Rundveehouderij

Nieuws 5888 x bekeken 15 reacties

Nieuw-Zeelandse melkprijs giert onderuit

Auckland - Fonterra verlaagt de melkprijsvoorspelling voor het lopende seizoen volgende week bijna zeker naar een bedrag dat ruim onder de NZ $5 per kilo vet en eiwit ligt, ofwel minder dan €24 per 100 kilo.

Vorig seizoen werd nog NZ $8,40 aan voorschot betaald, ofwel €40,33 per 100 kilo. De uitbetaling daalt razendsnel.

Ook in Europa daalden de melkprijzen dit jaar sterk, maar een zo sterke neergang is in de EU tot nog toe niet gezien. Een aantal sombere voorspellingen spiegelen wel een daling van de melkprijs voor naar €25 per 100 kilo in het eerste kwartaal van 2015, maar nu zitten de prijzen in Nederland en grote delen van de omliggende landen nog steeds rond de €30 per 100 kilo, en Nederland bij diverse zuivelbedrijven zelfs nog ruim boven dat bedrag.

Ondertussen lijkt de bodem nog niet bereikt. Op basis van de laatste GDT-veiling van Fonterra zou de melkprijs in Nieuw-Zeeland zelfs wel naar NZ $4,20 (ruim €20 per 100 kilo) of minder per kilo vet en eiwit kunnen zakken. Dat is onder het Europese interventieniveau (21,7 cent), maar in Nieuw Zeeland kent men geen vangnetten. Genoemde prijs van NZ 4,20 of minder lijkt echter wel erg laag, want de melkprijs van Fonterra-producten op de GDT-veiling bepalen niet Fonterra's totale verdiensten en uitbetaalvermogen.

Helder is wel dat de Nieuw-Zeelandse melkveehouders zich in een achtbaan bevinden. In een jaar tijd bewegen ze van een topinkomen naar een halvering daarvan. Dat vergt veel incasseringsvermogen.

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  Wordt beetje moe van al dat gejammer over die melkprijs.
  Als je hoog klimt kun je diep vallen.

 • xw

  Beste Wim, als je aan iemand's centen (= inkomen) komt is het in de hele samenleving altijd en overal gezeur. Volgens mij een normale reaktie, is in de veehouderij niet anders. Ik heb nooit anders gezien en dan ging het soms eigenlijk om kruimelwerk. Dat kun je niet zeggen van wat er nu plaatsvindt, dit gaat grof. Ik heb begrip voor het gemor, wordt er zeker niet moe van.

 • alco1

  Zullen ze daar ook als oorzaak aanwijzen dat hier het quotum verdwijnt.

 • wilcovanlaar1

  Als pluimvee en varkenshouders hebben wij op de grillige vrije markt, hier helaas al de nodige ervaring mee !

 • boeren

  Daarom wij moeten het ook zien te leren.
  Het moet toch wel te doen zijn een erg leuke uitdaging.

 • John*

  gewoon wennen om een jaar voor jan lul te werken. wordt het jaar daarop weer beloond. Als je dat kan accepteren is al een flinke stap.

 • dutch kiwi

  wij als nz, se melk boeren hebben ook al gezed dat de prijs te hoog was, want onkosten gaan vlug mee omhoog mar als melk omlaag gaat onkosten dalen niet. belasting betalen geeft dan ook problemen,
  een grot gedeelte vd boeren hebben gelukkig dit jaar nog een goede nabetaling, dus als volgend jaar melkprijs ook laag is ,verwacht ik meer melkveehouders in financiele problemen,zeker die nogl wat geleend hebben

 • koestal

  nog 4 maanden en dan gaan we los

 • John*

  melken voor een kwartje, wordt nog topsport :-)

 • wilcovanlaar1

  Ja ik zie een vergelijking met de legkippen. Batteryverbod in duitsland, vervolgens Europa. Eieren even heel duur, iedereen uitbreiden en vervolgens ver onder de kostprijs. Melk twee jaar goed aan de prijs, vervolgens het quotum eraf. Veel uitbreiden in Nederland, duitsland en grasland Ierland. Wij boeren tonen teveel kuddegedrag !

 • info104

  Waarom gaan boeren niet hun product zelf verwaren door hun melk aan toetjes of iets exclusiefs te maken en te vermarkten, ik weet wel dat het moeilijk is met al onze regeltjes maar in moeilijke tijden komen bij sommige mensen allerlei bijzondere dingen naar voren, dat is ondernemen. Wilco je hebt gelijk we zijn gewoon kudde dieren.. We zijn teveel met productie bezig en te weinig met de afzet, weet dat dit zelfs belangrijker is , daar moeten de centen van komen. De inkoop en de verkoop bepalen je winst.

 • farmerbn

  In een systeem wat erg efficient opgezet is , is het erg moeilijk om een schakel eruit te halen en het zelf te proberen. Denk dat het bijna onmogelijk is om je melk van pakweg 100 koeien af te zetten als toetje bij dezelfde prijs als de supermarkt. Hetzelfde als bij de eieren; koop je enkele kippen en kippenvoer dan kosten je eigen geproduceerde eieren meer dan in de supermarkt.

 • Demeter Griend

  Er gaan hier nog heel wat collega s de komende jaren zeuren omdat ze altijd in een beschermde markt hebben geproduceerd.

 • Mozes

  @Demeter Griend, we produceren al 8 jaar niet meer in een beschermde markt. In 2006 was er nog evenwicht in de markt en merkten wij niet dat deze niet meer beschermt werd. In 2007 plotseling schaarste met korte tijd hoge prijzen, daarna een daling tot de crisis in 2009, daarna weer opklimming tot de hoge prijzen van 2011, een daling in 2012/2013 en daarna de hoge prijs van 2014. Nu weer een daling.

  De markt wordt niet beschermt door de quotering maar door een afgesloten grens en exportsubsidies. Vanaf eind negentiger jaren is de grens geleidelijk open gemaakt en de exportsubsidies afgeschaft. In 2006 was dit voltooit en hadden wij geen bescherming meer. Op dat moment had de quotering ook afgeschaft kunnen worden omdat deze geen invloed meer had op de prijs, maar dat is om politieke redenen niet gebeurd.

 • Vibank

  En toch geloven met zijn allen in vrije marktwerking
  Ik weet niets
  Wat ik wel weet NIETS is vrij


Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.