. Hoeveel er van deze groei verwerkt mag worden, is nog onderwerp van gesprek. Dijksma verwacht voor 1 maart een keuze te hebben gemaakt voor de wijze waarop de grondgebondenheid van de melkveehouderij wordt geborgd. Deze AMvB krijgt een brede voorhangprocedure in de Tweede en Eerste Kamer, waarna de Raad van State er nog naar kijkt. De nieuwe regels worden van kracht zodra alles is aangenomen door beide Kamers.

Laatste reacties

 • ae-ea

  Ja, das wel waar.

 • info36

  Als ik de foto zo bekijk is zijn fosfaatuitstoot ook bovenmaats.

 • haam

  kwestie van ondernemerschap vooruitkijken en reageren als de prijs hoog is ..

 • Matthijs Verhagen

  Bijzondere vergelijking. Te hard rijden is een strafbaar feit, (veel) melk produceren niet.

 • cocoma

  Teveel koeien houden boven je milieuvergunning (of zelfs zonder NB-wetvergunning) mag ook niet, degene die het toch hebben gedaan worden ook beloond, klopt ook niet.

 • rmw

  Is dus niet waar, dat hangt helemaal van je intensiteit af, er waren ook wel extensieve overschrijders, die houden fosfaatreferentie nul! Triest dat zo'n snuiter dat niet eens snapt, dat zit dan in de 1e kamer...

 • rmw

  Afkomstig van Wikipedia;
  Koffeman is getrouwd met televisiepresentatrice Antoinette Hertsenberg. Het stel heeft drie kinderen en woont in Vierhouten met een 2e huis in Brazilië. In 2002 was hij met onder anderen Lieke Keller en Marianne Thieme betrokken bij de oprichting van de Partij voor de Dieren. Hij was als reclameadviseur actief voor de stichting De Faunabescherming en de Bont voor Dieren en was mede-oprichter van Stichting Wakker Dier. Daarnaast is hij conceptmaker bij 'De Vegetarische Slager', het bedrijf van Jaap Korteweg, de man van Marianne Thieme. // 1 grote familie dus, weten handig met belastinggeld de media te bespelen, waarbij ze ook nog is heel goed voor zichzelf zorgen...

 • ...............

  Hij zal wel niet op de fiets naar het 2e huisje gaan.

 • porky 1

  had hij op de foto een bakkie teveel op of dacht hij aan thieme in bikini of zo

 • koestal

  Partij van de Knuffeldieren

 • koestal

  Er wordt in dit land heel wat weggegeven aan Kamerleden met allerlei declaraties erbij

 • joopi

  ik hoop voor hem dat zijn gemoed gemiddeld genomen wat beter is dan dat die op deze foto staat, zo is het niet echt het zonnetje in huis

 • boerbarg

  plofkop

 • boerke brabant

  typische gevalletje van ongezonde levensomstandigheden; teveel voer, te weinig beweginsruimte, te snel gegroeid....wie weet ook wel te veel antibiotica...en dat willen we dus niet hebben hier in nederland

 • Elevage

  als dit het uiterlijk wordt van een vegetariër dan doe mij nog maar een malse biefstuk

 • Henk j

  Dit soort mensen zitten in de kamer en moeten ons besturen !!!!!!!!de grond intrappen kunnen ze alleen maar mooi links lullen en rechts de zakken vullen?????????? Bah!!!!!!!!!

 • trijnie

  Net wat je zegt: bah!!!!!!!

 • PetervanKempen

  Aziijnpisser en zakkenvuller , afgestudeerd in het besodemieteren van mensen via misbruik van emoties in de opinie ( Komt uit reclame kringen). Dat van het 2e huis in Brazilie wist ik niet, maar verbaast me ook niet. Zulke link-michels en slinkse subsidie inners kunnen we missen als kiespijn. dacht dat die alleen 'wij hebben recht 'generatie inmiddels was uitgestorven of geemigreerd naar Poona in India, maar nee er is nog een brulkikker over.

 • koestal

  @ Peter van Kempen,helemaal mee eens !

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.