Rundveehouderij

Nieuws 979 x bekeken

ILVO gaat maiswortelboorder bestuderen

Merelbeke – Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in België start een onderzoek naar de kever Diabrotica virgifera ofwel de maiswortelboorder. Eind juli werd deze voor de maisteelt zeer schadelijke kever gevonden in de buurt van vliegveld Zaventem.

De onlangs opgerichte 'task force Diabrotica Vlaanderen' bekijkt verschillende mogelijkheden voor geïntegreerde aanpak. De task force is er gekomen omdat het schadelijke insect geen quarantaine insect meer is en dus zijn de lidstaten niet meer verplicht om een uitroeiings- en beheersingsplan uit te werken. Tijdens de verplichte monitoringscampagnes in het verleden zijn in topjaar 2003 69 kevers gevonden. In 2004 was dat aantal gedaald naar 7 en de opvolgende jaren werd er, tot deze zomer, geen kever meer gevonden. Om tot een succesvolle beheersingsstrategie te komen, gaat het ILVO nu het biologisch gedrag van de kever onder de Vlaamse omstandigheden in kaart brengen. Dat past ook in het advies van de Europese Unie die een 'integrated pest management'-strategie aanbeveelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.