Rundveehouderij

Nieuws 1759 x bekeken

Fosfaatloze maiscoating voor derogatiebedrijven

Apeldoorn - Agrifirm gaat per aankomend seizoen maiszaad behandelen met een nieuwe coating, zonder anorganisch fosfaat. Deze coating, Topcoat, is leverbaar naast de bestaande iSeed-coating.

Reden is dat coatings met anorganisch fosfaat niet meer zijn toegestaan op derogatiebedrijven. De iSeed-coating bevat snel oplosbaar fosfaat en snel en langzaamwerkende stikstof. De nieuwe coating moet het doen zonder fosfaat, maar met extra sporenelementen. In 2014 had een kleine 40 procent van het maiszaad bij Agrifirm een iSeed-coating.

De nieuwe coating is al drie jaar getest, op klei en zand op vier locaties en in vier herhalingen, naast lopende proeven met controles en iSeed gecoat maiszaad.

De resultaten tonen dat TopCoat een opbrengstverhogend effect heeft ten opzichte van de controleteelt, zowel in droge stof als zetmeelproductie. Dat komt onder meer door aanvulling met sporenelementen (zoals magnesium en mangaan), wat leidt tot een snellere beginontwikkeling, meer wortelvorming, een verhoogde weerstand tegen stress en uiteindelijk een gezondere plant met een grotere kolf.

Of registreer je om te kunnen reageren.