Rundveehouderij

Nieuws 18313 x bekeken 23 reacties

Melkveehouder reageert op melkprijsverlaging

Den Haag - Melkveehouders hebben vorige week na de bekendmaking van de decembermelkprijs een recordaantal koeien afgestoten. Dit blijkt uit gegevens van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl).

In de afgelopen jaren is het aantal slachtingen per week niet zo groot geweest als vorige week. Er werden maar liefst 15.338 runderen geslacht. Ter vergelijking; het gemiddelde aantal slachtingen lag in de eerste 49 weken van dit jaar op een kleine 10.000.

Melkveehouders reageren hiermee op de verlaging van de garantieprijs van FrieslandCampina. De zuivelverwerker verlaagde vorige week maandag haar prijs met €3,75 per 100 kilo melk naar €30,65. Door deze verlaging kan het leasen of betalen van superheffing niet meer uit. Superheffing kost bijna €28 per 100 kilo melk, wat betekent dat er maar weinig ruimte overblijft voor andere kosten. Met het oog op het wegvallen van het melkquotum in april melken veel melkveehouders boven hun quotumplanning. Nu de melkprijs flink gedaald is, willen melkveehouders toch hun productie remmen en stoten massaal oude koeien af.

Vorige week had het grote aantal slachtingen nog geen gevolgen voor de prijs van slachtkoeien. De handel in rundvlees is momenteel ook wat beter nu de kerstdagen voor de deur staan en het buiten weer wat kouder is. Ook voor in de komende weken wordt er veel extra slachtkoeien verwacht. Deze week zal de situatie in de handel ongewijzigd zijn, qua prijs en qua afzet. Voor de weken erna kunnen er wel wat problemen ontstaan met de afzet van vlees en de capaciteit bij de slachterijen. Veel vleesverwerkende bedrijven sluiten met het oog op de feestdagen en slachterijen sluiten de deuren ook een paar dagen. Handelaren zijn bang dat de grote uitstoot van koeien nog gevolgen gaat hebben voor de prijs in de eerste weken van januari.

Naast de handel in slachtkoeien is de afzet van gebruiksvee ook moeizaam. Melkveehouders willen nog wel wat koeien kwijt maar de vraag laat het afweten. Ook de export is rustig met de feestdagen voor de deur. De prijs van melkkoeien zal dan ook nog wat verder dalen.

Laatste reacties

 • s c de boer

  Raar, nu dlv bekend maakte dat we begin 2015 een soort meitelling krijgen wat onze referentie word.

 • Venstra

  Ja er komt nu dus een soort telling van hoeveel boeren er zo gek zijn om voor een kwartje te willen melken. 'de wereldmarkt' pfff

 • hermannijskens

  Zou het niet anticiperen op de kerst zijn?

 • s c de boer

  Nee, het aantal runderen die er op je bedrijf rondlopen, komt neer op wat ze vroeger bedachten met het aantal gve ligplaatsen waar ze het melkquotum toen op baseerden.
  Je creëert amoniakrechten.

 • hermannijskens

  Dan verkoop je ze toch niet net nu.
  Maar juist na de peildatum.

 • Jongman

  Ammoniakrechten heb je d.m.v NB-vergunning of hinderwetbergunning. Heb je te weinig of wil jet uitbreiden zul je moeten kopen. Nu en in de toekomst

 • s c de boer

  Check lnv side, rechten worden bepaald aan het aantal dieren wat er begin 2015 rondloopt.

 • Peerke1

  Dan zou ik nu koeien bijkopen en het gas erop.

 • koestal

  Ook het krachtvoer halveren helpt,scheelt in de kosten,ruwvoer is er genoeg .

 • koestal

  Ook het krachtvoer halveren helpt,scheelt in de kosten,ruwvoer is er genoeg .

 • Jan van het Zand

  Minder schapen, minder melkkoeien. Juist nu het gras wat langer doorgegroeid is, en behoorlijk lang is, zou het naweiden met schapen een goede zaak zijn voor de grasmat.

 • Richarddebie

  #7 sc de boer. Kun je aangeven waar dat op de lnv site staat? Of een link plaatsen?

 • Koen Franken

  We zitten intussen wel al midden in december heren ondernemers , ondernemen is vooruit zien , kan ik toch echt niet zeggen van de voorgaande reacties .

 • jan verbruggen

  Jongens, een gezonde boer heeft duizend wensen, en een zieke heeft er maar een. (beter worden !! toch?)

 • wo

  #7 sc de boer. Dit stukje informatie zou ik ook wel graag willen zien net zoals richardebbie #12. Dat zou namelijk voorpagina nieuws horen te zijn, echter kan ik dit nergens vinden.

 • s c de boer  De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is een instrument waarmee de overheid de vastgelopen vergunningverlening in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 weer vlot wil trekken. Er zijn een aantal ontwikkelingen binnen de PAS die mogelijk voor u van belang zijn indien u nog géén Natuurbeschermingswetvergunning heeft.

  De overheid zal voor interimuitbreiders de werkelijke situatie op een bepaalde referentiedatum als uitgangspunt gaan nemen voor NB-wetvergunning. Interimuitbreiders zijn veehouders die sinds de aanwijsdatum van Natura 2000-gebieden tot aan nu op basis van een milieuvergunning of melding hebben uitgebreid, maar nog geen Natuurbeschermingswetvergunning hebben. De Natura 2000-gebieden zijn aangewezen tussen 1994 en 2004.

  Deze bedrijven mogen, vanaf de inwerkingtreding van de PAS, het aantal dieren houden die op de referentiedatum legaal op het bedrijf aanwezig waren. De referentiedatum is nog niet definitief vastgesteld maar zal waarschijnlijk een datum aan het begin van 2015 worden. Hoe meer dieren er op deze datum op het bedrijf aanwezig zijn, hoe meer dieren er dan legaal gehouden mogen worden.

 • Jt M

  Dus dat geldt alleen voor boeren zonder nb vergunning......
  wie heeft er nu nog geen nb vergunning? ? En ook nog niet aangevraagd? ?

 • simpel boerke

  @17 ingediend maar genoeg, maar uitgegeven heel wat minder.

 • Demeter Griend

  Als je straks begint te melken kan je misschien wel voor kwartje produceren. Geen quotumkosten scheelt nogal wat.

 • Sjaak

  Ongetwijfeld wordt er voor een kwartje gemolken, maar niet zoveel...

 • minasblunders1

  Demeter Griend, die quotumkosten zijn toch grotendeels betaald door de belastingbetaler.

 • Demeter Griend

  Marktwerking de besten blijven over, dat zie je ook bij de varkens- en pluimveehouders. Niks mis mee.
  De afvallers vinden wel weer een plekje als bv melker, klauwbekaper of aan de hogedrukspuit.

 • geert150

  verwende sector ,wen er maar aan

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.