Rundveehouderij

Nieuws 5967 x bekeken 13 reacties

Nog geen besluit over methode grondgebondenheid melkvee

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft nog geen keuze gemaakt over de wijze waarop ze de grondgebondenheid in de melkveehouderij wil gaan borgen.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer waarin ze de hoofdlijnen schetst voor de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarmee grondgebondenheid van de melkveehouderij geborgd moet worden.
LEI van de Wageningen UR heeft drie scenario's doorgerekend. Het gaat om grondgebondenheid gekoppeld aan een norm van 50, 80 of 100 kilo fosfaatoverschot per hectare, grondgebondenheid via een standaardnorm van drie graasdiereenheden per hectare of grondgebondenheid gekoppeld aan de grond die al bij een bedrijf in gebruik is. Hierbij mogen bedrijven bij uitbreiding slechts een deel van de extra fosfaatproductie verwerken, het overige deel moet op grond dat het bedrijf in gebruik heeft worden geplaatst. In de berekening is gekeken naar 20, 50 en 80 procent van het fosfaatoverschot dat mag worden verwerkt.

Het effect van het vaststellen van een norm van drie graasdiereenheden per hectare blijkt het grootst. Hiermee moet de melkveestapel met 5 procent inkrimpen ten opzichte van 2015 en daalt het inkomen op sectorniveau naar verwachting tussen de €14 miljoen en €35 miljoen. Bij de andere methoden daalt het sectorinkomen met  €1 miljoen tot €6 miljoen.
Het effect van grondgebondenheid is het grootst op intensieve bedrijven. De maatregelen zullen het meeste effect op de grondprijs hebben in de Zuidoostelijke provincies.

Het effect op de totale grondgebondenheid van de melkveesector is bij de verschillende scenario's beperkt omdat de omdat het grootste deel van de bedrijven óf niet uitbreidt, óf de extra fosfaatproductie kan beperken via het voerspoor.

Dijksma gaat nu met de betrokken partijen overleggen over de verschillende scenario's en de concrete invulling van de AMvB. Ze verwacht de concrete invulling van de AMvB over drie tot vier maanden te kunnen presenteren aan de Tweede en Eerste Kamer.
Voor bedrijven die aan kunnen tonen dat ze afgelopen jaar hebben geïnvesteerd in groei via mestverwerking, zonder te kunnen weten dat er een verplichting van grondgebondenheid bij de groei zou komen, komt er een knelgevallenregeling.
De Eerste Kamer spreekt maandag over de melkveewet.

Laatste reacties

 • rmw

  Wat is me dat toch een besluiteloze lamlendige bende daar in Den Haag!! Rapportjes maken en aankeutelen, duidelijkheid ho maar...

 • koestal

  nog even wachten tot het Kerstreces,dan vluchten de kamerleden naar de wintersport,blij dat ik glij,de boeren met hun sores achterlaten

 • hortensia

  kwart voor 12 en nog geen duidelijkheid dat is den haag ten top .
  ieder voor zich en god voor ons allen

 • koestal

  Het wordt een moeilijke bevalling voor Dijksma,nog geen weeen

 • Sjaak

  'Voor bedrijven die aan kunnen tonen dat ze afgelopen jaar hebben geïnvesteerd in groei via mestverwerking, zonder te kunnen weten dat er een verplichting van grondgebondenheid bij de groei zou komen, komt er een knelgevallenregeling.'

  Vooral dat 'zonder te kunnen weten'.... hoe moet dat geïnterpreteerd worden?
  Volgens het wetsVOORSTEL was het duidelijk, dat groei via mestverwerking mogelijk was, maar iedereen dient te weten dat het een voorstel was en nog geen wet en dús zijn andere opties ook mogelijk....
  Dus eigenlijk moet je aan kunnen tonen, dat je onwetend bent en dan ben je eigenlijk niet bekwaam om te ondernemen... toch?!:)

  In ieder geval wordt met dit 'regelgedrocht' aangetoond, wat voor een wanbeleid er is gevoerd....Schande!


 • Sjakkie

  3 tot 4 maanden nog wachten.
  Dan zit de eerste mais al weer in de grond.
  Wat is dit toch voor regering!!!!

 • Spotvogel

  Men is vandaag op het Binnenhof druk met de ZORG die per saldo 17 miljoen Nederlanders aangaat. Lijkt mij belangrijk genoeg. Dat het hele landbouwbeleid een gedrochtelijk monster is ben ik eens, maar daarvoor moeten jullie bij CDA, VVD en jullie eigen standsorganisaties zijn. En bij de spiegel natuurlijk, want daarin zijn zo'n 40.000 medeschuldigen te bekijken!
  Sjakkie: als jij in maart mais gaat zaaien dan voorspel ik jou nu al een vette misoogst. Voor zulke boeren moet den Haag juist uitkijken!

 • Elevage

  spotvogel, je mag toch verwachten dat de staatssecretaris ervoor zorgt dat ze haar eigen plannen op orde heeft met een blik op de toekomst.
  Maar als zij nog sdteeds aan het ronddraaien is, hoe kun je dan als landbouwer daar op voorbereidt zijn.
  80 % van alle door haar bedachte regels kunnen de prullenbak in en dan kan iedereen gewoon weer aan het werk. En dat is ook al een zeldzaamheid aan het worden in dit land: werken

 • lepercheron 46

  aantonen dat je geinvesteerd hebt in groei ?
  Daar zijn wij als groeiers groot of klein toch allemaal van uit gegaan, dat werd ons ook eerst belooft, en nu word het terug gedraaid, Typisch regering, zo onbetrouwbaar als wat.

 • Spotvogel

  Elevage en Iepercheron 46, jullie zullen toch echt moeten inzien dat ons landje maar een grondoppervlakte van amper 34.000 km2 heeft en dat daarop 17 miljoenen mensen leven. Sharon Dijksma is ook verantwoordelijk voor onze natuur en ecosystemen en daarmee voor de leefbaarheid van ons land voor alle Nederlanders. Als er een kosten-baten analyse zou worden uitgevoerd over de jaarlijkse landbouwomzet en daarop zouden de megaschade aan ons aller oppervlakte- en grondwater, bodem, lucht, milieu, ecosytemen en biodiversiteit in mindering worden gebracht, dan zou er een mega-miljardenverlies verschijnen! Dat zijn allemaal zaken waar Dijksma mee te maken heeft in onze Kenniseconomie!

 • alco1

  Teveel mensen spotvogel! Juist ja, daar zit het probleem met alle luxe die het zich toe eigent. En dat zit hem niet in een stukje vlees of melkproducten wat al triljoenen jaren in het eco systeem zit, maar kleding productie ( moeten weer zeehondjes worden en/of nertsen). Communicatie middelen wat de postduif weer moet verzorgen. Vervoer wat weer met de benenwagen moet. Alle bebouwing en pleinen moet weer weg voor natuur en weer verwarmen onder de wol.
  Er is veel mis, maar alles afschuiven op de landbouw is zo zielig.

 • koestal

  Er zijn al weer nieuwe zuivelfabrieken gebouwd in Nederland op basis van groeiende productie,hoe is dat te rijmen met de melkveewet,misschien wel te voorbarig

 • joohoo

  5 % inkrimpen?? De melkfabrieken rekenden op een groei van 20%. Kan ze op een flinke claim rekenen. 17 miljoen inwoners hoeveel is daar straks nog van over , de helft?. Als de kennis economie is verworden tot fraude instellingen. Aangestuurd door kamerleden die bij elk gerucht vragen stellen en vervolgens in de media het antwoord geven.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.