Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

LDA gaat over melkprijs Milcobel heen

Recogne - De Waalse coöperatie Laiterie des Ardennes (LDA) gaat dit jaar bijna zeker een betere melkprijs uitbetalen dan het Belgische Milcobel.

Dit melden leveranciers van LDA. Over november betaalde LDA meer dan 4 cent per liter boven de melkprijs van Milcobel uit. Ook in de maanden daarvoor betaalde LDA een hogere voorschotprijs uit.

Over de uitbetaalprijs voor december is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat LDA de komende maanden ook minder gaat betalen voor de melk, omdat de hele zuivel last heeft van de neergaande wereldmarkt.

Coöperatie LDA heeft dit jaar echter goed kunnen profiteren van zowel gunstige contracten voor met name melkpoeders als van een betere bezetting van de productielijn en van een steeds vlottere samenwerking met partners.

LDA ging vorig jaar al een samenwerking aan met de Duitse coöperatie Hochwald. Deze samenwerking werd in de loop van dit jaar verder verdiept. Daarnaast werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Luxemburgse Luxlait. Ook dit bedrijf laat melk verpoederen bij LDA in Recogne. LDA blijft echter een minimaal aandeel van 85 procent houden in de fabriek in Recogne.

LDA betaalde over november €2,99 per kilo vet en €5,595 per kilo eiwit. Milcobel betaalde achtereenvolgens €2,59 en €4,82 per kilo.

Laatste reacties

 • richard3

  Eindelijk Klaas, staan de vet- en eiwitprijzen duidelijk in je artikel. Op basis hiervan wordt uiteindelijk de melkprijs bepaald, kijk anders maar even bij Frieslandcampina. Nu het volgende, Doc Kaas betaalt in november voor vet 2,86 euro en voor eiwit 5,72 euro. Nu stel jij steeds in je artikelen dat Doc enorm slecht betaalt, ook veel minder dan Milcobel. Maar kijk nu zelf eens, de melkprijzen van LDA en DOC over november zijn nagenoeg gelijk op basis van vet en eiwit. Een melkprijs wordt enkel en alleen bepaald op basis van de uitbetaalde waardes voor vet en eiwit. Doen we dit ook bij Frieslandcampina en tellen we de lactosewaarde op bij de vetwaarde dan kom ik op een iets lagere eiwitwaarde bij FCDF tegenover DOC en een halve euro meer voor de rest. Dus bij 4,50% vet/lactose is het verschil dan een dikke 2 cent! Toch een compleet ander beeld dan jij constant schetst Klaas! Begin je het een beetje te begrijpen nu? En wanneer hou je eens een keer op met je hetze?

 • richard3

  Ik heb het hier over november, laat dat duidelijk zijn! Zelfs Leerdammer betaalt over november maar een fractie meer uit dan DOC Kaas, kijk de artikelen er maar op na! En Klaas laat half Nederland geloven dat Doc minimaal 5 cent minder betaalt dan de rest. Let wel, DOC presteert slecht momenteel, dat ontken ik niet, maar Klaas moet wel eerlijk blijven en dat ontbreekt er al lange tijd aan bij hem

 • dayo

  ja klaas heeft iets tegen DOC, vriendje van jan Ancker zeker, daar schrijft hij altijd erg positief over....

 • Schraar

  @mens en dier, De melkprijs wordt door meer bepaald dan de vet en eiwitprijs. Het is afhankelijk van de gehele systematiek van een fabriek met alle inhoudingen en toeslagen. Ik ken de systematiek van DOC niet, maar alleen een vet en eiwitprijs zeggen mij niets.
  Maar misschien kan Klaas daar meer duidelijkheid in verschaffen.

 • klaas.van.der.horst1

  @dayo en mens en dier. Ik wens DOC Kaas het beste toe, maar ik kan niet melden dat DOC dit jaar het hoogste voorschot heeft betaald in NL, omdat het gewoon niet zo is. Helaas voor DOC en haar leden.
  Bel Leerdammer maakte maandag de voorschotprijs december bekend en komt over het hele jaar uit op een voorschot van €37,77 per 100 kilo (bij 7 ton per jaar, ex btw). DOC betaalt €36,12 aan voorschot uit, FriCa €39,19. Alle bij 4,41 vet en 3,47 eiwit. De nabetalingen kunnen de verhoudingen nog wijzigen. Meer is er voorlopig echter niet van te maken.
  A-ware speelt in dit overzicht helemaal geen rol, want die heeft nog niets uitbetaald. Hadden ze dit jaar al wel melkgeld uitbetaald, dan zouden ze volgens hun eigen toezeggingen toch minstens op €38,56 hebben moeten uitkomen als totale melkprijs (want 36,12 DOC voorschot + ongeveer 4 procent nabetaling = €37,56 + €1,00 extra van A-ware).
  Overigens ging het artikel waar jullie op reageren over LDA. Dit bedrijf heeft een andere kostenstructuur dan DOC Kaas. Bij DOC Kaas gaan meer kosten van het melkgeld af. Op de melkgeldafrekening na te trekken via de posten vaste en variabele kosten/inhoudingen. Zo kun je met bijna dezelfde betalingen voor vet en eiwit toch op een andere totaalprijs voor de melk uitkomen.
  Op de bijgevoegde insinuaties ga ik niet in. Ik wil gewoon beschrijven wat er gebeurt. Wie chagrijnig is over de eigen melkprijs, moet bij zijn of haar coöperatie aankloppen.

 • rmw

  Wat grappig, nu heeft de redacteur de slechte DOC melkprijs veroorzaakt. Straks is het de schuld van de grote groep weglopers per 1 januari, altijd wijzen naar een ander... Misschien klopt de slogan 'gewoon goed voor elkaar' niet helemaal...

 • richard3

  DOC doet het gewoon slecht de afgelopen periode; hier zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Maar feit is wel dat DOC meer uitbetaalt dan hier constant al jarenlang wordt weergegeven.

 • altijdrust

  Klaas van der Horst heeft het over 4% nabetaling bij DOC.Zelf gaan ze uit van 2%.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.