Rundveehouderij

Nieuws 17 reacties

Nemelco en Hochwald verlagen melkprijs

Bolsward - Particuliere zuivelverwerker Nemelco verlaagt de melkprijs over de maand november met €1,84 naar een bedrag van €35,13 per 100 kilo. Concurrent Hochwald verlaagt met €1,75 naar €36,59.

Dit zijn de prijzen exclusief btw, bij een volume van 7 ton en na aftrek van 7 cent contributie per 100 kilo voor ZuivelNL.

Hochwald verlaagt de vetprijs met 20 cent naar €3,30 per 100 kilo, de eiwitprijs wordt met 25 cent verlaagd naar €6,35 per 100 kilo. Nemelco trekt 15 cent van de vetprijs af en betaalt dan €3,05 per kilo, Van de eiwitprijs haalt het 35 cent af, waardoor die nu op €5,85 per kilo staat.

Gemiddeld tot en met november betaalt Hochwald een melkprijs uit van €41,03 per 100 kilo. Dat is nog steeds 86 cent meer dan vorig jaar tot en met november. Nemelco zit iets lager en betaalt gemiddeld €40,46 per 100 kilo uit, wat 60 cent onder het gemiddelde van vorig jaar tot en met november ligt.

Beide particuliere verwerkers betalen gemiddeld nu meer dan de coöperatieven en dan Bel Leerdammer, maar deze bedrijven kennen nog een nabetaling. Hochwald en Nemelco moeten proberen direct een concurrerende melkprijs neer te zetten.

Laatste reacties

 • brutus71

  Een gouden melkprijs bij hochwald, gefeliciteerd

 • abtje

  Volgens Mozes KAN dat niet bij een particulier...
  Gelukkig weten vele beter.

 • abtje

  velen

 • rieuwersveld

  Zin dit nu de referentie bedrijven waar Friesland Campina zijn melkprijs op baseert? Want dan hebben ze het weer niet goed ingeschat!

 • Mozes

  Heren klagers, deze twee bedrijven kennen GEEN nabetaling. Bel Leerdammer en de coöperaties komen nog met een nabetaling/prestatie toeslag. Afgelopen jaar bedroeg deze meer dan 2 cent per liter.

 • Piet, Midden-Europa

  Ach ja, weggeven doet niemand graag !!! Ik bedoel meer betalen dan ontvangen !!! Een ding is zeker ; het aanbod van Melkpoeder en Kaas zal toenemen, dan zullen alle Fabrikanten/Melkveredelaars afhankelijk zijn van de Wereldmarkt !!! Als Richtprijs gelden dan de Prijsvormingen van de internetveilingen van Fonterra !!! Dus Dames/Heren Melkveehouders/producenten ; de Co-operaties mogen de prijs maken de Particulieren zullen er niet onder gaan !!! Want niemand schiet graag in zijn eigen voet.

 • japke33

  @rieuwersveld, hochwald moet in Nederland een concurrende melkprijs uitbetalen. Ze kijken dus vooral naar Friesland Campina. Andersom zal dit niet het geval zijn.
  En wij krijgen idd geen nabetaling.

 • abtje

  Beste Mozes, die nabetaling is een sigaar uit eigen doos omdat je een soort rente beurt over het geld wat je in je coop moet stoppen. Ga je meer leveren moet je eerst ledenbewijzen kopen.
  Bij een particulier hoef je niet te betalen om te mogen leveren.
  Van de week heb je zelf op deze site kunnen lezen hoe goed de coops slapen met het verwaarden van de ledenmelk(geld).

 • tinus888

  zo abtje... je bent goed op de hoogte....

 • abtje

  @tinus888 Dat valt wel mee, maar de coop en particulier kun je nu eenmaal niet een op een vergelijken met elkaar qua uitbetaling.
  Dan kan Mozes wel doen alsof die twee cent van hem erbij komen, maar dat is uiteraard kolder.
  Niets mis met eerlijke vergelijking, maar dan geen appels en peren...

 • Mozes

  @abtje, we krijgen bij FC prestatietoeslag EN rente vergoeding over ledenkapitaal.

 • koestal

  Aware is nu begonnen met kaasmaken,welk prijs komt hieruit ?

 • "Gelukkige boer"..

  Ja fijn voor de Nederlandse boeren, maar de Duitse boeren krijgen toch echt heel wat minder betaald door hun Hochwald!!
  De afgelopen 5 en half jaar hebben ze echt niet zo'n beste melkprijs gehad, het verschil in uitbetalen tussen de beide landen is niet eerlijk.

 • abtje

  @Mozes Die prestatie toeslag wordt dus geknepen door de matige verwaarding van Fc? Trap ze dan wakker. Krijgen de Fc leveranciers een eerlijke prijs en kan de concurrentie scherper.
  Nu wordt de concurrent een dikke vijf weken van tevoren al vertelt dat ze minder hoeven te betalen omdat Fc dat ook gaat doen.

 • Zuperboer

  Ik denk dat er wat anders achter zit bij marktpartijen als Hochwald en Nemelco, nl. A-WARE!! FC is voor hen op dit moment niet de concurrent. Wat betreft FC, die hebben de achterliggende jaren bewezen goed wakker te zijn, daar hoeven de leveranciers van Hochwald zich echt geen zorgen om te maken. (Ze letten ondertussen wel goed op FC, want O jee de deur zou maar eens op een kier staan en ze zijn zo binnen, maar dat terzijde). Er zijn maar weinig leden van FC die met premie (geld toe dus) zijn vertrokken. Dat zegt genoeg.

 • Eminem2010

  hier Heeft abtje een punt door de verschillende tijdstippen van bekendmakingen is de markt verstoort en kunnen slechte handelaren/melkverwerkers de kunst afkijken wat een negatief effect heeft voor de concurrentie en markt transparantie.

 • abtje

  @Zuperboer Bij Fc lopen de leden ook niet weg. Bij de melkverwerkers waar de boeren wel weg willen gaat dat nauwelijks. Dat komt door de afspraken die ze onderling maken en met Dijksma.
  Een boer die bijvoorbeeld levert aan DOC en over wil stappen naar bijvoorbeeld Nemelco komt bedrogen uit.
  Het gebeurt namelijk niet.
  Nemelco wil wel meer leveranciers, heeft ook wachtlijsten, maar mag er jaarlijks maar enkele toelaten, en toevallig ook nog die weidegang toepassen. Anders niet.
  Logisch, anders zouden de minstbetalenden allemaal geen melk meer krijgen. En dat gebeurt nu niet. Rara hoe komt dat?

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.