RundveeNieuws

Nieuw-Zeelandse melkprijs giert onderuit

Auckland – Fonterra verlaagt de melkprijsvoorspelling voor het lopende seizoen volgende week bijna zeker naar een bedrag dat ruim onder de NZ $5 per kilo vet en eiwit ligt, ofwel minder dan €24 per 100 kilo.

Vorig seizoen werd nog NZ $8,40 aan voorschot betaald, ofwel €40,33 per 100 kilo. De uitbetaling daalt razendsnel.

Ook in Europa daalden de melkprijzen dit jaar sterk, maar een zo sterke neergang is in de EU tot nog toe niet gezien. Een aantal sombere voorspellingen spiegelen wel een daling van de melkprijs voor naar €25 per 100 kilo in het eerste kwartaal van 2015, maar nu zitten de prijzen in Nederland en grote delen van de omliggende landen nog steeds rond de €30 per 100 kilo, en Nederland bij diverse zuivelbedrijven zelfs nog ruim boven dat bedrag.

Ondertussen lijkt de bodem nog niet bereikt. Op basis van de laatste GDT-veiling van Fonterra zou de melkprijs in Nieuw-Zeeland zelfs wel naar NZ $4,20 (ruim €20 per 100 kilo) of minder per kilo vet en eiwit kunnen zakken. Dat is onder het Europese interventieniveau (21,7 cent), maar in Nieuw Zeeland kent men geen vangnetten. Genoemde prijs van NZ 4,20 of minder lijkt echter wel erg laag, want de melkprijs van Fonterra-producten op de GDT-veiling bepalen niet Fonterra’s totale verdiensten en uitbetaalvermogen.

Helder is wel dat de Nieuw-Zeelandse melkveehouders zich in een achtbaan bevinden. In een jaar tijd bewegen ze van een topinkomen naar een halvering daarvan. Dat vergt veel incasseringsvermogen.

Beheer
WP Admin