Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Indiase zuivel aarzelt over verkoop aan Rusland

Moskou/New Delhi - Indiase zuivelproducten krijgen mogelijk binnenkort toegang tot de Russische zuivelmarkt, maar niet alle Indiase bedrijven staan te trappelen om aan Rusland te mogen leveren.

Dit blijkt uit berichten in de Indiase media. Algemeen directeur R.S. Sodhi van de Gujarat coöperatieve melkverkoop federatie (GCMMF), eigenaar van het merk Amul, betwijfelt tegenover de Indiase Business Standard of het wel in zijn belang is om nu zuivel te verkopen aan Rusland, of aan welke andere exportbestemming ook. Rusland kan met een sterk gedaalde roebelkoers steeds minder betalen voor importproducten. Andere exportmarkten zijn vaak al even onaantrekkelijk voor de sterk beschermde Indiase zuivelsector.

Ondertussen blijft Rusland wel zitten met een oplopend tekort aan zuivelproducten. Zelfs de import van zuivel uit Wit-Rusland verloopt moeizaam. Rusland controleert deze importstroom streng op niet-Wit-Russische herkomst (op zich misschien wel logisch, omdat Wit-Russische bedrijven flinke hoeveelheden Europese melk bijkopen), terwijl Wit-Rusland voortaan betaald wil worden in dollars. Dit is omdat de roebelkoers de laatste weken te instabiel was.

De Russische zuivelindustrie kan de binnenlandse vraag niet aan en probeert tegelijkertijd ook het beste te maken van de situatie. Sojoezmoloko, de Russische NZO, heeft al gewaarschuwd dat consumenten niet verbaasd moeten zijn als de winkelprijs voor zuivel begin 2015 met gemiddeld zo'n 20 procent omhoog gaan. Dat is op zich al veel, maar in een situatie waarin toch al een groot deel van het inkomen opgaat aan voeding, bijna onoverkomelijk.

Laatste reacties

 • koestal

  probleem voor Poetin,hoge voedselprijs geeft ontevreden burgers

 • koestal

  India kan z,n eigen zuivel ook wel goed gebruiken !

 • agratax2

  Gaat de prijs in Rusland met 20 % omhoog gerekend in RR of in $. De roebel is al ca 50 % in waarde gedaald t.o.v. de $ dus in dat geval is 20% nog te overzien, maar als de 20 % is gerekend in $ dan kunnen veel Russen zuivel wel vergeten als ze tenminste zelf geen koetje meer in de tuin hebben.

 • cornelis 22

  We kunnen natuurlijk ook een keer tegen elkaar zeggen dat we op moeten houden met het wederzijds gesodemieter en maar weer eens normaal tegen elkaar gaan doen .

 • klaas.van.der.horst1

  De melkprijs in Rusland gaat volgens Sojoezmoloko met 20 procent in roebel-prijzen omhoog..

 • mafex

  @cornelis 22 wie zou dan volgens jou 'normaal' moeten doen?
  denk maar niet dat poetin schuld bekend, die kijkt niet op van een paar russen minder

  maar het zou zeker helpen voor het agrarisch belang, dat er weer afzet markt bij zou komen volledig mee eens
  nederland moet zich verder ook niet mengen in de buitenlandse politiek en zich eerst maar es om het eigenvolk bekommerren, daarin lijkt het wel iets op de Russische politiek
  de dagen om na te denken zijn weer geweest, met oud en nieuw drinkt men een glas, doet men een plas en alles blijft zo als het was , en niet zo als het zou moeten zijn

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.