RundveeNieuws

Indiase zuivel aarzelt over verkoop aan Rusland

Moskou/New Delhi – Indiase zuivelproducten krijgen mogelijk binnenkort toegang tot de Russische zuivelmarkt, maar niet alle Indiase bedrijven staan te trappelen om aan Rusland te mogen leveren.

Dit blijkt uit berichten in de Indiase media. Algemeen directeur R.S. Sodhi van de Gujarat coöperatieve melkverkoop federatie (GCMMF), eigenaar van het merk Amul, betwijfelt tegenover de Indiase Business Standard of het wel in zijn belang is om nu zuivel te verkopen aan Rusland, of aan welke andere exportbestemming ook. Rusland kan met een sterk gedaalde roebelkoers steeds minder betalen voor importproducten. Andere exportmarkten zijn vaak al even onaantrekkelijk voor de sterk beschermde Indiase zuivelsector.

Ondertussen blijft Rusland wel zitten met een oplopend tekort aan zuivelproducten. Zelfs de import van zuivel uit Wit-Rusland verloopt moeizaam. Rusland controleert deze importstroom streng op niet-Wit-Russische herkomst (op zich misschien wel logisch, omdat Wit-Russische bedrijven flinke hoeveelheden Europese melk bijkopen), terwijl Wit-Rusland voortaan betaald wil worden in dollars. Dit is omdat de roebelkoers de laatste weken te instabiel was.

De Russische zuivelindustrie kan de binnenlandse vraag niet aan en probeert tegelijkertijd ook het beste te maken van de situatie. Sojoezmoloko, de Russische NZO, heeft al gewaarschuwd dat consumenten niet verbaasd moeten zijn als de winkelprijs voor zuivel begin 2015 met gemiddeld zo’n 20 procent omhoog gaan. Dat is op zich al veel, maar in een situatie waarin toch al een groot deel van het inkomen opgaat aan voeding, bijna onoverkomelijk.

Beheer
WP Admin