Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Eerste Kamer lijkt akkoord met melkveewet

Den Haag – Een meerderheid van de Eerste Kamer lijkt in te stemmen met het wetsvoorstel Verantwoorde groei melkveehouderij. Dat bleek tijdens het eerste deel van het debat in de Eerste Kamer.

Hoewel staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de vragen van de Eerste Kamer pas dinsdag gaat beantwoorden, lijkt er met steun van VVD, PvdA, CDA en PVV een meerderheid. Daarmee lijkt de derogatie, waarvan de melkveewet een voorwaarde is, veiliggesteld.
De Eerste Kamer blijft kritisch over de hoge snelheid waarmee ze de melkveewet moet behandelen. Dit moet in twee weken, terwijl een wetsbehandeling normaal enkele maanden duurt. PVV-Senator Martin van Beek vindt dat de wetsbehandeling iets weg heeft van een speeddate, maar dan zonder de vrijblijvendheid. Eerste Kamerlid Geert Reuten vindt dat Dijksma de rol van de Eerste Kamer niet helemaal serieus neemt, gelet op de slechte voorbereiding van het voorliggende wetsvoorstel en de korte tijd waarin de Kamer de wet dient te behandelen.

VVD-Senator Sybe Schaap heeft wel vragen over de grond die mee telt voor grondgebondenheid en de juridische houdbaarheid hiervan. Hij pleit ervoor om kortlopende afspraken over grondgebruik ook mee te laten tellen voor grondgebondenheid. VVD en PvdA willen beide weten wat er gebeurt zolang de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) nog niet van kracht is. "Mogen bedrijven dan grondloos groeien?", vraagt Schaap. PvdA-Kamerlid Wouter van Zandbrink zegt dat de PvdA graag meewerkt aan verantwoorde groei van de melkveesector, zekere vanwege het effect op de werkgelegenheid.

SGP-Senator Gerrit Holdijk is bezorgd dat de melkveehouderij de intensieve veehouderij achteraan gaat. Hij pleit voor grondgebondenheid en een eerlijke verdeling van de beperkte fosfaatruimte die er nog is. Hij wil hiermee voorkomen dat een beperkt aantal bedrijven met snelle groei alle ontwikkelruimte opsoupeert.

Inhoudelijk zijn de linkse partijen kritisch over de wet. SP, PvdD en GroenLinks vinden dat de melkveehouderij niet verder mag groeien en dat weidegang wettelijk verplicht moet worden. Uit een maandag gepresenteerd rapport van Alterra blijkt dat het percentage weidegang opnieuw is gedaald. 65 procent van de koeien krijgt weidegang, tegen 72 procent drie jaar geleden.

Thom de Graaf (D66) vindt de melkveewet te vrijblijvend. Ook de hoofdlijnenbrief over de AMvB, waarin de grondgebondenheid geregeld moet worden, geeft volgens hem geen richting.

Het debat wordt dinsdag vervolgd, waarna er ook gestemd zal worden.

Laatste reacties

 • Ishtar

  En nu afwachten wat er gaat komen met Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
  De sector kennende zal het wel een convenantwoorden met goede bedoelingen mooi woordjes.
  De sector is zelf verantwoordelijk voor oa het fosfaat plafond en hoe het oprecht invuld.
  Daarin zijn de sector bestuurders al gefaald, volkomen gefaald.
  Geen enkele gedoog regeling moet er komen, en al helmaal geen steun van gemeenschapsgeld van hardwerkende Nederlanders voor deze sector.
  Marktwerking dus, prima success, we gaan zien hoe jullie het oplossen!

 • Zuperboer

  Ishtar ga NEDERLANDS leren schrijven. Daarna mag je hier terugkomen om in ABN de echte hardwerkende Nederlanders/Medelanders die 24/7 voor hun vee verantwoordelijk zijn oud hollands te gaan DISSEN. Fijne cursus gewenst met goed resultaat op je examen.

 • Ishtar

  @Zuperboer, het toetsenbord geeft gewoon niet de letters aan als wat er op staat!
  Gelukkig gaan cijfertjes mij wel goed af, ipv van letters, die zijn net zo wazig die letters als de letters uit de sector convenanten!

 • lambert02

  als cijfertjes jou zo goed afgaan en weet wat we verdienen gedeelt door de uren dan weet je hoe weinig wij verdienen om julie aan het eten te houden

 • Ishtar

  @lambert02, nee niet leuk, maar je probleem moet je aankaarten bij je belangenbehartigers, die zijn daar voor.
  Of bij je coöperaties, samen zul je er wel uitkomen, immers een coöperatie is een coöperaties in goede en slechte tijden!
  Samen sta je sterk!

 • lambert02

  ja heb je gelijk in , maar de meeste cooperatie`s zijn dat niet meer ze zijn te groot , winst gedreven en zo groot dat we niet meer gehoord worden , lto hebben we weinig aan , het zelfde probleem en het is jammer dat de nederlandse producten (die toch goed zijn) niet beter betaald worden , maar dat is nu eenmaal nederland import export daar zijn we goed in , maar ja ???? het is nu eenmaal zo

 • koestal

  de nieuwe zuivelfabrieken zijn klaar ,melken maar

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.