Rundveehouderij

Nieuws 12315 x bekeken 60 reacties

'Melkveehouders moeten strak sturen op liquiditeit'

Utrecht - Melkveehouders zitten nu goed bij kas, maar moeten volgend jaar de vinger goed aan de pols houden om niet in liquiditeitsproblemen te komen. De melkprijs gaat namelijk sterk dalen.

Dit stelt Rabobank in een kwartaalbericht voor de eerste drie maanden van 2015. De bank verwacht dan opnieuw een daling van de melkprijs in Nederland. Door de daling wordt de liquiditeitspositie van melkveehouders krap. De bank stelt dat de markt zich pas herstelt als de mondiale melkproductie weer daalt.

Rabobank meent dat de prijzen van basiszuivelproducten hun bodem hebben bereikt. De voorschotmelkprijzen komen hier altijd wat achteraan. Die prijs zal zich het komende kwartaal tussen €30,00 en €25,00 per 100 kilo melk bewegen.

Op korte termijn wordt wel een daling in de Europese melkproductie verwacht, maar vanaf 1 april staan weer veel vaarzen klaar om het quotumloze tijdperk te benutten. De markt gaat zich pas echte herstellen als de mondiale productie voldoende is gedaald en de import door met name China weer genoeg stijgt. Dat zal niet vóór de tweede helft van 2015 effect hebben.

De voerkosten zijn in 2015 wel lager, door gedaalde krachtvoerprijzen en een goede ruwvoerpositie. De voerkosten kunnen de lage melkprijs echter niet goed maken. De kostprijs ligt hierdoor flink boven de verwachte melkprijs. Dat maakt dat de liquiditeitspositie van de melkveehouder in het komende halfjaar sneller terugloopt dan voor de bank acceptabel is. Daar komt bij dat melkveehouders mogelijk ook nog te maken hebben met de inkomensbelasting over 2014 en een eventuele superheffing. Ondertussen is de prestatietoeslag van FrieslandCampina beperkter.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Na regen komt zonneschijn, zullen we maar denken.

 • groot boerdam

  Het regent nog maar net!

 • dayo

  DOC - 4 cent dus 't gaat hard!

 • bartdereu

  Wel sterk dat ze altijd weten hoe sterk het gaat dalen, maar nooit hoe sterk het gaat stijgen. Pure criminele manipulatie van de markt !

 • steenbok1

  even een correctie, komt allemaal weer goed

 • HJ O R

  Wie krijgt er gelijk?
  Siemjan met Bevrijdingsdag of Sita met slachtdag?

 • f.degroot1

  Helaas voor veel melkveehouders, maar Sieta krijgt gelijk.

 • steenbok1

  niet te negatief allemaal, vorig jaar en dit jaar was de melkprijs een tijdje erg hoog, nu even wat minder en over een half jaartje stijgt hij weer.

 • putten

  kon wel eens net zolang duren als de lage varkens prijzen. en dan wordt het geen drie maanden, maar eerder drie jaar.

 • frederik herman

  het gezeur is dat retail ALTIJD voldoende marge behoud!

 • afm

  dit gaat 5jaar duren. er zullen eerst een groot aan tal om vallen .en de gezonde bedrijven .blijven over.dat zijn niet de bedrijven die voor het oog boeren

 • alco1

  @Degroot. Iedereen kon voorspellen dat het na goede prijzen weer onderuit zou lazeren, daarin is Sieta echt niet uniek.
  Het gaat erom hoe je er mee omgaat.
  En begin nou niet weer met dat het quotum moet blijven, want dat is er nog en was er ook in 2009.

 • lambert02

  de melk word de eerste jaren echt niet meer duur als je een beetje verstand van marktwerking hebt kan het niet anders dan zakken er komt veel te veel melk op de markt en de vraag stijgt maar een beetje komende jaren hoe jammer ik het ook vind

 • abtje

  Ook spannend is de vraag, mede na verdubbelen capaciteit melkverwerkers, wie en wanneer er omvallen. Er zijn enkele grote internationale spelers bijgekomen en op dat gebied kan er ook een moordende concurrentiestrijd losbarsten.

 • piethermus1

  Wat is dat toch? Een paar cent minder en er is paniek. Bij aardappelen was het vorig jaar 25 cent per kilo in september en dit jaar 3 cent in september. Dat zijn pas verschillen! Dat zijn pas echte schommelingen in de vrije markt.

 • alco1

  @Abtje. Die concurrentiestrijd kan positief zijn voor de boeren!

 • Foxxy

  De hamvraag, welke nieuwe innovatieve producten ontstaan er uit melk? Of drukken we alles in de poeder, en maken we vast een boterberg voor de Russen,die op dit moment met droog brood al blij zijn!

 • Mozes

  @piethermus1 #15, in de akkerbouw komen prijsschommelingen voor die veel groter zijn dan wij in de melkveehouderij kennen. Het verschil is echter dat akkerbouwers meerdere producten leveren en ook kunnen wisselen. De melkveehouder heeft maar één product en kan ook niet van het ene op het andere jaar wisselen.

 • abtje

  @alco1 Helemaal gelijk, daar kan je ook vanuit gaan. Behalve als jouw leverancier omkiepert.

 • groot731

  we zijn in NL afhankelijk van wat er in de rest van de wereld gebeurd...zijn er ergens anders rampen, droogte, nattigheid, of ziektes dan komen wij weer in beeld om die gaten op te vangen en ja dat is het ene jaar beter als het andere.... dus dit jaar maar geen nieuw spul op de dam.

 • Zents beheer

  Verspil uw tijd niet aan markt voorspellingen. Ze komen nooit uit.
  Wanneer in onze tak van sport (eieren) de prijzen hoog zijn weet ik maar één ding echt zeker : het wordt weer heel slecht. Andersom zoals nu wanneer de prijs slecht is weet ik zeker dat het weer goed wordt. Handel en investeer met die kennis en je hebt de meeste kans van overleven.

  Mijn ervaring is overigens het volgende. Wanneer de handel/afnemers beweren dat het naar boven of beneden gaat, dan reageer en beslis ik net tegengesteld . Dat werkt tot op heden goed.

 • koestal

  melken voor een kwartje,wie kan dat lang volhouden ?

 • Koen Franken

  Ligt eraan wat je kostprijs , de melkprijs is veel te lang te goed geweest waardoor vele vergeten zijn om naar de kostenkant te kijken , zij komen nu met kromme tenen zitten .

 • koeiemelker

  als die chinezen weer beginnen te kopen en rusland word weer vrij gegeven komt er zoveel vraag daar kunnen die paar boertjes in nederland nooit tegen melken.
  als het quotum eraf gaat zal nederland,denemarken en duitsland Meer gaan melken Maar de rest van de wereld blijft op pijl of ook iets erboven.
  die paar lieter in nederland hebben echt geen effect op de wereldmarkt.

 • farmer135

  Nou arie, de melkprijs kan nooit te goed zijn

 • alco1

  Men spreekt van TE goed, als boeren daardoor gaan denken dat er maar op los geinvesteerd kan worden.

 • Koen Franken

  Wat ik ermee bedoel , dat er behalve het jaar 2009 altijd wel verdiend is , diegene met een lage kostprijs heeft veel , de ander met een hoge kostprijs heeft minder , maar verdient werd er altijd .

 • minasblunders1

  De sector zal er hardhandig achter komen dat het klotsende geld niet van het koeien melken kwam. Zie hiervoor ook reactie 4 van 'Mosterd na de maaltijd'.

 • landboer

  Waar kwam het dan vandaan minasblunders?

 • koestal

  Een goede melkveehouder zorgt zelf voor liquiditeit

 • boeren

  Maar wat als je nu net een bedrijf hebt overgenomen en een gezin hebt van 3 kinderen. Hoe kan je dan een buffer krijgen??
  Of moet de vrouw maar wat meer uren maken buitenshuis.

 • Koen Franken

  boeren , kijk maar eens even bij je in de omtrek naar een varkenshouder met ook een gezin met 3 kinderen , ga daar maar eens een keertje mee praten , zij hebben al veel meer slechte jaren achter de rug .

 • minasblunders1

  Landboer, dat klotsende geld komt van de grondprijsstijging en de daaruit voortvloeiende belastingvoordelen. Je neemt nl. een deel van je pensioen NU AL belastingvrij (!) op en kunt dit gebruiken voor investeringen die weer aftrekposten opleveren. Dit ging in veel gevallen om tonnen extra liquiditeit. Dat boert natuurlijk wel lekker makkelijk, zolang het duurt....(Zie ook reactie 4 van 'Mosterd na de maaltijd').

 • landboer

  Je bedoeld dus eigenlijk hetzelfde als die reclames voor de crisis om van de overwaarde van je huis een nieuwe keuken badkamer of iets dergelijks te kopen.Ik denk dat zoiets bij boeren wel meevalt omdat een bank financiert (zeker de laatste jaren)op de kasstroom en niet op de bezittingen.Zou ook een beetje dom zijn want de rente en aflossing moet uit de kasstroom komen.

 • Geert Verstegen

  Wil je in Nederland met relatief hoge grondprijzen, hoog uurloon als melkveehouder concurreren op de wereldmarkt, dan zal er uit de lokale markt geld moeten komen. Natuurlijk zijn melkveehouders in Nederland vakmensen, maar je kunt een koe niet vacuüm trekken. Verbinding met de omgeving is een voorwaarde voor de lange termijn. En uit die omgeving zal oa via verbreding en afzet buiten retail om, ook het geld moeten komen. En of dat gaat lukken? Ik weet dat niet, net zo min als al die anderen met hun reactie voor mij. Maar daar ligt volgens mij de kans.

 • koestal

  Kansen en ook veel bedreigingen !

 • koestal

  Hoe stuur je de melkprijs naar boven

 • lammerink

  Artikel geschreven door de sponsor van alle noodlijdenden.
  mensen hoe harder het regent des te eerder is het weer droog

 • farmer4life1

  Hoe kun je nu een varkensboer vergelijken met een koeienboer. @ arie manders? De varkensboer heeft in Nederland alleen nog als pluspunt dat het 'knowhow's' zijn. Thats it!

  Koeienboeren in NL hebben gemiddeld 30 hectare land x 50.000 euro = 1.5 miljoen euro aan vermogen. Een KNAP varkensbedrijf is het zelfde waard zonder grond. Dan is het toch logisch dat een melkveehouder over het algemeen hogere prijzen nodig heeft voor zijn rentabiliteit en zijn financiering? Maar het ook langer volhoudt qua positie bij de bank. Jullie hebben een hok en een paar brok silo's, dat moet samen uitmuntend draaien. (lees vakmanschap varkenshouder)

  Als je in de melkveehouderij zelf bent begonnen of je moet je hele familie uitkopen ivm overname. Daar zit wel verschil in. De omzet van een gemiddelde varkenshouder is vele malen groter, dan dat van een melkveehouder.

  De echte vraag die er toe doet is: Is het etnisch verantwoord om de complete voedselproductie aan marktwerking over te laten. Ivm voedselveiligheid, dierwelzijn en voedselvoorziening.

  Hoeveel (voedsel/dierwelzijn) schandalen moeten er nog voorkomen voordat er eens over nagedacht wordt dat een voedselproducent (lees veehouder/boer) een ontzettend belangrijke functie heeft in onze samenleving, maar doordat de afstand tussen consument en producent (boer) zo groot is geworden. Dat mensen niet beseffen dat een verkoopketen (lees supermarkt) ook 'leeg' kan zijn. Door schaarste.

 • farmer4life1

  Dat ze in USA al zo goedkoop (kostprijs technisch) varkensvlees naar Europa kunnen verschepen wat onder de prijs van Europa zit. Dat hiervoor handel barricades moeten zijn. Hetzelfde geld voor melkpoeders uit Nieuw Zeeland. of gemodificeerde mais/graan/tarwe etc. De supermarkten kunnen overal hun voedsel inkopen (voor de laagste prijs). Een inwoner van de Filipijnen besteed ongeveer 60% van hun inkomen aan voedsel. Een inwoner van Europa circa 20/30% Daar ligt het probleem.

  Zolang er eten genoeg is voor iedereen, super mooi (links gezegd) Maar dit eten wordt zo goedkoop, omdat er nog teveel mensen onder de armoede grens leven. (lees geen geld om (geïmporteerd) voedsel te kopen). De vraag is ook niet; Hoeveel voedsel moeten wij produceren voor 9 miljard mensen. De vraag is, hoeveel voedsel moeten wij produceren voor de mensen die boven de armoedegrens leven.

 • minasblunders1

  Landboer, daar kun je het inderdaad mee vergelijken, met dit verschil dat de huizenbezitter het liet bij een badkamer/keuken of auto. De grondeigenaar daarentegen kocht melkquotum, wat aftrekbaar was en daardoor dus TWEE keer kon profiteren van de belastingbetaler. Het viel dus niet mee in de landbouw, men heeft zichzelf zelfs overgeïnvesteerd. Die kasstroom komt daar ook vandaan, als ze daar goed naar hadden gekeken, hadden ze nu geweten waarom het zo fout gaat.

 • Fermer

  @minasblunders, is het niet zo dat niet alleen de Nederlandse melkveehouder, maar ook de Nederlandse huizenbezitter, de Nederlandse regering en eigenlijk de hele EU, Brussel dus, hetzelfde spel speelt ? Men leent en leent om te groeien of meer bezit te verkrijgen, en door die groei verwacht men ooit die lening te kunnen aflossen. Echter van dat aflossen komt niets terecht, want door hun groei is men ook meer geld nodig om de zaak draaiende te houden. Daar komt nog bij dat de groei meer kost dan berekend, want je meerkosten stijgen harder dan je meeropbrengsten door meer uitval, missers, ongeschiktheid, afhankelijkheid ed. Omdat je dus eigenlijk slechter draait en meer rente moet betalen, dus achteruit boert, is je bezit minder waard. Geldt dit niet op micro niveau, bij de boer, en op macro niveau, bij de gehele EU? En waarom zal een onafhankelijke EMC, die de rente en de waardevastheid van de euro moet garanderen, niet de rente op laten lopen om ons bezit in waarde te behouden? Dit geeft meteen de landen en inwoners en boeren de reden om het beleid veel economischer te bekijken en een veel steviger basis voor een stabiele toekomst.

 • minasblunders1

  Emmerei, je hebt helemaal gelijk in wat je zegt. Het is het welbekende piramidespel en dat gaat op de lange termijn nooit werken. Het piramidespel in de melkveehouderij is een Nederlands probleem, geadviseerd en ondersteund door lieden die van toeten nog blazen weten (in dit land ook wel 'deskundigen' genoemd). Men is massaal achter de computer gekropen en de werkelijkheid volledig uit het oog verloren. De 'deskundigen' hadden zich bv. eens af kunnen vragen waarom bedrijven zo krankzinnig veel geld uit konden geven zonder belasting te betalen. En als men kennis van zaken had, dan had men al lang aan zien komen dat de luchtbel in de grondprijs op het punt van knappen staat. Nu men het met die dure stallen zó uit de hand heeft laten lopen, blijft er nog één kleine kans over dat de luchtbel niet in één keer knalt, maar geleidelijk gaat leeglopen en op een houdbaar lager niveau stabiliseert. Wat we nu aan het doen zijn gaat daar zeker niet aan helpen. Vb: men moet een liquiditeitsbegroting laten maken door 'deskundigen' die geen benul hebben waar die liquiditeitstekorten door zijn ontstaan. De kosten hiervoor maken de problemen alleen maar groter. Het wordt een soort cursus 'hoe red ik een zinkend schip', met een kapitein die nog nooit water gezien heeft.

 • LUCTOR

  @minasblunders De schaarse grond die er bij mij in de buurt te koop komt wordt gekocht door boeren waarvan de stal ouder is als zij zelf zijn stallen uit begin jaren 70 de prijs ligt momenteel op 63000 euro per ha zandgrond.

 • Fermer

  @luctor, dat zijn de boeren die een lage kostprijs hebben. Dus niet geïnvesteerd in luxe, zelf veel en hard werken en hierdoor instaat hun bedrijf verantwoord te vergroten. Alleen zou ik bij deze grondprijzen en de fragiele staat waarin veel melkveebedrijven zich momenteel bevinden toch even wachten met kopen. Bij een kleine oppervlakte en gunstig gelegen is de investering echter altijd wel te verantwoorden.

 • zwarte raaf

  |Wat een mooi en royaal kantoorgebouw op de foto.

 • Koen Franken

  @emmerei , je moet natuurlijk wel altijd de juiste volgorde van je investeringen hanteren , zie vaak een nogal uitpuilend machinepark in mijn omgeving . Kijk eens even hoeveel daar staat wat je alleen maar gebruikt voor het seizoen en vervolgens weer voor een half jaar op zijn op zijn plek blijft . Als je dit ter spraken brengt dat er werkelijk voor een kapitaal staat dan is het antwoord al snel ' maar het is makkelijk als je het zelf kunt ' . Door dit eens onder de loep , en wat dit met de kostprijs doet gaan er nogal wat oogjes open denk ik .

 • Mels

  @Arie Manders. En wat nou als dat machinepark van pakweg 500000euro nou de trots is? Er zijn er voldoende die ziende blind en horende doof zijn getuige de idiote investeringen die her en der gedaan zijn.

 • agro1

  mo6, reactie 18, betreffende de akkerbouw, heb jij ooit leren rekenen?? patatten van 25 + 3 = 28 / 2 = 14 cent over 2 jaar gemiddeld. daar verdien je geen droog brood mee, zelfs niet als dat brood gebakken wordt van tarwe die voor een appel en een ei(beide ook aan symbolische prijzen) te koop is. dit maakt het voor de melker geen steek beter, maar maak geen vergelijking, die als een tang op het ook veel te goedkope varken slaat. we worden al genoeg bij de bok, of de beer gedaan. ik ben, samen met jou blij, dat kippigheid geen pijn doet. oprechte verontschuldigingen aan de takken, die ik vergeten ben, maar ik voel mij nu even niet als een vis in het water. aan ieder die dit geschrijf leest: goede dagen en hopelijk een 2015 om op 31 december dankbaar op trug te kunnen kyken!!!!.

 • Koen Franken

  Ind Mels , men kijkt soms wel eens teveel naar een ander . Van een mooie tafel eet je niet lang .

 • minasblunders1

  Luctor #44: ik ken de situatie van die grondkopers bij jou in de buurt niet. Misschien hebben ze elders grond VERkocht, en om grond dichterbij te hebben weer aangekocht? Hoe dan ook, het is te hopen voor ze dat de grondprijs niet snel halveert, want stel dat ze 30 ha. hebben gekocht, dan gooien ze wel 1 miljoen over de balk. Maar vast staat wel, dat ze het met melken niet terug gaan verdienen.

 • LUCTOR

  Minas je kunt het ook anders bekijken, heb begin jaren 90 grond gekocht voor 30000 gulden per ha heb in de zelfde tijd ook een lijfrente polis gekocht heb deze polis voor een jaar of 8 terug afgekocht de reden was dat er de afgelopen 20jaar een behoorlijk negatief rendement op was behaald om belasting technische reden moest ik het geld weer vast zetten op een spaarrekening heb het toender tijd weg kunnen zetten tegen 4,6% rente het geval is dat ik er niet eerder over kan beschikken dan op mijn 70tigste levens jaar terwijl het ingelegde bedrag niet weer behaald zal worden zet ik de in dezelfde tijd gekochte grond hier tegenover zonder andere aspecten is het rendement toch behoorlijk meer ook al zou de grondprijs halveren.

 • minasblunders1

  Luctor, als je destijds goedkope grond hebt gekocht en je hebt in de loop der jaren zodanig geïnvesteerd dat je bedrijf nu onder water staat en niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen en moet liquideren, dan ben je alles kwijt (inclusief je relatief goedkoop aangekochte grond). Dát is waar velen nu tegenaan lopen. Wat ik ermee wil zeggen: de kans dat de grondprijs nu gaat zakken ipv dalen is vele malen groter. Het rendement dat grond de afgelopen jaren heeft opgeleverd is geen garantie voor de toekomst.

 • landboer

  Hoe kan een bedrijf met grond in eigendom financieel onder water staan, er is toch geen bank die zo ver gaat! Als de grondprijs halveert misschien maar nu niet . En als dat gebeurd komt dat alleen maar door een algehele malaise in de landbouw. Dan is het echt niet best!

 • Mels

  Landboer,de financiering van de nieuwe stallen maar ook van aardappelschuren is heel vaak gefinancierd uit de grondprijsstijging........Moet ik nog meer uitleggen??????

 • koestal

  Krachtvoergift halveren, t, scheelt ook weer in de superheffing.Het mes snijdt dan aan twee kanten.

 • koestal

  Zwarte raaf @ 46,Ze noemen dat gebouw in Utrecht de rokende sigaar,het gebouw stond toen het nog in aanbouw was al twee keer in brand!

 • koestal

  Alle vrouwen van melkveehouders die nog geen baan buiten de deur hebben ,moeten meteen op zoek naar een baan ,andere oplossing is er niet,hier hoeven we helemaal niet dramatisch over te doen,het is in andere gezinnen ook heel normaal.Zo kom je ook nog eens ergens !

 • Fermer

  Ja koestal #58, een hobby mag geld kosten, je bent fijn 24/7 als boer onder de pannen, je helpt bv. Nederland, de toeleveranciers en afnemers hebben het goed, WD heeft wat te doen (als ze geen vakantie hebben), de overige sectoren hebben een passende katvanger vwb milieuproblematiek, dus jaag je vrouw haar zuurverdiende geld er ook nog maar achteraan. Nms. de banken alvast bedankt.

 • landboer

  Nou koestal dan neem ik liever zelf een baan buiten de deur! Kom ik nog eens ergens! Soms heb ik heimwee....

Laad alle reacties (56)

Of registreer je om te kunnen reageren.