Rundveehouderij

Nieuws 2737 x bekeken 1 reactie

Melkprijs Fonterra naar niveau crisisjaar 2009

Auckland – Fonterra heeft haar melkprijs opnieuw fors verlaagd. Omgerekend naar Nederlandse omstandigheden bij de huidige dagkoers gaat het om een melkprijs van €0,22 per kilo melk bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit.

Naar verwachting komt hier nog circa €0,015 dividend bij. De melkprijs bevindt zich nagenoeg op hetzelfde niveau als in het extreem zware seizoen 2008/2009.

De zuivelonderneming verlaagde haar melkprijs van NZD 5,30 (€3,30) naar NZD 4,70 (€2,72) per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Het gaat om de derde verlaging sinds de bekendmaking van haar eerste melkprijs van NZD 7,00 (€4,35) aan het begin van dit melkjaar. Het contrast met de recordmelkprijs van vorig seizoen van NZD 8,40 (€5,22) is gigantisch. Fonterra ging bij de eerdere melkprijs van NZD 5,30 (€3,30) nog uit van herstel van de zuivelprijzen eind dit jaar. Herstel blijft echter uit en ook voor komend halfjaar lijkt hier nog weinig verandering in te komen.

Hoewel de leden van de Nieuw-Zeelandse coöperatie rekenden om een prijsverlaging zet de verlaagde melkprijs volgens coöperatievoorzitter John Wilson de financiën op melkveebedrijven flink onder druk. Zuivelorganisatie Dairy NZ verwacht dat, zonder extra krediet, een kwart van de melkveehouders problemen krijgt met het betalen van de rekeningen.

Voornaamste oorzaak voor de melkprijsdaling lijkt nog steeds de fors gestegen melkaanvoer wereldwijd. Dalende olieprijzen, onzekere geopolitieke omstandigheden in Oekraïne en Rusland en uitgestelde vraag vanuit China zorgen dat de situatie zich op de korte termijn niet gaat verbeteren.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.