Rundveehouderij

Nieuws

Minder quotum verkocht en verleased

Den Haag- Het aantal quotumtransacties in november is meer dan gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit gegevens van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO).

Het aantal leasemelktransacties is gedaald van 1.065 vorig jaar november naar 454 dit jaar. De gemiddelde transactiegrootte is wel gestegen naar 51.000 kilo melk, dit was 38.000 kilo. In totaal is er 23,2 miljoen kilo melk verleased in november, vorig jaar was dit nog ruim 40 miljoen kilo.

Ook het aantal kooptransacties is flink teruggelopen, van 257 vorig jaar november naar 77 dit jaar. De gemiddelde transactie bestond uit 64.000 kilo melk. Dit was vorig jaar nog 49.000 kilo.

Hoewel het quotumtijdperk bijna voorbij is, is er dit jaar al wel flink betaald voor het leasen of kopen van melkquotum. Melkveehouders melken flink door met het oog op de beëindiging van het melkquotum in april en de melkprijs nodigde ook uit tot extra melken. Eind september lag de prijs van leasemelk nog op €5,90 per kilo vet. Toch daalt de prijs nu. FrieslandCampina heeft afgelopen maandag de december-garantieprijs bekend gemaakt. De prijs liet een grotere daling (-€3,75) zien dan verwacht.

Leasemelk daalde daardoor 10 cent in prijs en kost rond €5,60 per kilo vet. Dit is ten opzichte van vorig jaar 40 cent goedkoper. Koopmelk daalde ook 10 cent in prijs en brengt rond €5,80 per kilo op. Vorig jaar lag de prijs op €12,15 per kilo vet, de koopmelk was toen geldig voor twee jaar wat een jaarprijs van boven €6,05 betekent.

Het prijsverschil tussen koop- en leasemelk (20 cent per kilo) wordt veroorzaakt door een klein aanbod van koopmelk en onduidelijkheid wat de nieuwe melkveewet gaat brengen. Melkveehouders die intensief boeren hebben soms liever het quotum op naam en zijn bereid om meer te betalen. Aan de andere kant zijn verkopers nog niet bereid om veel te zakken in de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.