Rundveehouderij

Nieuws 51 reacties

EMB waarschuwt voor catastrofe

Brussel – De European Milk Board (EMB) waarschuwt voor een catastrofe in de melkmarkt als er geen nieuwe instrumenten worden ingevoerd om de crisis te bezweren.

De Europese leiders staan volgens de EMB tot aan hun nek in de melk, zo maakten ze donderdag duidelijk tijdens een betoging in Brussel.

Als er niet snel door Brussel wordt ingegrepen, dreigen melkveehouders kopje onder te gaan, zo geeft EMB-voorzitter Romuald Schaber aan.

In het volgende jaar zouden de melkprijzen in landen als België, Frankrijk en Nederland ver onder de €0,30 zakken. Gevreesd wordt voor een crisis als in 2009. Daarbij verdwijnt nu na 31 maart ook nog de Europese melkquotering. De EMB plant nieuwe grote demonstraties als de Europese Commissie weigert in te grijpen.

Laatste reacties

 • Fermer

  De EU leiders staan nu gelukkig tot hun nek in de 5% meer geproduceerde eigen Europese melk, anders hadden ze in de 5% meer geimporteerde melk uit NZl en Aus gestaan. Dat dit nog maar tot hun enkels zou komen maakt volgens sommigen op dit forum geen verschil.

 • Ishtar

  Aftreden NZO en LTO leiders minimaal.

 • Koen Franken

  Wel vreemd als men na 2 topjaren zich al zorgen begint te maken over het dipje .

 • boer drenth

  Onvoorstelbaar dat nu na super goeie jaren ,er nu al bijna de pleures uitbreekt.. De melkprijs is eigenlijk nog maar 14 dagen zo laag ,en dan al grote paniek.. Wacht maar even af, over een maand kan het wel geweldig meevallen.

 • cocoma

  Als iedereen die eens wat financiele tegenslag meemaakt maar in Brussel gaat lopen roeptoeteren dan ziet het er uit. Misschien is de beste remedie om overheidssubsidies e.d. gewoon helemaal af te schaffen.

 • steenbok1

  lage melkprijs is tijdelijke correctie, is niet meer dan logisch.

 • japke33

  iedereen die nu roept dat het allemaal wel mee zal vallen, moeten eens goed nadenken over wat ze zeggen! Er komt alleen maar meer melk richting 1 april. Vaarzen beginnen af te kalven, stallen moeten gevuld worden. De kaasprijs kan alleen nog maar zakken en de rest zakt keihard mee. Als zelfs LTO het al over 25 cent heeft (terwijl ze vanaf 2009 alleen maar roepen dat het allemaal wel mee zal vallen), zegt toch heel wat.
  En als je niet gebouwd hebt, over een overname hebt gedaan, dan kan je je deze problemen niet voorstellen. Maar voor de meeste boeren zal er zich een kleine ramp voltrekken in 2015.
  LTO heeft hier een grote inschattingsfout gemaakt, maar we kunnen ze jammer genoeg nergens voor verantwoordelijk stellen. Maar het had heel anders gekund! Daarvoor hadden ze alleen maar toe te hoeven geven aan een kant en klaar plan dat er ligt om een kostendekkende melkprijs voor iedereen te krijgen.

 • Demeter Griend

  Even volhouden de besten blijven over.
  Daar is niets mis mee.

 • Spotvogel

  Precies Cocoma, dat roepen wij al een halve eeuw. Al die boeren joenken altijd dat ze Vrije Zelfstandige Ondernemer zijn (wat heet: zelfs de allerbesten hebben nog miljoenenschulden bij de Rabobank) maar zonder EEG- en EU-steun stond 85% ervan al decennialang bijgezet in het museum voor kansloze culturen! Jawel Japke33, hoe zou dat nou komen denk je? Wij hebben LTO/ZLTO al jaren in beeld als de allerbedenkelijkste belangenbehartiger die een sector zich denken kan. Albert Jan en zijn Maten zijn voornamelijk met de eigen monetaire toekomst bezig! . .

 • Ferm

  Als wij geen toeslagrechten kregen, hadden we geen inkomen privé, werken we voor niets. Terwijl we goed draaien volgens de boekhouder tov collega-boeren. De toeslagrechten en subsidies zijn er om de producenten gemakkelijk te kunnen sturen. De enigen die er winst van zien zijn de melkverwerkers, die kunnen nu immers met een lagere uitbetaalprijs toe. Als wij werkelijk betaald werden naar onze kostprijs zonder toeslagrechten, is dit voor de verwerkers een grote strop en voor alle ambtenaren en boekhoudkantoorbanen die ermee gemoeid zijn. Alle belastingbetalers betalen mee om de multinationals te spekken en de boeren afhankelijk te houden. Liever vandaag dan morgen de toeslagrechten en subsidies eraf en dan door marktwerking een gezonde sector opbouwen en dan ook niet met bovenwettige eisen de sector achterstellen tov de concurrenten die deze extra eisen niet hebben en wiens producten ook gewoon bij ons in het schap liggen.

 • somporn

  Sommige ambtenaren denken van zichzelf ook dat ze kinderke Jezus zijn
  en zich ver verheven voelen bij jan met de pet.
  Al die wijzen ,die zich zo verheven voelen, hebben er voor gezorgd dat het 1 van de rijkste landen ter wereld de afgrond hebben ingereden,zodat haar bevolking in lange rijen kan aansluiten in de rij bij de voedselbanken en dat de ouderen die de welvaart hebben opgebouwd,lopen in een poepluier en zich nog 1 keer per maand mogen worden gewassen met een washandje zonder water,dus bij deze bijzonder bedankt: SPOTVOGEL

 • kalkar

  Zielig volk die subsidieboeren, ze moesten zich doodschamen. In b.v. de varkens is het al vele jaren dramatisch, in vergelijking 20 cent de liter, maar ons laten ze verrekken. Koeieboeren hebben topjaren achter de rug en nu alweer klagen, schaam je.

 • Ferm

  @melkertje1, dat het bij varkensboeren al jaren dramatisch is vind ik ook geen goede zaak, als ook bij diverse andere sectoren. Deze laat de politiek ook maar doorspartelen voor eigen gewin. Maar daarom moet je voor koeienboeren niet hetzelfde willen. Je moet gewoon een inkomen uit je bedrijf kunnen halen, anders is er iets goed fout. Dat we goede jaren hebben gehad is nodig voor de mindere jaren, dat weet je als ondernemer. Dat er nu wat koeienboeren de bomen tot in de hemel zagen groeien en wat ze ook werd voorgehouden en daarop geanticipeerd hebben en nu in de problemen dreigen te komen, dat heeft ook met ondernemerschap te maken. Blijft wel het feit dat de politiek en belanghebbende partijen volgens mij een vies spelletje hebben gespeeld met voor hun alleen maar winnaars.

 • japke33

  @spotvogel, volgens mij heb ik het helemaal niet over subsidie! Ik wil helemaal geen subsidie, want daarmee houden ze me compleet in de tang. Als ik daar niet aan voldoe wordt ik gekort, enz. Ik wil gewoon een melkprijs waar ik mijn bedrijf op een normale manier kan runnen en waar ik op een fatsoenlijke manier van kan leven. Dus jouw opmerking over mijn bijdrage volg ik niet helemaal.

 • Almagro

  Net het journaal gezien. Wat een beschamende vertoning. Ik mag toch hopen dat de gemiddelde koeieboer dit met me eens is.
  Antie ondernemers. Immer klagend en steun vragend. De jaarlijkse steun net weer op de rekening en nog geen 3 weken onder de kostprijs. Wanneer je 2 jaar onder de kostprijs produceert zoals de de eier producenten dan roep je maar weer een keer zou ik zeggen. In de tussen tijd door boeren of stoppen, aan u de keus.

 • Arnens

  Natuurlijk is het zuur dat de melkprijs zo snel onderuit gaat. Niemand had dit voorzien. Van de koeboeren zal i.t.t. intensieve sectoren en tuinbouw, nog niemand 'onder water staan'. M.a.w. zei hebben als ondernemer nog zelf de keuze, stoppen of doorgaan. Niemand verplicht ze om boer te zijn.
 • blondie10

  Heb wel eens gehoord dat een gemiddeld Nederlands veebedrijf zo wat 7 ton melk heeft wat ooit 2,50 euro per liter heeft opgebracht. Is dat dan op 1 april echt allemaal weg? Dan kan toch amper.

 • BetterCows

  Olie goedkoop , melk prijs laag !

 • johannetje

  Aardappels te koop, € 15/ton.........

 • Foxxy

  @ blondie, idd,quotum verdampt! Wordt nog een uitdaging voor de belasting betaler... Weer een tekort van 500 miljoen?

 • gertke

  De nieuwe Fend maar een paar weken opschuiven...

 • Jan van het Zand

  Eens kijken of het waar zal zijn, dat bedrijven met een melkleverantie van rond 1.250.000 kg melk per jaar overleven na afschaffing van de superheffing per 1 april 2015.
  Dat was toch het bericht vanuit Wageningen en de banken enkele jaren geleden? Heeft dit bericht niet de investeringsgolf in de melkveehouderij aangewakkerd? En dan nu in de tweede helft van 2014 op de valreep van het jaar moeten er ineens wettelijke maatregelen worden afgekondigd om het milieu te ontzien, en de melkproductie worden beperkt?
  Heeft toch helemaal niets met vrije marktwerking te maken. Ook niet met liberalisering of globalisering.
  Als de extra mest op verantwoorde manier kan worden afgezet, waarom dan de melkproductie beperken? Volledig onlogisch allemaal met het oog op een vrije marktwerking, en dat was toch de bedoeling bij de afschaffing van de superheffing?

 • kleingiessen

  Gisteren journaal gezien. Sieta stond weer te huilen.
  We weten toch al jaren dat we rekening moeten houden met prijzen die op en neer gaan! Na de werkelijk hele goede jaren, waarin notabene herhaaldelijk gehamerd werd om te reserveren voor minderen jaren, wordt na slechts enkele dagen van melkprijs onder het niveau waarmee banken werken voor het verlenen wij financiering al gedemonstreerd in Brussel. Het is beschamend.

 • tessa2010

  @blondie,inderdaad de waarde van het melkquotum verdampt per 1 april 2015,..........wat blijft zijn de torenhoge hypotheken!!!

 • alco1

  @Parel. Ik zag op de achterzijde van het Agr. D. van donderdag nu nog een advertentie voor XL bedrijven voor een inspiratiedag voor melkveehouders met groeiambitie. Dan denk ik: Maak ze maar gek.
  Wat betreft het overleven met ruim 1 miljoen heeft veel kanttekeningen.
  Het grootste is het % eigen vermogen. Hier in de buurt zijn bedrijven met ruim 200 koeien en 100 ha. die zelfs nog geen lid zijn van de bank (geen hypotheek) en bedrijven die smeken bij de bank om een hypotheek om ook mee te kunnen doen.
  Een persoon die niet kan voetballen zal nooit in het Nederlands Elftal komen, ongeacht zijn ambitie.
  Dat is mijn boodschap.

 • Fermer

  @alco, dit had je 2 jaar geleden moeten schrijven, nu is het voor te velen mostert na de maaltijd. Je hebt gelijk dat boeren met een groot % eigen vermogen het het langst zullen volhouden, dus dat men nog veel zal kunnen/moeten (bij)lenen om de tijden van ontoereikende melkprijzen te overleven. Echter, je eigen vermogen is geheel afhankelijk van de grondprijs. Wanneer het slecht gaat met de melkprijs, verdampt je eigen vermogen, berekend met de huidige grondprijzen, want die grondprijs is momenteel ook één grote luchtbel. Het worden nog spannende tijden.

 • Spotvogel

  Japke 33 ik heb het niet over individuele situaties maar over de algemene lijn. En over kosten-prijsontwikkelingen die al tientallen jaren volstrekt idioot zijn. In mijn jeugd kostte een kippenei een oud Hollands dubbeltje en kreeg de boer 55 cent per liter (kilo) voor zijn melk. Die prijzen zijn totaal niet met de inflatie, de conjuctuur en de investeringsnoodzaak/schuldenopbouw meegegroeid en dat komt door slecht zakendoen vanuit de eigen belangenorganisaties! Somporn, bespaar mij jouw poepluiers en ga eerst een leren lezen.

 • kiepel

  Jongens niet zeuren. In een ongezonde sector zouden toch veel meer bedrijven(al dan niet moedwillig) stoppen. Slechts 3% stoppers de laatste jaren. Het is dus nog steeds fijn om koeienboer te zijn. DUS NIET ZEUREN!!!

 • boergelten

  Kijk eens naar de akkerbouwers, die laten de aardappelprijzen ook over zich heenkomen en je hoort ze niet, volgend jaar beter.
  Melkveehouder moet nu niet kinderachtig doen en goedkope uien bij de akkerbouwer gaan halen, dan krijgen ze misschien wel echte tranen in hun ogen ipv krokodillentranen nu.

 • Mozes

  @spotvogel, als de prijs van melk of eieren wel met de inflatie was meegegroeid hadden wij nu een welvaartsniveau als in Bulgarije of Roemenië. Dan had de overheid geen geld gehad om overbodige mensen als jij in dienst te hebben.

 • Ferm

  @Mozes, blij dat je eindelijk toegeeft dat de welvaart over de rug van de boeren betaald wordt en oh, oh, oh, wat hebben we toch een solidaire maatschappij, waar je als boer stank voor dank krijgt. De boer krijgt niet meer betaald als toen, maar de consument betaald veel meer. @ Mozes, de multinationals bedanken je vast voor je recht praten wat krom is.

 • joannes

  @Spotvogel, in reactie op # 9, héél NL is afhankelijk gemaakt van de overheid. Dat zijn niet alleen de Boeren. http://www.cpb.nl/publicatie/ontwikkeling-en-verdeling-van-de-marginale-druk-2001-2011
  Studenten, Universiteiten, Exportbedrijven met interessante export subsidies, enz......... de Overheid heeft met een belasting druk van ¨De gemiddelde marginale druk stijgt van 45,6% in 2001 naar 48,1% in 2007; daarna blijft deze naar verwachting nagenoeg stabiel en bedraagt 47,4% in 2011.¨ Iedereen aan het lijntje! Dat de Boeren nu de aandacht krijgen komt alleen omdat daar nog centen zijn te halen blijkbaar. Dankzij geprovoceerde inflatie met de rentedalingen hebben Boeren nu 30 jaar een vermogenstijging genoten van hun eigendom; het land. Maar dat alleen als ze eigenaar waren, precies zoals ze die Huiseigenaren voor het lapje gehouden hebben;papieren rijkdom die niets waard blijkt bij vervanging.

 • alco1

  @Paysanne. Je kunt iedereen de schuld geven, wat ook nog de waarheid is. Maar je zult toch ook moeten toegeven dat een soort onmacht de realiteit is.
  Maar moeten wij ook niet ergens dankbaar voor zijn.
  Als we ziek zijn staat er een arts en evt. een ziekenhuis.
  We kunnen kerst vieren met het nodige op tafel en in vrede.
  Voor de toekomst moeten we daarentegen waakzaam zijn, de luxe is bij veel mensen doorgeschoten.

 • ed12345

  Alco 1 dat zeg en denk ik al Jaren dat we met z.n allen een beetje te rijk zijn en leven .Daardoor rijden we vaak grotere dan noodzakelijke auto's gaan ver weg op lange vlieg- vacanties hebben heel veel vrijetijdsterrein nodig allemaal belastend voor het milleu ,velen van ons willen geen laag betaalde baan dan maar liever in een of ander uitkerings system Sociale problemen door grote aantallen mensen te importeren die andere culturen komen en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen Wat subsidies aangaat denk ik dat je of je beschermt je Eigen land door importheffingen of je subsidieerd Hier in Canada is de import van zuivel en kippen en eieren behoorlijk beschermt dus die kunnen het eigenlijk zonder subsidie redden USA is open maar susidieerd bij het leven dus als jij die laat importeren zal je Eigen zuivel het niet volhouden

 • Ferm

  @Alco1, ik ben ook dankbaar voor de dingen die je noemt. Maar wat ik benoem is niet de schuld geven, maar de feiten benoemen. Als je nu kijkt hoe het er voor staat met bv de gezondheidszorg, de staatsschuld, het gasgeld dat opgesoupeerd is, de rijen bij de voedselbanken, is het inderdaad onmacht als je kijkt waar we nu gekomen zijn met zoveel geld wat we beschikbaar hadden. En nog steeds komt er gasgeld binnen en doet de landbouw het voor BV Nederland erg goed. Maar een realistische, feitelijke kijk op deze ontwikkelingen zou al een heel eind schelen in de bewustwording van hoe dit is gekomen en voort blijft bestaan. Dat alles weer eens in perspectief geplaatst wordt om zo een basis te leggen voor een gezondere toekomst voor ons allen. Het begint met benoemen.

 • porky 1

  afgelopen zomer wisten ze nog niet hoe groot de nieuwste fendt moest worden en nu na een een paar weken een iets lagere melkprijs al klagen met je net op de groei gebouwde ligboxenstal waar kosten nog moeite gespaard worden en gebaad wordt in luxe ga je schamen de akkerbouwer , kippenboer , varkensboer zijn al jaren een slecht inkomen gewend en weten wat het is om te rekenen dat zullen de koeienboeren ook moeten leren

 • Bergop Heuvelland

  Ik ben blij met de EMB.

 • koestal

  even wachten tot de Russen weer kaas willen hebben

 • koestal

  We hebben toch de DDB,die kunnen nu aan de slag.

 • drikhend

  Als ik al deze reacties lees . Dan kan ik maar een ding vast stellen . En dat is dat er flinke klappen gaan vallen in de melkveehouderij . De pessimisten zijn te laat gestopt en de optimisten denken dat er een enorme markt is voor melk afzet . En in Nederland is nog niets geregeld hoe of wat men gaat doen om de groei van bedrijven te regelen of beter gezegd af te remmen . En wat in de rest van de EG . En dan niet te vergeten de grondhonger in bepaalde streken van ons land . Wat gaan de ruwvoer prijzen doen . Veel onzekere factoren die invloed op de bedrijfsvoering en inkomen hebben . Het afschaffen van melkquotum is waarschijnlijk de doodsteek voor de melkveehouderij in Nederland . Denk maar eens wat er allemaal aan zit te komen op gebied van mest ,milieu ,dierwelzijn,enz. En dan hebben we grond prijzen die nu veel te hoog zijn om voer te telen . Verwacht niet te veel van de afzet kant want deze is zeel snel ingevuld of overgenomen door de concurrent zie als voorbeeld de vlees sector . De zeven magere jaren zijn lang en de zeven vette jaren worden steeds korter .

 • zon

  De EMB is een clubje verwende kwasten.
  Leer eens door een zure appel heen te bijten.

 • Ishtar


  @Zon, tja misschien, misschien niet.
  -weet je wat de volgende stap is van de agri-industrie leiders, die boeren alleen maar zien als domme grondstofleveranciers?
  -oh, oh, slaap maar lekker verder.
  -Dijkhuizen staat aan de top van 'duurzame lanbouw' in NL groepje, en tijdens zijn voorzitterschap bij WUR heeft ie altijd
  de belangen ven Nevidi (vooerkids) behartigert boven wat dan ook.
  -hij zegt in die link ==> boeren zouden geen enkel voer zelf moeten vefbouwen ==> ALLES moet uit Z-Amerika komen.
  -dat is zijn visie en doel voor boer zijn in NL.
  -Miischien moet je daar eens over na dnekn?
  -misschien moet blogger vergaderboer en Hannah maar eens even een stukje over schrijven, of een redactie lid van boerderij.
  -dus slaap maar lekker verder, niet wakker worden, en gewoon ja en amen knikken.

  http://www.foodlog.nl/artikel/aalt-dijkhuizen-ook-de-biologische-landbouw-hoort-bij-de-agrarische-familie/
  Zie link in reactie 198 link is ==> https://www.youtube.com/watch?v=RaBgXXbsspI

 • Ishtar

  Maar goed ik heb geen mening.
  Als nu iedereen deze link volledig afkijkt en daar zijn eigen mening geeft,
  Lijkt me mooie uitdaging voor @Mozes, @Alco @Johannes en @Paysanne @emmerei @steenbok1 om een mening geven over de volledige 28 minuten speech, wel afkijken aub!

  Wat wel raar is dat duurzaamheids en milieu goeroe Aalt Dijkhuizne in zijn 28 minuten speech niet spreekt over .....==>
  1,4 miljoen ton Duits graan in benzinetank
  http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Nieuws/2014/11/14-miljoen-ton-Duits-graan-in-benzinetank-1649687W/

 • Ferm

  @Ishtar, ik heb de speech van Aalt Dijhuizen gehoord. Zijn verhaal was me al bekend. Hij gaat uit van een groeiende wereldbevolking die in aantal ook nog toeneemt in midden-inkomen. Maar is dat een midden-inkomen zoals bij ons? Het is maar de vraag of DIE midden-inkomens onze (kost)prijs kunnen betalen. En dan moeten wij dat ook nog realiseren met onze familiebedrijven waar al veel arbeid niet als kostenpost geboekt staat. Wel makkelijk. Waarom stagneert nu de afzet naar China al? Waarom met onze kennis dan niet boeren op die plekken in de wereld waar het voer voorhanden is. Of hoeft alleen de BV Nederland eraan te verdienen? Zo maar wat vragen die nav deze speech opkomen. Maar @Isthar, wat is jouw reactie op Aalt zijn verhaal en hoe zie jij de landbouw in Nederland overleven? Ik ga uit van de boer, net zoals jij volgens mij, maar de meeste reageerders/boeren hebben zich voor het karretje van de multinationals laten spannen, waar Aalt Dijkhuizen de spreekbuis van is, en zien niet dat ze zelf uitgemolken worden.

 • Ferm

  @Isthar, Aalt Dijkhuizen kan het allemaal nog zo goed onderbouwen met cijfers uit zijn onderzoek, dat hoog-productief duurzamer is om dat er in verhouding minder voer per liter in hoeft en minder mest per liter uitkomt, maar we hebben al vaker gezien dat onderzoeksuitkomsten in de praktijk totaal anders uitpakken. Ik heb geen onderzoeksbureau die zijn visie met cijfers kan tegenspreken, maar in de praktijk zit er natuurlijk een grens aan hoog-productief. Moet je dat van de vee en grond verlangen, want in de praktijk zit er wel degelijk een keerpunt.
  Aalt Dijkhuizen juicht het toe dat de welvaart elders ook stijgt, maar daar zit een grens aan wat de aarde kan geven. Dan gaat dat toch ten koste van elders. Wij in het westen hebben welvaart ten koste van het Oosten, als China straks hogere welvaart krijgt, waar gaat dat ten koste van? Hoelang zal het duren voordat de rollen omgedraaid zijn en zij hun welvaart kunnen verhogen over onze ruggen? Voor de Westerse boer zal er niet veel verschil zijn, wij leveren toch al voor wereldmarktprijzen, maar de westerse burger zal een flinke veer moeten laten.
  Los van het bovenstaande @ Isthar, als men kritisch zou zijn dat ook andere scenario's mogelijk zouden zijn dan alleen waar nu op ingezet wordt in de melkveesector, kon er een veel inhoudelijkere discussie plaatsvinden, maar daar is men blijkbaar nog niet aan toe.

 • Fermer

  @ishtar, zolang we in sprookjes blijven geloven, zullen we als W- Europese boeren ons laten gebruiken door de multinationals, en zal vooral de al wat oudere boer doorgaan met produceren omdat hij/zij het vak nog als een levensinvulling ziet. In feite ben je voor de maatschappij niet meer dan de textielarbeider of de minderjarige Oost- Aziaat, die dagelijks 12 uur werkt voor een hongerloon, om de verwende Westerse wereldse burger in z'n luizenleventje te voorzien van alle betaalbare voedsel en gemakken. Die daarnaast met de mond ook nog eens wil beslissen hoe z'n behoeften het meest humaan geproduceerd worden, maar als je bij z'n portemonnee in de buurt komt vooral niet thuis geeft.

 • boerke brabant

  ik ben oud koeienboer. Jaren geleden gestopt met melken, maar ik volg het op de voet. Ik vraag me al jaren af waar de melkveehouderij heen wil. Het quotum is eindig, dat weten we al jaren. Dan zijn er 2 keuzes, of er komt iets anders voor in de plaats(melkveerechten/grondgebondenheid of zoiets) of iedereen kan ongeremd produceren. Het paradijs van doormelken, zonder belemmeringen met een goede melkprijs zal niet bestaan. Veel veehouders hebben meegedaan aan de gekte, grote stallen, verdubbeling en meer . Dat kan niet ongestraft. Afgelopen 2 jaar waren heel goed, en dat heeft sommige aangespoord nog harder uit te breiden. Zonder goed te kijken naar de toekomst en hun positie. Nu klagen over een dalende melkprijs getuigt van slecht ondernemerschap en gebrek aan toekomst visie. Ben benieuwd hoe lang de dip zal aanhouden en wie hem overleeft. De beste ondernemers komen nu bovendrijven, en dat zijn niet altijd de ondermers met de nieuwste stallen, of de grootste machines..

 • koestal

  Je zult maar net een nieuwe stal hebben

 • koestal

  Sieta,het is tijd voor actie !

 • Snel

  melkvee boeren hadden er eerder op moeten anticiperen, niks gewend, drammers.

 • landboer

  Snel, dat deden ze ook ,ze bouwden een grote stal...

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.