Rundveehouderij

Nieuws 5968 x bekeken 7 reacties

Eerste Kamer wil grondgebondenheid in melkveewet

Den Haag – De Eerste Kamer wil de grondgebondenheid van de melkveehouderij opnemen in de wet Verantwoorde groei melkveehouderij in plaats van dat dit via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) wordt geregeld.

Tijdens de wetsbehandeling in de Eerste Kamer diende SP-Senator Geert Reuten een motie in waarin hij staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vraagt om bij de voorhangprocedure van de AMvB ook een wetswijziging voor te bereiden zodat de grondgebondenheid van de melkveehouderij kan worden opgenomen in de wet, in plaats van enkel in de AMvB. De motie was mede ondertekend door Thom de Graaf (D66), Sybe Schaap (VVD), Gerrit Terpstra (CDA), Niko Koffeman (PvdD) en Tof Thissen (Groenlinks). Daarmee is een meerderheid voor het opnemen van de grondgebondenheid in de melkveewet zelf. Volgens de partijen komt de kern van de wet hiermee weer terug in het wetsvoorstel verantwoorde groei melkveehouderij. Ook de VVD is in de Eerste Kamer, anders dan de fractie van de Tweede Kamer, voor verplichte grondgebondenheid van de melkveehouderij.

Dijksma wilde aanvankelijk niet aan het opnemen van de grondgebondenheid in de melkveewet. Volgens haar zitten boeren hierdoor nog langer in onzekerheid en is de wet minder flexibel. "Als het in de wet staat en het loopt niet helemaal lekker, kun je het beleid niet eenvoudig wijzigen. Dat kan bij een AMvB wel", aldus Dijksma. Ze wil de normen voor grondgebondenheid daarom liever in een AMvB opnemen. Nadat duidelijk werd dat een meerderheid voor het opnemen van de grondgebondenheid in de wet is, zegt Dijksma toe dat ze bij de behandeling van de AMvB, die naar verwachting in maart naar de Kamer wordt gestuurd, zal overwegen om het alsnog in de wet op te nemen. De Eerste Kamer lijkt hier vooralsnog mee akkoord te gaan. De motie wordt voorlopig aangehouden. PvdA-senator Van Zandbrink opperde nog een tussenoplossing door de hoofdlijnen van de grondgebondenheid in de wet te regelen en de normen in een AMvB op te nemen.

Een poging van de Eerste Kamer om afspraken over mestafzet tussen melkveehouders en akkerbouwers ook mee te laten tellen voor grondgebondenheid strandde. Dijksma houdt voet bij stuk dat melkveehouders beschikkingsmacht moeten hebben over de grond op basis van een juridische overeenkomst van eigendom, pacht, huur of een gebruiksverklaring.

De Eerste Kamer stemt dinsdagavond laat over de melkveewet. Het ziet er naar de wet wordt aangenomen.

Laatste reacties

 • EMERGO!

  En onze buren lachen zich de billen uit de broek!
  België, Duitsland, Denemarken en Polen gaan na 1 april VOLGAS melken. Vooral in de laatste drie landen lopen op de grootschalige melkveebedrijven geen koeien meer buiten!
  Wat doen die Hollanders? die beperken op deze manier hun eigen concurrentiepositie!
  Waarom? Omdat er een zelf gecreëerd fosfaatoverschot is! Wanneer we hectare normen omlaag schroeven, krijgen we vanzelf overschotten. Voornamelijk de Duitsers lachen zich een bult!
  Stop nou eens met ALTIJD maar het beste jongetje van de klas te zijn.
  Eén Europa? dan ook een gelijk speelveld! qua mestregels en uitrijtijden en methoden!

 • .....

  Onbegrijpelijk dat die VVD'er mee stemt met die linkse kerk

  Er zijn technieken om de mest te verwerken dus wat is het probleem??

  Als een transporteur een extra vrachtwagen aankoopt moet ie dan ook een perceel bosgrond aan kopen om de CO2 af te kunnen zetten???

 • Kasteelrund

  Emergo! en ....., de Nederlandse melkveehouderij zal rekening moeten houden met maatschappelijke wensen. Doen we dat niet en wordt de melkveehouderij een niet grond gebonden bio-industie, dan is er geen politiek draagvlak meer en verdwijnt (de grootschalige) melkveehouderij vanzelf uit Nederland. De tijd dat de boer alleen de baas is op zijn eigen erf is al vele jaren voorbij. Jammer. Helaas zijn de huidige maatschappelijke ontwikkelingen niet te keren. Willen we de Nederlandse melkveehouderij redden, dan dienen we er terdege rekening mee te houden. Ik ben NIET links, maar vind het standpunt van de Eerste Kamer wijs!

 • Burnetti

  @.... Er wordt toch ook niet van boeren gevraagd koeien te fokken die minder schijten?

 • Foxxy

  @ Burnett,feitelijk zijn we daar al mee bezig! Hogere voederconversie,meer melk uit hetzelfde voer halen = minder dieren = minder mest!
  Maar idd,gelijke monniken, gelijke kappen! 1 Europa, 1 wet!

 • Burnetti

  @Foxxy: Er is in 2013/2014 en volgend jaar een forse groei van melkvee per bedrijf en geen vermindering van beesten.
  Prima hoor. Maar dat geeft net als bij vrachtwagens meer uitstoot.
  Waar deze koeien staan of lopen boeit mij trouwens niet. Ik kan goed leven met een koe in een stal.

 • Foxxy

  Wat ik een beetje mis in het verhaal is,dat sinds de jaren 50, het aantal boeren en koeien gehalveerd is,het aantal fabrieken is toegenomen, het verkeer ook, en natuurlijk internet, milieu vervuiler #1 met afstand!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.