RundveeNieuws

Eerste Kamer wil grondgebondenheid in melkveewet

Den Haag – De Eerste Kamer wil de grondgebondenheid van de melkveehouderij opnemen in de wet Verantwoorde groei melkveehouderij in plaats van dat dit via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) wordt geregeld.

Tijdens de wetsbehandeling in de Eerste Kamer diende SP-Senator Geert Reuten een motie in waarin hij staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vraagt om bij de voorhangprocedure van de AMvB ook een wetswijziging voor te bereiden zodat de grondgebondenheid van de melkveehouderij kan worden opgenomen in de wet, in plaats van enkel in de AMvB. De motie was mede ondertekend door Thom de Graaf (D66), Sybe Schaap (VVD), Gerrit Terpstra (CDA), Niko Koffeman (PvdD) en Tof Thissen (Groenlinks). Daarmee is een meerderheid voor het opnemen van de grondgebondenheid in de melkveewet zelf. Volgens de partijen komt de kern van de wet hiermee weer terug in het wetsvoorstel verantwoorde groei melkveehouderij. Ook de VVD is in de Eerste Kamer, anders dan de fractie van de Tweede Kamer, voor verplichte grondgebondenheid van de melkveehouderij.

Dijksma wilde aanvankelijk niet aan het opnemen van de grondgebondenheid in de melkveewet. Volgens haar zitten boeren hierdoor nog langer in onzekerheid en is de wet minder flexibel. “Als het in de wet staat en het loopt niet helemaal lekker, kun je het beleid niet eenvoudig wijzigen. Dat kan bij een AMvB wel”, aldus Dijksma. Ze wil de normen voor grondgebondenheid daarom liever in een AMvB opnemen. Nadat duidelijk werd dat een meerderheid voor het opnemen van de grondgebondenheid in de wet is, zegt Dijksma toe dat ze bij de behandeling van de AMvB, die naar verwachting in maart naar de Kamer wordt gestuurd, zal overwegen om het alsnog in de wet op te nemen. De Eerste Kamer lijkt hier vooralsnog mee akkoord te gaan. De motie wordt voorlopig aangehouden. PvdA-senator Van Zandbrink opperde nog een tussenoplossing door de hoofdlijnen van de grondgebondenheid in de wet te regelen en de normen in een AMvB op te nemen.

Een poging van de Eerste Kamer om afspraken over mestafzet tussen melkveehouders en akkerbouwers ook mee te laten tellen voor grondgebondenheid strandde. Dijksma houdt voet bij stuk dat melkveehouders beschikkingsmacht moeten hebben over de grond op basis van een juridische overeenkomst van eigendom, pacht, huur of een gebruiksverklaring.

De Eerste Kamer stemt dinsdagavond laat over de melkveewet. Het ziet er naar de wet wordt aangenomen.

Beheer
WP Admin