Rundveehouderij

Nieuws 3968 x bekeken 45 reacties

Dijksma ziet niets in termijnbetaling superheffing

Den Haag - De gespreide betaling van de superheffing, zoals Polen heeft voorgesteld, biedt geen soelaas en verdient dus ook geen steun. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Dijksma noemt het Poolse voorstel een suprise zonder inhoud. Volgens haar is de melkveehouderij veel meer gebaat bij een aanpassing van de vetcorrectie, waardoor de superheffing in het laatste quotumjaar minder hoog wordt.  "Het Poolse voorstel biedt voor de Nederlandse veehouderij geen enkel soelaas", aldus Dijksma.  "Bovendien worden de uitvoeringskosten hoger als boeren gespreid mogen betalen."

Op de vraag van SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf of de staatssecretaris  de gespreide betaling toch niet als optie achter de hand zou willen houden, zei Dijksma dat ze daar op dit moment nog niet aan toe is.

Laatste reacties

 • HJ O R

  We weten al jaren hoe het werkt, het zou zonde zijn om de boeven die de prijs nu bederven( door maar raak te melken) daarvoor ook nog beloond worden.

 • vandenbrandcv1

  door niet raak te melken vinden de landen buiten de EEG geweldig, controleur. je denkt dat je op een eiland woont, maar de wereld is helaas rond

 • gvanlaar

  vandenbrandcv1 de wereld is rond ja dat klopt. maar dit betekend niet dat er maar raak gemolken kan worden. ook in nederland niet. wij als 2e zuivelexporteur ter wereld moeten ons toch wel realiseren dat de melkprijs op de wereldmarkt word gemaakt. als we maar raak melken komt er gewoon teveel melk zoals nu het geval is. het quotum is nog niet weg of de prijs word al slecht. als al die halfvolle stallen straks vol komen word de prijs nog slechter!! gespreide betaling van de superheffing betekend ook niets anders dan dat boeren financieel op het randje van de afgrond balanceren. want als ze in 1 maand moeten betalen dan blijven de andere rekeningen liggen!! gezond ondernemen???? gelukkig is de wereld rond en is er in veel landen te weinig voedsel(voor die mensen niet mooi maar voor ons als boer een mooie exportmarkt).

 • van Gosliga

  Helemaal niks corrigeren, Je weet van te voren dat als je te veel melkt, je superheffing moet betalen, waarom zou dat nu in het laatste jaar anders moeten zijn ??? Moet je maar beter plannen.

 • koestal

  als je teveel melkt ,beschik je ook over meer geld,dus dat geld moet ergens liggen

 • Mozes

  @gvanlaar, je legt een verband tussen het verdwijnen van het melkquotum en daling van de prijs. Als de daling van de melkprijs komt door het verdwijnen van het melkquotum waarom hadden wij dan in 2009 zo'n lage melkprijs?

 • kleine boer

  mee eens mozes en 2012 wast ook niet apart met quotum volgens mij is dat iedereen vergeten prijsvorming heeft niks met quotering te maken dat is toch zo duidelijk als wat. Anders had het in 2009 toch geen lage prijs gevormd..... en super heffing betalen is eigen schuld als je koeien laat slachten krijg je minder melk in de tank zo simpel als wat. Of minder krachtvoer
  of verkoopt ze voor het leven...zo moeilijk is dat niet.

 • citroenc5

  Die zich netjes aan regels houd betaald weer het gelag ,gewoon super heffing betalen.

 • koeien10

  gewoon quotum er op laten.

 • Ishtar

  @Mozes,om nu net te doen dat, zoveel melken als je kan, en er dus overaanbod is... geen invloed op de melkprijs heeft.
  En in dit geval, dus een dalende trend is met (nog) geen bodem is wel een beetje raar...
  Waarom gewoon niet toegeven hier op boerderij dat je het jaren fout zag samen met Alco?
  En je met wishfull thinking voor eigenbelang helaas niet objectief was en nu met de gebakken peren zit.
  Dat zou sportief zijn om dat toe te geven samen met Alco.
  Ga beide bij LTO werken zou ik zeggen, zelfde toon.

 • Ishtar

  @Mozes ik wil het er nite bewust inwrijven....
  Maar als ik morgen naar een kleuterschool ga, en vraag.
  -wat gebeurt er met een prijs van een product als er enoooorm veel van gemaakt wordt?
  -antwoord A ==> de prijs daalt
  -antwoord B ==> de prijs blijft stabiel of stijgt enorm.
  -wel kleuters zouden 99,9% antwoord A geven.
  -wel raar dat een 'professionel' sector en duurbetaalde bestuurders steeds maar gaan voor antwoord B.
  -tja........

 • Mozes

  @Ishtar, leg eerst maar eens uit waarom wij in 2009 zo'n lage melkprijs hadden.

  @alco en ik hebben het al tot vervelens toe uitgelegd en ik zal het nog een keer uitleggen: prijsdaling wordt veroorzaakt doordat er op WERELDSCHAAL meer aanbod dan vraag is. Wij kunnen in Europa de productie beperken maar als de VS, Australië, Nieuw Zeeland en Argentinië meer melken wordt het aanbod op de wereld niet kleiner en de prijs dus niet hoger.

 • Ishtar

  @Mozes, vergeet 2009, het is nu bijna 2015.......
  Dus je blijft volhouden dat enorm veel produceren tot giga overaanbod, het enorm raar is dat de melkprijs daalt?

 • Vibank

  Prijs wordt voor het grootste gedeelte bepaald
  Niet door vraag en aanbod
  Maar speculatie
  Prijzen worden letterlijk omhoog of naar beneden gepraat

 • ohzo

  Als men nu eens om zich heen kijkt, dan kun je zien waarom de melkprijs lager is. Rusland sluit grenzen, er hangt een bak melk boven de europese markt en china heeft even minder meer melk nodig. Als ik inkoper was wachtte ik ook even af..

 • Mozes

  Uit het verleden kun je leren @Ishtar. In 2009 was het melkquotum nog volop actief: er werd niet overheen gemolken. Toch hadden wij een extreem lage melkprijs. Leg maar eens uit hoe dat kwam.

  Daarbij nogmaals: als de prijs daalt door giga overaanbod vanuit de VS, Nieuw Zeeland, Australië en Argentinië los je het probleem niet op door in de EU de productie te beperken.

 • geen boer

  @ Mozes. De dalende melkprijs is een combinatie van factoren. Een van die factoren is wel degelijk het feit dat Europa in 2013 enorm de productie verhoogd heeft; in de opmaat naar een quotumvrij tijdperk en aangemoedigd door de hoge melkprijs van de laatste jaren. Het is Europa als grootste productieblok (dus meeste gewicht) die veruit de grootste stijging in mondiale productie veroorzaakt heeft, onlangs stonden er hier cijfers van.
  Kennelijk is het productieaandeel van Europa in de mondiale melkproductie ongeveer even groot (iets meer dan de helft) als die van de OPEC in de oliesector. En niemand die zegt dat productiebeslissingen van de OPEC geen invloed hebben op de olieprijs, die is er gewoon wel.
  Bij de melkprijs dus ook. Wanneer in 2008 de quota met 15% gekort waren vanwege minder vraag, was die lage melkprijs van 2009 er niet geweest.
  Bottom line: regulering van de productie is wel degelijk van invloed op de prijs, ook al doet niet de gehele markt mee.

 • Ferm

  @Mozes, je zou over volumes moeten praten in # 16, want dat geeft de werkelijke hoeveelheid melk waarover je praat beter weer, zoals @ geen boer ook al aangeeft in # 17. Wat jij nu doet is de schijn wekken dat de EU productie er niet zo toe doet op het grote geheel, maar niets is minder waar als je de volumes zou benoemen. EU met een rond de 50 % van de wereldproductie zal met een lichte verhoging inderdaad de markt overspoelen met melk, terwijl een land als NZ, AU en dergelijke, zelfs bij een verdubbeling van de melkproductie niet de markt zullen kunnen overspoelen.

 • HJ O R

  Mozes lult volledig uit zijn nek, net als andere LTO ers.
  Vraag en aanbod bepaalt de prijs, dus ook het aanbod in de EU en zelfs alleen in NL.
  Alle kleine beetjes (plus of min) helpen.
  Als het ver weg is helpt het minder dan als het kort bij is, immers transport kost ook geld.
  De DDB en de NMV hebben dit jaren terug al voorzien ,maar SJ Schenk met zijn 750.000 euro per jaar begrijpt dat nog steeds niet net als vele andere LTO ers.
  Maar dom raak melken betekent dus gewoon boete betalen, blijft nog steeds het feit dat de markt kapot gemaakt word voor degene die het wel netjes doet.

 • simpel boerke

  Het is wel duidelijk dat de de prijs het aanbod van melk gaat reguleren, ook in Europa. Als individuele ondernemer heb je nul invloed op de prijs en aanbod. Je kost prijs heb je wel in de hand, dus zorg dat je bij de beste 50% zit (op wereldschaal wel te verstaan). Wat ik begrepen hebzit Nederland wat dat betreft nog niet zo slecht, zeker ten aanzien van Europa. Het is niet leuk om tegen je kostprijs aan ge schuren of er onder, maar in andere gebieden zal de nood nog veel groter zijn. Herstel zal op termijn vanzelf komen, waarbij je niet veel meer kunt doen dan de mindere periode uit zingen en zorgen dat je kostprijs scherp blijft.

 • tessa2010

  Als je bewust boven je quotum gaat melken,neem je het risico dat je superheffing moet betalen. Soms is er ruimte voor verevening,dan heb je geluk! Waar ik me over verbaas is het feit dat veel collega´s niet het geduld kunnen/willen opbrengen tot 1 april 2015.

 • abtje

  @toon23 Moet je niet een melkverwerker hebben die de kostprijs onnodig verhoogt met allerlei eisen die in het buitenland niet gelden.
  De Nederlandse kostprijs is/was hoog door quotumkosten. Als die wegvallen en er geen andere kostprijs verhogers bijkomen, doen we het inderdaad niet slecht op de wereldmarkt.

 • afm

  nu krijgen zu de toeslag rechten .uit betaalt daar kunnen zu de superheffing mee betalen.de ondernemers .

 • ruben1979

  Even voor de mensen die denken dat Europa 50% van de wereldproductie van melk in handen heeft, even het een en ander nagezocht.
  Wereldproductie in 2012 wat 620mlj ton, de eu heeft hier bijna 180mlj van geproduceerd. Dit is 28% van de totale productie, Nederland produceerde hiervan ongeveer 12mlj ton.

 • geen boer

  @24 google zal dit zo weergeven voor zover cijfers daarover überhaupt betrouwbaar zijn. In de praktijk zit zeker de helft van alle melk 'vast' in landen met lokale productie/consumptie; Arabische wereld, Azië, etc.
  Van de blokken die de commodity prijzen bepalen (VS, Aus/NZ, Europa) is Europa wel degelijk dominant.

 • alco1

  Iedereen die zegt dat quotering hier nog invloed heeft op de melkprijs, snapt waarschijnlijk de leer van de communicerende vaten niet .

 • Fermer

  En iedereen weet ook dat je met een brandweerslang de vaten sneller vult dan met een tuinslang.

 • kleine boer

  emmerei da licht er aan hoeveel er uit die slang komt....

 • Fermer

  CRD, zolang de kraan dichtdraaien nog meer kost dan hem wijdopen zetten, dan weet je het wel ! En dan wel die brandweerslang.....

 • Mozes

  Stel dat wij de prijsdaling kunnen tegengaan door productiebeperking in Europa en de prijs gaat inderdaad weer stijgen. Wat zullen de VS, Nieuw Zeeland, Australië en Argentinië dan doen? Juist, die gaan hun productie opvoeren tot er weer een prijsdaling is. Dit gaan wij weer oplossen door verder in te krimpen in Europa zodat de prijs weer gaat stijgen. Dan gaan de VS, Nieuw Zeeland, Australië en Argentinië hun productie weer verder opvoeren tot de prijs weer gaat dalen. Dan gaan wij in Europa weer inkrimpen..... Enz.

  @geen boer, jij stelt in reactie # 17 voor dat in 2008 de melkquota met 15% ingekrompen hadden moeten worden. Hoe wil jij dat uitvoeren? Veel landen in Europa produceren net voldoende melk voor eigen behoefte. Sommigen, zoals Italië zelfs 40% minder dan de nationale behoefte. Denk je nu werkelijk dat deze landen meewerken aan een inkrimping? De inkrimping zal volledig voor rekening komen van de exporterende landen met Nederland voorop, daarna Denemarken en Ierland.

 • abtje

  Pijsdaling tegengaan gaat het beste door betere verwaarding van de melk.
  Laat in Nederland de grootste afnemer hier nu matig in scoren.

 • geen boer

  @ Mozes waarom zakt de olieprijs zo ver door? Omdat de OPEC onlangs aangekondigde de productie niet te beperken, zoals wel veracht werd. Wanneer zij dat wel hadden gedaan was het in ieder geval op USD 80,- gebleven of iets gestegen. En dat terwijl ze maar rond de 50% vertegenwoordigen!
  Bij melk werkt het m.i. net zo. Wanneer Europa morgen zou aankondigen dat het verlaten van het quotumsysteem niet zo'n goed idee was en het gehanteerd blijft, zul jij zien wat zulk nieuws teweeg zou brengen op de volgende Fonterra veiling.
  En inderdaad; men zou de productie ook naar beneden moeten kunnen bijstellen. Wanneer de markt weet dat zo'n instrument bestaat, dan kun je het gebruiken. Nu kan de markt er rustig vanuit gaan dat de Europese producenten vrijwel tegen elke prijs melk blijven maken en heel comfortabel precies dat punt uitkiezen waarvoor er nog net genoeg in leven blijven. Zie Engeland momenteel. Een sturingsmechanisme ontbreekt immers.
  Overigens; olieproductie lijkt heel veel op melkproductie in de zin van dat je dat ook maar zo niet even bijregelt, het is veel in-elastischer dan je wellicht in eerste instantie zou denken.
  Dus ja, handhaven van een productieregulering binnen de EU zou zeker van invloed zijn op de mondiale melkprijs. Soms communiceren vaten anders dan op het eerste gezicht verondersteld.

 • Fermer

  Helemaal gelijk, geen boer! Mozes, jouw redenatie in #30 slaat natuurlijk nergens op, lekker je fantasie laten gaan, beetje opjutten, maar je weet hoe de afgelopen 30 jaar met EU melkquotum gegaan zijn. Andere landen breidden niet ongeremd zomaar hun melkproductie uit bij één jaar hogere prijzen. Geleidelijke groei overal, gerelateerd aan de groeiende vraag wereldwijd. We hebben zelfs in de EU quotumuitbreiding gehad, mbv. een redelijk stabiele melkprijs. Nederlandse melkveebedrijven hebben zich doorontwikkeld, dus economisch geen te grote ellende. De quotumprijs liet de ruimte in de ontwikkelingsmogelijkheden goed zien. Nu de vrije markt, melkverwerkers hebben veel geinvesteerd om de veel grotere verwachte melktoevoer te verwerken, dus de weg terug is afgesneden. Op naar jouw concurentiestrijd met de melkwereld.

 • geen boer

  ik heb een voorstel:
  we maken een stelsel dat het interventieniveau omgekeerd evenredig koppelt aan een productiequotum. Dus: hoe hoger het interventieniveau, hoe lager de individuele quota. Vier maal per jaar passen we het aan.
  Idee?


 • alco1

  @Geen boer.
  Steeds wordt de EU genoemd als quotum beheerser.
  Slechts een paar landen worden geremd, de andere melken soms nog ver onder hun toegewezen quotum. In de EU gezamenlijk in 2013 nog 4.6 % onder het quotum. Kortweg, deze overige landen melken hun hoeveelheid ook naar de wereldmarktprijs. Voor de rest is het precies zoals @Mozes zegt. Iedereen gaat meer produceren als de prijs goed is en kunnen wij daar niet van mee profiteren.
  Met onze vrije markt zal de cyclus iets sneller gaan, maar er blijft een op en neer beweging.
  OPEC is totaal iets anders. Precies andersom zelfs.
  Extra gaten maken doen ze nu om het niveau van de communicerende vaten. De manier om Poetin op de knieën te krijgen.

 • geen boer

  @alco1
  Inderdaad is er een politieke grondslag voor de recente weigering van de OPEC om de productie in te krimpen. Dat is hier niet de discussie. Feit is dat het werkt! Een regulerend marktdeel, ook al is het 'maar' de helft, kan de héle marktprijs beïnvloeden!


 • gjcamps

  2% over aanbod is voldoende voor prijsdalingen. Zie aardappel of graanprijzen.. De daling in 2009 zit hem in de crisis die eind 2008 begon en 2009 zorgde voor minder consumptie en internationale handel. In plaats van echte boter, import kaas en luxe toetjes nam de consument plantaardige margarine, jam op het brood en gewone liter pakken vanille vla.

 • Fermer

  @alco, de eerste helft van 2013 molken we in Frankrijk nog voor onder de 30 cent met hoge voerkosten, dan tegen de superheffing aan melken doe je niet gauw. Hoe zie je de melkfabrieken reageren bij een sterk fluctererende melkaanvoer vanwege prijsschommelingen, en hoe speel je in op hogere melkprijzen? Extra jongvee aanhouden met hoge voer- en mestkosten, en niet weten wanneer de melkprijs zal stijgen is ook niet echt aantrekkelijk. En melkkoeien kopen op het moment dat je ze nodig bent zal helemaal een dure aangelegenheid worden.
  OPEC werkt uitstekend zoals je zelf aangeeft, ze produceren even wat meer en de prijs knalt onderuit. Andersom zal het dus ook werken, je bent dus niet alle olieproducerende landen nodig om de olieprijs te regelen.

 • alco1

  Nogmaals OPEC is totaal iets anders. Als OPEC aanbod bepaald is dat een landen kwestie. Als boeren de olie konden oppompen zou het binnen de kortste keren hetzelfde liedje zijn als met de melk.
  Krimping van aanbod betekend bij OPEC, hogere prijzen, omdat andere landen daar graag in meegaan. Bij boeren werkt dat dus totaal anders

 • Mozes

  @emmerei #33, je zegt dat de afgelopen dertig jaar andere landen hun melkproductie niet uitgebreid hebben ondanks dat er in de EU een melkquotering was. Dat ze hun melkproductie niet uitgebreid hebben heeft niets te maken met de melkquotering maar met de exportsubsidies en beschermde markt.
  In Europa werd meer geproduceerd dan in Europa zelf verkocht kon worden. Het overschot werd met subsidies verkocht op de wereldmarkt met als gevolg dat de wereldmarkt een dumpmarkt werd met extreem lage prijzen. Boeren in de VS, Nieuw Zeeland en Australië konden niet tegen deze dumpprijzen melken en lieten het wel uit hun hoofd om uit te breiden.
  De exportsubsidies zijn verdwenen, de wereldmarkt is een normale markt geworden met normale ontwikkelingsmogelijkheden.

 • geen boer

  @39 de OPEC is juist wel heel vergelijkbaar. Een groep landen spreekt gezamenlijk een productieplafond af; elk afzonderlijk land heeft daarbinnen zijn quotum en ziet er op toe dat het totaal van zijn concessiehouders (die de olie feitelijk oppompen en verwerken) dit quotum niet overschrijdt.
  De prijs wordt niet 'afgesproken', maar ontwikkelt zich binnen de marktomstandigheden welke zij pogen aan te sturen.
  @40 melkquotering is inderdaad gekomen om de boterberg in te dammen en de kosten van de exportrestituties onder controle te krijgen. Maar het heeft als marktinstrument 30 jaar lang zeer goed gefunctioneerd en veel welvaart in de melkveehouderij gebracht. De VS en in mindere mate Australië subsidieerden hun melkveehouders trouwens ook in die tijd (icm met marktbescherming), als reactie op het EEG beleid. De GATT heeft hierin geleidelijk verandering gebracht.
  Over de boterberg gesproken: de magere melkpoeder zit ondertussen vrijwel op interventieniveau. Wat denken de vrije markt adepten eigenlijk over deze interventie? Strookt eigenlijk niet met hun gedachtengang...

 • hoving1

  Boeren worden het nooit eens.Ieder werkt voor zich.

 • koestal

  nog een ronde voor de superheffing,na 1 april is het achter de rug

 • Tiny1946

  De melk fabrieken en melk verwerkers lachen zich kapot ga naar de super markt daar is geen prijsdaling en de stunts die zij doen betaald de boer.

 • Tiny1946

  De melk fabrieken en melk verwerkers lachen zich kapot ga naar de super markt daar is geen prijsdaling en de stunts die zij doen betaald de boer.

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.