Rundveehouderij

Nieuws 8534 x bekeken 33 reactieslaatste update:12 dec 2014

'Melkveehouder moet beter plannen'

Den Haag - Melkveehouders moeten niet rekenen op een zachte landing voor de superheffing.

"Ze moeten beter plannen en de koeien droogzetten als ze bang zijn dat ze superheffing moeten betalen", zegt Europees landbouwcommissaris Phil Hogan. De Ier Hogan was gisteren op werkbezoek in Nederland. Hij sprak onder andere met leden van de Tweede Kamer, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en staatssecretaris Sharon Dijksma.

Hogan ging onverbloemd in op de wens van Nederland op een zachte landing voor de melkveehouderij.  Die komt er niet, zegt hij. De melkveehouders weten al sinds 2008 dat de superheffing er in 2015 afgaat. Als er nu te veel melk geproduceerd wordt is dat een kwestie van verkeer plannen, zegt Hogan, De landbouwcommissaris zegt dat het onredelijk is ten opzcihte van degenen die zich wel aan de productiebeperkingen houden, als er een regeling getroffen zou worden. Hogan erkent dat het begrotingstechnisch niet slecht uitkomt als er veel superheffing wordt geïnd.  "Maar daar is het me niet om te doen. Ik heb het geld liever niet."

Laatste reacties

 • rmw

  Nee, politici is het nooit om geld te doen.... Wat kwam die dr. Phil nou eigenlijk doen? Keuvelen met snuiters die ook niks nuttigs te doen hebben? Klinkt weer ontzettend waardevol...

 • clerckie

  Bende zakkenvullers zijn het.
  En maar taateren (al jaren) over zachte landing.
  Heel die bende beleidsmakers en politiekers hebben makkelijk praten 'PLANNEN' . Een cyclus voor een melkoe bedraagt al minimum 3 jaar, en als wij nu allemaal samen hooguit 14 dagen misrekend hebben(boven quota) , dan worden wij keihard afgestraft.
  Met heel die Rusland boycot, zijn het ook de boerkes die de boter mogen fretten. Klein beetje redelijkheid zou in deze tijd ,meer dan op zijn plaats zijn. Zoniet zou we beter BRUSSEL eens plat leggen.

 • Matthijs Verhagen

  Misschien is het begrotingstechnisch ook interessant om eens aan te kloppen bij de EU-Landen die nog altijd steevast weigeren de superheffing te innen en te betalen. Als we het dan over onredelijk hebben..

 • landboer

  Groot gelijk!

 • Trot

  Hehe eindelijk iemand die begrip heeft voor de gene die wel volgens de regels werkt nu de mest nog

 • kleine boer

  Als je maar vaak genoeg door rood rijd dan mag het....

 • Koen Franken

  Niet zo zeuren over Brussel , het huishoudboekje is weer aardig aangevuld na de premie die jullie deze maand hebben ontvangen vanuit Brussel

 • japke33

  @ arie manders, die hebben we meer dan verdiend, als ze willen dat de voedselzekerheid op peil blijft, dan kunnen ze niet anders. En doordat we weer aan al hun eisen en regeltjes hebben voldaan krijgen we dat bedrag. Maar ze doen erg hun best om ons van alle kanten te korten.

 • agratax2

  @clerckie. Je haalt de Russische boycot aan als excuus voor de overproductie. De superheffing zou vele miljoenen gekost hebben omdat de melkveehouders weer eens in de droom 'Hoe meer hoe beter' leven. Natuurlijk kost de boycot omzet, maar zonder die boycot zou volgend zomer de prijsval zijn gekomen. Er is immers geen boer die zijn productie afstemt op de verwachte >afzet<. Nee hij denkt dat hij zoveel goedkoper kan door meer te maken dan de prijsdaling kost. Het zou slimmer zijn om iedere boer een leveringsrecht te geven tegen een geprognotiseerde goede prijs wil je meer leveren is het prijs risico voor de boer. Dit betekent dat je met elkaar kiest om niet mee te doen in de bulk maar je concentreert op niche markten (speciale kazen, toetjes, gezondheidsdranken etc.) Ik heb liever 1000 ltr. melk met winst dan 10.000 ltr met verlies.

 • farmer135

  natuurlijk heeft hij gewoon gelijk, we weten al jaren wanneer de quotering afloopt, dus niet zeuren.

 • hervé

  ja agratax1, kgeef je 100 % gelijk, maar de beleidsmensen zien het anders. Om de bevolking goedkoop te voeden moet er nu eenmaal overproductie zijn. En hoe kun je dat beter bewerkstelligen dan door de boeren tegen elkaar op te zetten, dan door hen in de waan te laten dat groter altijd beter is ? zelfs de industrie speelt er op in: vroeger had ieder tractormerk 7 of 8 modellen: per 15 of 20 pk had je een tractor. nu heeft ieder model per 5 pk een model, met tientallen opties erop, en dat allemaal om de boer iets te verkopen dat net iets beter is dan de tractor van de gebuur... Verdeel en heers ! De strategie van de belgische boerenbond ! En dat werkt overal, spijtig genoeg.

 • koestal

  gordels om ,het wordt een harde landing

 • kiepel

  'trot.
  Helemaal mee eens.

 • Jan van het Zand

  In 1984 was er wel coulance, maar nu niet.

 • j.verstraten1

  En Dijksma maar stug volhouden, nee we willen geen gespreide betaling van superheffing, want dat werkt tegen versoepeling vetcorrectie!
  Ik denk trouwens dat we in de mestput gaan melken met de huidige prijsontwikkeling, is goedkoper.

 • europeandairy

  Hogan is dezelfde man die als minister in Ierland probeerde drinkwater per liter door te berekenen aan consumenten.Totdat ze erachter kwamen dat de meeste Ierse huishoudens geen water meters hebben en in een hoop gevallen, vooral op het platte land, een eigen bron hebben. Vervolgens besloot hij dat die meters dan maar aangelegd moeten worden - een twee jaren project en tot die tijd moeten Ieren een vast bedrag betalen die ze volgend jaar in stapjes weer terug krijgen. Consumneten mogen dus zelf de investering betalen die nodig is om de overheid in staat te stellen hen voor elke gebruikte liter te belasten.

  Export markt voor melk ruim genoeg om het surplus te absorberen ?
  Nee hoor, voorlopig niet.

 • niet

  Zeg Japke33, denk je nu echt dat je de enige bent die voor voedsel zorgt??? Jullie moeten gewoon concurreren met de wereld markt net als de kippen en varkensboeren en de rest van de industrie. Toch raar dat jullie iets krijgen de andere doen hun best ook toch wat doen jullie meer??? En als je niet zonder dat die premies kunt heb je toch wel echt een verkeerd management !!!!

 • Schraar

  Perfecte reactie van Hogan!
  Nederland moet eens ophouden zich zo druk te maken voor melkveehouders die bewust over hun quotum melken. Na 30 jaar zou iedereen onderhand toch moeten weten hoe je je productie binnen je quotum plant.
  En vanaf 1 april mag iedereen los voor 25 cent. Wat zal dat een feest worden.

 • Koen Franken

  Iemand een idee waarom men zo afgeeft op de melkveehouderij ??

 • alco1

  @Arie. Afgunst????

 • eppenzolder

  Arie Manders, Alco1, misschien omdat de melkveehouderij direct ageert als het even wat tegen zit ? Daar waar andere sectoren al jaren met wisselende inkomens (of geen inkomen) zit, moet de melkveehouderij hier nog even aan wennen. Of schreeuwen juist de andere sectoren niet hard genoeg ?

 • mares

  elke melkveehouder wist al jaren dat het melk quota zou verdwijnen
  maar toch ja dat is melkvee houders eigen ,toch nog vlug wat melk-
  koeien erbij ja dan kun je nog wat exstra melk leveren was het niet beter
  om allen 1 a 2 dieren minder te houden en dan een goede prijs voor de
  melk tegenover nu te veel melk en een slechte melkprijs
  naam marjes

 • Kaasboer

  Nou wij hebben die welgemeende premie , nog weer niet , net als afgelopen jaar .

 • Khalid en zijn maten

  Melkveehouders kunnen überhaupt niet plannen, dus dat klopt dan weer wel!

 • Mozes

  @Khalid en zijn maten, als ik de prijzen zie op de varkens- en pluimveemarkt dan kunnen zij blijkbaar ook niet plannen...........

 • alco1

  Vitten op elkaar heb je niets aan.
  Fluctuaties die de markt beïnvloeden zijn meestal onvoorziene omstandigheden.

 • Fermer

  Niks onvoorziene omstandigheden, de vraag op wereldniveau verandert nauwelijks! Slechts de boeren die zich lekker laten maken door een tijdje een te hoge prijs voor hun product te ontvangen, en daarna en-masse gaan uitbreiden overspoelen de aanbodkant. Precies zoals de multinationals wensen, veel goedkope grondstof, levering verzekerd door torenhoge schulden bij de producenten.

 • alco1

  @emmerei. In 2008 kwam het door droogte in NZ en Australie.
  In 2013 door de besmetting van Chinese melk.
  Gevolg hogere prijzen, waardoor de gekte toesloeg.
  Ben ik even blij dat ik daarin niet meeging.

 • Fermer

  @alco, 2008 was natuurlijk, 2013 was een geluk voor de multinationals, die de opleving in de markt te rooskleurig hebben uitgebuit. Te lang een te hoge melkprijs uitbetalen en niet waarschuwen voor de tijdelijkheid en werkelijke directe omvang van de 'nieuwe afzetmarkt'. Je ging niet mee met de gekte, maar je zal wel de gevolgen voelen in je melkprijs.

 • alco1

  Nou hey @emmerei. In #27 zeg je: 'Niks onvoorziene omstandigheden, de vraag op wereldniveau veranderd nauwelijks' Daar geef ik in # 28 een weerwoord op en in #29 ga vrolijk verder met je aversie tegen de multinationels. Daarover zijn we het allang eens, die buiten te hoog aanbod uit en dan moet een ieder het maar voor zichzelf uitmaken of je daarmee in verder wil gaan of niet. Feit is dat er niets te regelen is met boeren, er zijn altijd kikkers die uit de kruiwagen springen en begin nou niet weer over die onzinnige discussie van quotering.

 • Fermer

  @alco, de quotering is inderdaad voorbij en wees inderdaad maar blij dat je niet mee hebt gedaan met de gekte want het zal moeilijk genoeg worden om het hoofd de eerste jaren boven water te houden in de melkveehouderij. Van een coöperatieve RFC, ook een multinational, had men mogen verwachten dat hun leden gewaarschuwd zouden worden voor de grote kans op een langdurig melkoverschot met bijbehorende lage prijzen ipv afname te garanderen en direct nieuwe verwerkingscapaciteit te creëeren. Dit verplicht de leden min of meer tot groei, want de vaste kosten zijn al gemaakt.

 • alco1

  Dat is totaal niet de taak van de FRC.

 • Fermer

  Waarom is het niet de taak van je cooperatieve melkverwerker, met al z'n specialisten op marktgebied, om de leden/eigenaars te waarschuwen voor de problemen van een veel te grote melkaanvoer in verhouding tot een betaalkrachtige wereldwijde afzetmarkt? @alco, je hebt het volste vertrouwen in je loonwerker dat hij je de beste mais poot, maar je hoeft geen advies van je melkverwerker over de nabije toekomst mbt de ontwikkeling van de melkprijs?

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.