Rundveehouderij

Nieuws 5201 x bekeken 60 reacties

‘Maak nultolerantie bespreekbaar’

Uden - Na de recente vondst van AOZ, een afbraakproduct van furazolidon, is de nultolerantie voor risicostoffen bij vleeskalveren ter discussie komen te staan.

De gevonden waardes in urine van vleeskalveren varieerden van 0,2 tot 5 microgram per kilo lichaamsgewicht (ppb). Omdat er een nultolerantie geldt, zijn zo'n 2.500 kalveren geruimd. Het vlees mag namelijk niet in de consumptieketen terechtkomen.

De nieuwe voorzitter van de LTO-vakgroep Vleeskalverhouderij Wim Thus stelt in het vakblad De Kalverhouder dat de nultolerantie bij uitzondering voor natuurlijke stoffen bespreekbaar moet worden. Henny Swinkels, directeur corporate affairs van de VanDrie Group is het met Thus eens dat er goed naar de nultolerantie gekeken moet worden. De grenswaarden zijn van jaren geleden en inmiddels is nul niet meer de nul van tien tot vijftien jaar geleden. Al is het aanpassen daarvan een zeer lastig verhaal, stelt Swinkels. Het veranderen van een nultolerantie naar een tolerantiegrens is een proces van de lange adem. Dit gaat namelijk niet alleen de kalverhouderij aan, maar de complete Nederlandse en Europese veehouderij. Nieuwe grenswaarden moeten Europees geregeld worden.

Dat het tijd is voor het voorzichtig aanpassen van tolerantiegrenzen blijkt wel uit het regelmatig vinden van chlooramfenicol (CAP), een verboden antibioticum. Naast de bekende chemische variant blijkt CAP ook van nature in stro voor te kunnen komen. Tot nu toe blijven de vondsten van CAP onder de gestelde grenswaarden, maar het zet het voeren van grotere hoeveelheden stro wel onder druk.

Laatste reacties

 • mldijkstra

  Aldus Wim Thus, de nieuwe stroman voor Van Drie.

 • Ishtar

  Wim Thus is toch van de Rabobank?
  Iemand een lijstje van 5 dingen wat hij vooor boeren berijkt heeft.
  Nu in dienstvan de voer iddustrie dus.......
  Zeg Wim, waarom wordt er zoveel antibiotica gebruikt in jouw sector en wordt dit toch als voedsel verkocht?
  cDA zeker?

 • klaas8

  Is voorzitter van de kalverhouders? toch? heult na een paar dagen al met vijand van3. dat beloofd wat

 • wvb

  Wat een kinderachtig geklets toch ik proef jaloersig gedrag zeker 3 mensen die zelf niet hard willen werken en/of niks kunnen bereiken dan geef je dit soort kommentaar

 • landboer

  Thus heeft groot gelijk,(wvb trouwens ook) ze kunnen veel te veel meten tegenwoordig vroeger was nul anders dan nu.

 • poldes

  ze meten ook te veel stikstof in de lucht.

 • Rapsody

  Het nvwa heeft slachtoffers gemaakt en die kunnen bloeden .
  Wie kijkt naar hen om , om de geleden schade te vergoeden?
  Nee niemand ; de overheid heeft geen geheugen , draagt geen verantwoordelijkheid en heeft geen geweten. Kotsen moet ik van die losgeslagen bende

 • Spotvogel

  Poldes, h et gaat hier om toelaatbare contaminaties i.v.m. de volksgezondheid. Nul (0 dus) moet altijd nul (0 dus) blijven en aan nul (0 dus) als kwantitatieve factor kan helemaal niks veranderd zijn! Het ware beter om zich ernstig te beraden over de vraag hoe er zoveel AOZ-residuen in stro terecht kunnen komen,.Inderdaad Ishtar en Rapsody, Rabo, CDA en onze overheid (i.c. het LNV-relict daarbinnen) zijn de gevaarlijkste gifmengers van deze maatschappij. Dat zou vooral Sybrand Bumastemra zich ernstig ter harte mogen nemen met zijn zalvende prietpraat via de Publieke Media. En Sharon Dijksma moet vanuit EZ de bezem eens duchtig door de grauwe Bezuidenhoutse catacomben raggen. Want voedselveiligheid begint bij straffe handhaving!

 • Anne-Marie van der Linde

  @spotvogel: je haalt nu AOZ en CAP door elkaar. AOZ is een afbraakproduct van furazolidon en CAP (chlooramfenicol) is een antibioticum dat door bodembacteriën wordt aangemaakt en op die manier in stro terecht komt. de AOZ is nooit in stro aangetroffen

 • alco1

  Als mensen die commentaar hebben nou zelf eens wat presteerden, dan zou je er nog een beetje waardering voor kunnen hebben.

 • Bertens

  Ik heb een vraag. Op enige meters afstand (ca 10 meter) van een witvleeskalverenhouderij van ca 1500 stuks komt een rotonde van een doorgaande weg waarover erg veel verkeer gaat komen in de toekomst. Bij een rotonde wordt snelheid verminderd en snelheid vermeerderd door stevig optrekkend verkeer, vooral vrachtwagens, waarbij veel uitstoot van uitlaatgassen vrijkomt. Door de aanzuigende werking van verse lucht voor de ventilatie in de stal wordt deze lucht in de kalverenstal gezogen. Kan dit in de toekomst nadelige invloed hebben op de vleeskwaliteit van de kalveren. Wie kan hier iets over zeggen? Ik zou daar heel dankbaar voor zijn.

 • alco1

  @Anne-Marie. Het nare is dat sommige mensen hier wat op dit forum neer kwakken en er dan nooit weer naar om kijken. En zo worden ze nooit wijzer en weer een andere groep zal nooit een fout toegeven.

 • Rapsody

  @Bertens, de geregelde 3wegkatalysator reduceert 3 gelimiteerde uitlaatgassen , maar er ontstaan 6 niet gelimiteerde uitlaatgassen die vele malen schadelijker zijn waaronder zwavelwaterstof . Tevens komt er platinumoxide vrij van de katalysator die zeer kankerverwekkend zijn. In de jaren 70 is dit al bewezen door de uni van Basel.

 • joannes

  Uit de commentaren en het blok blijkt maar weer dat we ook aan een tolerantiegrens zijn beland vwb de vertegenwoordigers en autoriteiten. Je kan je niet met minimale waardes permiterren dat alle overschrijding van die Nul-waarde een bewuste ¨criminele¨ daad is, die gestraft moet worden met destructie en boetes. De natuur is geen laberatorium waar alles wat gemeten wordt óók bewust is ingebracht. Wie herinnert zich nog niet de legale en illigale door overheid en gemeentes getolereerde en vaak geëxploiteerde stortplaatsen. En bv het voorbeeld wat @Bertens hierboven beschrijft. Je alleen beperken tot je gemeten waarden en historie en omgeving uitsluiten lijkt op een autocratie van controleurs ism politicy. Een die, niet gehinderd door het verleden, Politiek populisme inbrengt in zogenaamde gezondheids voorwaarden. Politiek oppertunisme verliest alle redelijkheid hiermee en dwingt tot extremen om je te verdedigen. Autoriteit heeft grenzen is gebleken in het verleden, ook al steelt ze Politieke steun op denkbeeldig schadelijke waardes!

 • abtje

  @Rapsody U heeft het nog alleen over de uitlaat. Vergeet het fijnstof niet wat remmen produceert. Dit is ook niet gezond voor de (kalver)longen.

 • abtje

  @Bertens Ik DENK dat je op de luchtkwaliteit weinig kunt bereiken met bezwaar maken. Iedereen weet dat het niet goed is, maar kijk eens hoeveel mensen er al wonen strak langs een snelweg. Hoe ongezond dat is en er verandert helemaal niets voor de bewoners in hun flatje.
  Hooguit de snelheid iets verlagen, dus voor dieren zal het niet snel beter zijn, qua wetgeving.

 • Spotvogel

  Beste Anne Marie dank voor de correctie maar beide lijken me niet bevorderlijk voor de volksgezondheid dus tolerantie nul (0) moet nul (0) blijven lijkt me. Alco 1 jij noemt een belangrijk punt. In de goeie ouwe AGD-tijd hielden we forumdiscussies die soms maandenlang liepen en erg veel kennis bundelden en visie opleverden. Zie o.a 'Chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland', 'Puber verdubbelt mestomzet', 'De haas heeft het moeilijk'. 'wilde zwijnen vestigen zich rond Eindhoven' etc. Dankzij de redactie van de Boerderij is al die kennis nog steeds beschikbaar en wordt ook nog vaak geraadpleegd. Helaas is de inhoudelijkheid tegenwoordig vaak ver te zoeken en dat is spijtig. .

 • Mozes

  @Spotvogel, die 'goeie oude AGD-tijd' heb ik ook nog een jaar aan meegedaan. Het niveau van de reacties was enorm veel lager dan hier. Hier bij Boerderij.nl wordt veel inhoudelijker en serieuzer gereageerd.

 • Spotvogel

  Mozes je hebt gelijk dat er ook toen veel gewauwel was maar dat lijkt van alle tijden te zijn. Toch waren er ook in die jaren al erg veel waardevolle bijdragen en maakte ik vorige maand bij de fora over vogelgriep ook weer onnodig veel geouwehoer mee. Wat ik bedoelde is, dat het erg belangrijk is dat De Boerderij die teksten nog altijd beschikbaar heeft gehouden. Vorig jaar leidde dat bijv. tot de Zembla-documentaire 'Gesjoemel met vlees' waarbij de stinkende waarheid over VION aan het licht kwam. De kern voor die documentaire lag in een AGD-forum waarover men contact met mij opnam. .

 • trijnie

  Alleen al het feit dat er van de nul-optie zou kunnen worden afgeweken, is schandalig. Mensen die over zulke dingen alleen al denken, zijn gewetenloos en alleen maar op nog meer geld uit.
  Boeren, voedselproducenten houd u verre van gesjoemel met ons eten. Een mens maar ook uw vee zijn het waard om goed behandeld te worden zonder duistere praktijken.

 • zon

  Die nul-tolerantie is niet reeel zoals aangegeven is door het stro verhaal.
  Kleine waardes hoeven niet gevaarlijk te zijn,ze komen in de natuur voor daar is weinig aan te doen.
  Vast houden aan de nul lijkt me dan ook onnatuurlijk

 • minasblunders1

  Spotvogel, probeer jij dat artikel 'chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland' maar eens te zoeken. Het artikel kan je nog lezen, de reacties (meer dan 500) zijn verwijderd. Dat was destijds meteen al gebeurd.

 • minasblunders1

  'Puber verdubbelt mestomzet'.....ook weg!

 • leo,s vriend

  spotvogel, erg veel kennis en visie? nee hoor. Vooral gewauwel van enkele mensen die onder verschillende namen haat zaaiden.

  Maar daar weet jij blijkbaar niks meer van he?

 • Spotvogel

  Nou dat is dan heel vreemd Minasblunders 1, want al die andere fora zijn nog helemaal intact..Als het goed is dan moet ik nog uitgedraaide teksten van die mestfora hebben want daarin kwamen destijds erg belangrijke zaken over het voetlicht en ik heb daar toen meteen papieren versies van opgeslagen. Een schrijver zweert tenslotte bij het geschreven of gedrukte woord! .Ik heb wel afgelopen jaren meermalen in voorkomende beleidsmatige gevallen naar die mestfora verwezen. Het zou wel hoogst bedenkelijk zijn als die teksten daarom zijn verwijderd.. Dat riekt dan immers naar censuur achteraf en werpt een erg obscuur licht op dat hele dossier. Maar dat wist ik natuurlijk al vanaf het moment waarop we het mestspoor vanuit MestacVenhorst volgden tot diep in Mecklenburg-Vorpommern.. Dat wrijven we trouwens nu weer alle Kamerfracties onder de neus, want cruciale zaken laten wij nooit versloffen! . .

 • Spotvogel

  Vriend,, jij bent mijn vriend helemaal niet en ik zaai alleen maar waarheidsgetrouwe informatie die kennelijk voor typen als jij erg bedreigend zijn .Haatzaaien doen leugenaars en feitenverdraaiers. Ik kan altijd alles tot ver achter de komma onderbouwen!

 • joannes

  @Spotvogel, Individuen die de Waarheid claimen zijn vaak alleen maar geinteresseerd in wat ze zelf vinden en zien. Daar is moeilijk mee te praten laat staan een (maat)regel af te spreken die de Waarheid van vele onderschrijft!

 • minasblunders1

  Tja Spotvogel, het was natuurlijk ook wel confronterend voor de ZLTO en het ministerie van onkunde, om nog maar te zwijgen over het `wetenschappelijke` niveau van Wageningen. Zegt natuurlijk wel iets over het onafhankelijk zijn van `de Boerderij`.

 • trijnie

  Boerderij onafhankelijk?
  De reacties op de blog van Annie Pierik zijn ook niet meer op de normale manier terug te vinden. Ik denk dat Annie sommige reacties waaronder de mijne niet prettig vond. Ik vond namelijk dat ze het woordje IK teveel gebruikte.
  Vijftien keer in het stukje terwijl ze er toch voor de belangen van het CDA en boer zit .

 • joannes

  @trijnie, jij kan vinden wat je wil als gepensioneerd woonboerderij burger! Een politicus moet haar werk en vlag verdedigenen daar hoort in dit geval het wordt ik bij. Het voor de gemeenschap praten gebeurt al veel te veel door Burgers, zoals jij; beperk je tot je nietige invloedsfeer en vermeen niet te praten voor het algemeen welvinden. Dat doen er al veel te veel. Er is een spreekwoord voor wat tegenwoordig weinig gebruikt wordt door Burgers. ¨Trek niet een te grote broek aan¨ Een mening kan ik op prijs stellen maar voor een groep praten of zelfs voor een Partij in Brussel is van andere maat! Dan behoor je gemeenschapsbelangen in te leven, te verdedigen en, tegenwoordig erg belangrijk, te adverteren als opgeleverd werk voor die gemeenschap, Een gemeenschap die in het geval van Annie oa uit het lezers publiek van de Boerderij bestaat!

 • alco1

  Trijnie. De hint van jouw staat er nog wel hoor.

 • Spotvogel

  Zo is dat Trijnie, over Annie Schreier kan ik ook nog wel een wormstekig boekje open doen over hoe zij samen met Oplaat, Ormel, Aptroot en van den Brink de Flora en Faunawet te schande heeft gemaakt. Ook uit de notities in de Handelingen der 2e Kamer straalt alleen maar het hoge IK-gehalte van dat mens af. En omdat ze zo dapper onze fauna de verdomhoek in drukte werd ze geridderd in naam van de grofwildjachtomarmende majesteit! Inderdaad Henk, wat is onafhankelijk nog als holdings de dienst uitmaken en dicteren wat wel en wat niet naar buiten mag komen? Die minasblunders en de rol van de WUR daarin zijn tekenend voor het hoge walggehalte van ons openbaar bestuur. Maar er lijkt een kentering te komen want 18 WUR-profs zijn nu in actie gekomen tegen rotte appels in hun Wageningse fruitmand. Als eerste vliegt de Alterra-directeur er uit. Louise Fresco is ook een verademing na Aalt Dijkhuizen. Maar er zal nog veel puin geruimd moeten worden in 2015.

 • alco1

  @Spotvogel. Niet suggereren wat je wel niet kunt. Feiten maakt alles duidelijk.
  Maar vergeet niet dat commentaar maken wel heel gemakkelijk is als je geen gemeenschapsbelangen, zoals bv Nederland in stand houden, hoeft te verdedigen.

 • alco1

  @Trijnie. Trouwens in jouw #29 staat in vier regels drie maal de verwijzing naar jouw ego: 'Ik denk' 'Ik vond' en 'De mijne'. Gerelateerd naar de lange tekst van Annie dus veel vaker. Trek dus maar niet een te grote broek aan, zoals @joannes al stelde.

 • Spotvogel

  Alco 1 niet Trijnies legging maar jouw eigen bretelbroek zakt af man. Lees en huiver in de Handelingen der Tweede Kamer der Staten Generaal vergaderjaren 2002/03 tot en met 2006/07 met welke gore leugens en vuilpraterij Annie cum suis de wet hebben weten te verkrachten, gedekt door een Kamermeerderheid van het CDA en de VVD met Veerman op LNV. En begin nu maar weer te mekkeren en blaten dat het niet zo is!

 • trijnie

  @ Joannus, het was niet kwaad bedoeld naar Annie toe maar ze moet als politicus anders leren praten, zo is dat nu eenmaal.
  Haar betoog komt niet verder dan dat van een domme gepensioneerde huisvrouw die in een (woon) toch boerderij woont.
  En die schijnbaar ook veel te veel IK zegt, Alco.
  Maar ik moet maar wat minder reageren want ik kan mij wel indenken dat mijn mening iritatie oproept. Misschien een goed voornemen, deed ik nooit maar misschien bij deze. Maar ik blijf jullie volgen.
  Nog wel even: de beste wensen voor 2015, dat jullie de dagen in gezondheid en tevredenheid moge genieten.

 • trijnie

  @Spotvogel bedankt voor je reactie, ik heb er hartelijk om gelachen en 'Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd'.
  Ik lees altijd graag wat je schrijft, het is goed dat er mensen zijn die hun kop boven het maaiveld uit durven te steken.
  En hoewel het niet altijd gewaardeerd wordt, is het goed dat het ook eens van de andere kant wordt gezien. Niets van wat we als mens doen is zaligmakend, voor iedereen, ook voor mij, is het goed om je ook eens in ander gewoontes, mensen en ideeën te verdiepen.
  Bij deze een strijdbaar 2015 toegewenst.

 • joannes

  Tot voor kort kende ik geen Spotvogel die aan vuilbekkerij deed. Maar sinds hij hier opdaagt heb ik óók die ervaring. Het is jammer voor de soort! Politiek wordt altijd vanuit een standpunt of belang bedreven. Zodra men in de discussies dit belang wil overreden met diskwalificeren van de spreker toont dit meer gebrek aan argumenten, overredingskracht en respect voor je eigen achterban, dan dat het kwalitatief is.
  Verder óók een ieder een goed en veilig uiteinde, voor een voorspoedig en gezond 2015!

 • Spotvogel

  Dank je Trijnie, Als je vaker deze fora bezoekt dan zal ik je zo nu en dan een glimlach bezorgen..Even ter correctie: Annie Pierik woont samen met haar vroeg dementerende, incontinente en hobbyjagende Jan Schreier op een échte varkensfokkerij. En dat niet alleen, maar ook nog op een steenworpje afstand van de kippen- en varkenshoudende confessioneel geboren maar neoliberaal geworden Gert Jan Oplaat. Samen met nog een andere boerin uit dezelfde gemeente Hof van Twenthe heeft dat cohort de FFW verkracht waardoor er nu al 10 jaar beestachtigheden tegen onze inheemse fauna plaatsvinden. Annie en Gert Jan ontvangen iedere zondagochtend van mijnheer pastoor in Markelo het auwel geworden lichaam van Christus, maar ze gaan tzt hoe dan ook hellewaarts. Want met de Schepping en met Gods Kinderen der Natuur (i.c. de wildlevende dieren en bloemen) kan men niet ongestraft satanisch omgaan. En leugens, laster en naijver zijn ingevolge de 10 geboden bij Wet verboden!
  Ik wens jou, Henk Minasblunders en allen die van goede wille zijn een fijne jaarwisseling en een mooi en vruchtbaar 2015. . .

 • Spotvogel

  Joannes: in alle EERLIJKHEID hoop ik dat je niet zult twijfelen aan hetgeen er aan leugens en onwaarheden wordt geopenbaard in de genoemde HANDELINGEN, waar daar is na het notuleren geen mens meer aan geweest dus al wat daarin geschreven staat is de naakte waarheid. Er is namelijk een hemelsbreed verschil tussen partijbelangen verdedigen en er op een meest onbeschaafde wijze op los liegen, feiten verdraaien en kwaad spreken met het banale doel om de natuur de verdomhoek in te rammen. Daarom wens ik jou en alle Nederlanders een 2015 waarin voorgoed afscheid wordt genomen van het marchanderende CDA als bestuurlijke machtsfactor. Amen! .

 • daan1908

  Waar is de vogelgriep ?

 • alco1

  Trijnie. Ben je blij met zo'n 'vriend' als @spotvogel? Die privé dingen van anderen zegt ,die niet te wensen zijn, dan moet je toch wel 'ziek' zijn en ook zomaar zgn. fantasieën over OAZ in stro de wereld probeert in te slingeren. Wees er gelukkig mee. Voor mij is hij in ieder geval onbetrouwbaar.
  Ik wens jouw in ieder geval wel een gezond 2015 toe.

 • PetervanKempen

  @ Spotvogel: Tjemig de pemig wat loop je op een volstrekt verkeerde manier helemaal leeg op personen en wat uit je treurige persoonlijk denigrerende taal in hun richting en die van hun partij, de CDA.
  Dit is voor mij een solide verkiezingsadvies want stemmen op een partij waar types als jij zo gebeten op zijn: dat moet wel goed wezen!
  Dus , hoewel niet gelovig volgens de catalogi van christelijke godsdiensten: Mijn stem hebben ze, en ik hoop van velen , evenals denkelijk die van vele teleurgestelde linkse kiezers die geleerd hebben dat ook daar mensen links lullen en rechts hun zakken vullen. Spotvogel, van harte beterschap gewenst met je diep ingegroeide frustraties uit het verleden en de rest een gezond en gelukkig 2015.

 • klaas.van.der.horst1

  Beste mensen die hier allemaal zo heftig op elkaar reageren. Even voor de helderheid: wie bij de voortschrijdende technologische ontwikkelingen door dik en dun vast blijft houden aan een absolute nultolerantie voor onder meer vlees, eist een product dat schoner is dan een ijsblok van Antarctica of de Groenlandse ijskap. Dus graag even nadenken voordat jullie weer een schot uit de heup lossen. Ik denk dat iedereen zich het leplazarus schrikt als we een willekeurig als zeer schoon bekend staand product, zeg: biologisch, eens zouden laten analyseren op een brede reeks contaminaties en residuen. Die dan te vinden stoffen komen er niet in door moedwillig gebruik, maar omdat het nu eenmaal rondzwerft in ons milieu.

 • J@gertje

  Ik denk dat Leo vanmiddag al (te) vroeg aan de jachtbitter is begonnen.
  Laat hem, hij kan zijn frustraties niet kwijt.
  Dit is slechts van tijdelijke aard, over een paar jaar zit hij stil in een hoekje in het oude mannetjeshuis.
  En met stil bedoel ik stil want zo iemand heeft weinig vrienden.
  Wellicht dat Trijnie af en toe eens bij hem op bezoek gaat.

  Allemaal de beste wensen en een gezond 2015.

 • trijnie

  Alco 1, ik heb het niet over een vriend, ik heb hier geen vrienden, jullie hoeven mijn gezwam niet en met spotvogel kan ik ook niet mee. Het is net als op het forum van WD daar ben ik de pispaal omdat is niet anders kan dan het opnemen voor de boeren omdat er daar vreselijk gereageerd wordt naar de boeren en hun werk.
  Maar zoals hier vaak gereageerd wordt en hoe alles wat over de natuur en natuurliefhebbers neergezet wordt, maakt dat spotvogels, in het algemeen, flink de Pee in krijgen en zich afzetten tegen alles wat met boer heeft uit te staan. Weet je ik begrijp het niet: waarom er tussen boer en burger altijd afstand en strijd is. Ik begrijp het werkelijk niet.
  Het is altijd: die burgers, die lui uit het westen enz. Enz.
  Ik Ben er moe van, geestelijk moe, ik wil graag bij blijven met alles wat met boerenwerk uit te staan heeft maar het is beter dat ik de negativiteit laat liggen. 2015 gaat het anders worden hier in dit huis.
  Op facebook ontmoette ik nog een kippenboer waar ik op bezoek mocht komen, die kerel is goed bezig, die slaat bruggen tussen boer en burger. Hulde voor dat volk.

 • Mels

  Wil Boerderij iedereen een plezier doen en dhr Spotvogel wederom verwijderen. Wat hij hier geschreven heeft kan echt niet door de beugel. Wat mij betreft een figuurlijk schot hagel in zijn spotvogelbips en wegwezen hier.

 • poldes

  als er veel spotvogels zijn ;is de natuur ver te zoeken.

 • daan1908

  Allemaal de beste Wensen en een goed en vooral gezond 2015 toegewenst .

 • landboer

  Trijnie ,lees reactie #44 dat is de werkelijkheid en daar moeten wij het mee doen, en dat heeft niets met gewetenloosheid of geld te maken!
  Was het maar zo simpel als jij denkt dat het is! Verder, blijf reageren, soms heb je gelijk maar nu niet.

 • Mozes

  Eind jaren zeventig zat ik op de Middelbare Agrarische School in Zenderen. We gingen op excursie naar de melkfabriek in Tubbergen. Tijdens de rondleiding kwamen we in een ruimte waar testen werden gedaan. Er stond een apparaat waarmee radioactiviteit gemeten kon worden. Dat apparaat was verplicht omdat ze binnen een bepaalde afstand lagen van de kerncentrale in Lingen (Duitsland).
  Opvallend was dat de radioactiviteitsmeter bij het testen geen nul aangaf maar een waarde hoger dan nul. Er werd dus enige mate van radioactiviteit gemeten. De medewerker van de melkfabriek legde ons uit dat dit normale achtergrondradioactiviteit was. Op aarde komt permanent een geringe hoeveelheid radioactiviteit voor. Dit komt deels uit het binnenste van de aarde. Binnen in de aarde vindt nucleair verval plaats, de energie hiervan komt met aardbevingen en vulcaanuitbarstingen naar boven. Miljoenen jaren geleden zal deze activiteit hoger zijn geweest dan tegenwoordig omdat toen de splijtbare massa in de aarde groter was. De vulcaanactiviteit en radioactiviteit zal toen ook hoger zijn geweest dan tegenwoordig.
  Een ander deel van de radioactiviteit komt uit de cosmos, vooral van de zon.

  We kunnen wel een nultolerantie wensen voor radioactiviteit maar dat is onmogelijk. Een kleine hoeveelheid is een gewoon natuurverschijnsel waar wij ons nooit aan kunnen onttrekken.

 • Mozes

  Net zoals een geringe radioactiviteit een normaal natuurverschijnsel is, is de geringe aanwezigheid van bepaalde stoffen of kiemen ook een normaal natuurverschijnsel. In het artikel hierboven werd al chlooramfenicol genoemd die door bodembacteriën gevormd kan worden. Ook sommige kiemen komen van nature voor: Q-koorts zit gewoon in de grond of colibacteriën die overal in het milieu voorkomen.

  @trijnie, jij gaat in reactie #20 te snel uit van 'gesjoemel' , 'gewetenloosheid' en nog wat van die zaken. Daarmee wek je onnodig antipathie op.
  Ik waardeer jou reactie en heb het in het verleden regelmatig voor jou opgenomen. Als ik jou één advies mag geven voor 2015: ga niet meteen uit van kwade opzet maar hou rekening met andere goed verklaarbare redenen.

  Verder allen de beste wensen voor 2015!

 • joannes

  Het probleem is dat veel problemen tegenwoordig door het publiek worden bepaald; in een wisselwerking tussen Politiek en Ambtenarij voorzien van vaak éénzijdig geörienteerde deskundigen. Alles in de veronderstelling dat de gemiddelde publieke mening en kennis ons vrijwaard van grote vergissingen in het stellen van regels en normen. Maar het Publiek of de Burger en haar beperkte gemiddelde kennis van zaken wordt inmiddels door zogenaamde belangengroepen voordurend aktief gemobiliseerd om die objectieve gemiddelde uitkomst te beinvloeden. Daarmee leeft het Publiek in de waan dat ze voldoende kennis heeft om over eea te beslissen, maar tegelijkertijd realiseert ze zich niet in deze dynamiek dat; ze teneerste onvoldoende kennis heeft in de problematiek en ten tweede een gemakkelijk middel voor manipulatie is geworden. Juist diegene die zich dit niet bewust zijn reageren vaak het heftigst met een verongelijkheid alsof ze een misdaad is aangedaan.Jammer genoeg krijgen de aktieven in dit proces de opperhand. Kijk naar het NVWA!

 • Mozes

  @joannes, het probleem wat jij beschrijft in reactie #53 is ook de reden dat ik fel tegenstander ben van referenda. Volksmassa's die niet de kennis hebben om de vraagstelling te overzien en gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden met onderbuikgevoelens.

 • minasblunders1

  Beste mensen, allereerst voor iedereen een goed, gezond en succesvol jaar toegewenst.

  Mozes, besef je wel dat in de zgn. 'parlementaire democratie' waar wij in leven, de besluiten worden genomen op dezelfde gronden als waar jij in #54 op wijst? Ook daar volgt men trouw de 'kundigheid' van de eenzijdig georiënteerde 'deskundigen' waar Joannes het over heeft. Van enig benul of kennis van zaken is daar net zomin sprake als onder een groot deel van de bevolking.

 • daan1908

  Het is al langer bekend dat vele stoffen op natuurlijke wijze in producten voorkomen . Men kan tegenwoordig zeer nauwkeurig meten , niets mis mee toch .Waarom maakt de NVWA , DUS DE OVERHEID , afspraken met oa Cargill om geen ingangs controle te doen . Als verderop in de keten later wat wordt gevonden worden tussenpersonen als oorzaak genoemd . Heel simpel dit deugt niet .
  Dit begint op een doofpot - affaire te lijken net als de IRT : zie boek mr. Theo Hiddema , Badzijde 193 t/m 204 . In dit artikel staat dat Officieren van Justitie en hoge Politie functionarissen harder konden liegen dan de criminelen . Kijk het moet niet zo zijn dat we over 10 jaar achter de waarheid komen , nu graag. .
  In de furazolidon zaak wordt er nog steeds geen bewijs geleverd wie schuldig is . Het begint er steeds meer op te lijken dat die er niet is . Wie moet nu dan de schade dragen als er geen bewijs komt en dat de 30 tot 50 ug ( 1,5 miligram op 25 ton ) er wel op natuurlijke inzit en niet door menselijk toedoen ? Tevens komt er nog bij dat 0 niet te meten is .
  Dus OVERHEID kom maar over de brug , zo ligt de situatie op dit moment .

 • PetervanKempen

  De overheid houdt ervan nergens verantwoordelijkheid voor te nemen, vandaar hun vasthouden aan een absoluut afwezig zijn van bepaalde stoffen'voor de zekerheid''. Het vergt verstand van zaken en realisme om daarvan af te stappen omdat deze stoffen blijkbaar op andere wijze in vlees of vee terecht kunnen komen als eerder aangenomen. Wij zien die angst ook bij de druk om het verplicht zode injecteren te herroepen omdat ook hier de overheid geen bewijs had maar gewoon, 'het zekere voor het onzekere' nam. Zoals met zoveel normen die de agrarische sector op zn nek krijgt is het opleggen snel gedaan maar nuanceren, dat kost veel moeite en lukt de overheid vaak niet. Betekent risico dragen!

 • W Geverink

  Nultolerantie kun je op je buik schrijven. Elk jaar worden testen gevoeliger waardoor de nultolerantie uiteindelijk toch niet meer te halen zal zijn. Beter is het om nu alvast de maximaal toelaatbare gehalten af te spreken.

 • denker123

  Als je biologisch graan ziet staan met meeldouw,roest en allerlei toxines,als daar brood van gebakken wordt ,en dieren gevoederd worden is dit wel gezond ???? Ik vindt het levensgevaarlijk om daar van te eten.

 • Mels

  Nee maar dat is bio dus goed. Toch hilarisch hoe mensen in een bepaalde denkwijze gedrukt kunnen worden....@denker123

Laad alle reacties (56)

Of registreer je om te kunnen reageren.