Rundveehouderij

Nieuws 893 x bekeken

Dierziekten in beeld uit monitoring diergezondheid

Deventer - De monitoring diergezondheid van de Gezondheidsdienst voor Dieren meldt dat er in het derde kwartaal van 2014 één keer q-koorts is vastgesteld in de nageboorte van een verworpen kalf.

Neosporose is nog altijd de belangrijkste veroorzaker van verwerpen bij rundvee en komt voor in 11 procent van de ingezonden verworpen vruchten.

Voor salmonellose weten alle melkveebedrijven inmiddels hun status via tankmelkonderzoek uitgevoerd door Qlip. Hierbij is op 8,9 procent van de bedrijven afweerstoffen aangetoond. Volgens de prevalentie studie 2012-2013 heeft 9,5 procent van de niet-melkleverende bedrijven heeft dieren met afweerstoffen. In het derde kwartaal is op 396 bedrijven salmonellose vastgesteld.

Ook voor paratuberculose geldt dat alle melkveebedrijven een PPN status hebben. &5 procent van de bedrijven heeft status A. De status van de niet-melkleverende bedrijven is onbekend.

Voor IBR geldt dat 43 procent van de melkveebedrijven de IBR-vrij zijn of tankmelk onverdacht. Voor BVD ligt dat percentage op 34 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.