Rundveehouderij

Nieuws 6023 x bekeken 40 reacties

Deel landbouwcommissie pleit opnieuw voor zachte landing zuivelsector

Brussel – Leden van de landbouwcommissie van het Europees Parlement hebben Eurocommissaris Phil Hogan gevraagd om maatregelen te nemen om de zuivelmarkt te stabiliseren. De parlementsleden zijn bezorgd over de sterke schommelingen van de melkprijs.

"De situatie in de zuivelsector is zorgwekkend en het ziet ernaar uit dat de zuivelmarkt nog verder achteruit gaat. We moeten voor een zachte landing zorgen", vindt Paolo Da Castro van de sociaaldemocraten. Hij pleit voor nieuwe ideeën of nieuwe instrumenten om de melkveehouders te ondersteunen. De Britse conservatief James Nicholson zegt dat de crisis in de zuivelsector een van de grootste problemen op dit moment is in de Europese agrarische sector. Hij vraagt de Europese Commissie om de interventieprijs te verhogen. Nicholson zegt dat de huidige melkprijs totaal niet realistisch is. Lidia Rodriguez van Europees Unitair Links (GUE/NGL) vindt dat de bepalingen van de marktordeningsregels moeten worden aangepast nu het melkquotum wordt afgeschaft. "De huidige situatie op de zuivelmarkt is niet alleen het gevolg van de Russische boycot, de afschaffing van het melkquotum speelt ook een rol", aldus Rodriguez.
Nederland heeft afgelopen jaar meerdere pogingen gedaan om een zachte landing te realiseren voor de zuivelsector. Hiervoor wist staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken geen meerderheid in de Europese landbouwraad te realiseren.

Laatste reacties

 • Gerjo-Kompier1

  maatregelen voor een zachte landing hadden ze 5 jaar geleden moeten bedenken. Bijvoorbeeld jaarlijks 2% verruiming en dit niet 5 jaar maar tenminste 15 jaar volhouden en eventueel in combinatie met europese verhandelbaarheid van quotum.
  Het quotum is 30 jaar geleden met een klap ingevoerd en zal nu met een klap eindigen. Waar de klap(pen) terecht komen is afwachten.
  Maar overheidsingrijpen op de valreep geeft naast winnaars ook weer verliezers.

 • c.putten

  moet je de varkens prijs zien ,die moeten ondersteuning krijgen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Penkie Menki

  Ene hele grote ezel, die in dat systeem trapt. Het alomvattende systeem van leveranciers (ook geld) en afnemers. Alleen hele slimme boeren zijn nog vrije ondernemer, de rest heeft verschillende kettingen om hun nek.

 • LUCTOR

  Vroeg of laat krijgt het beste jongetje van de klas een keer het deksel op de neus recent vertelde mij dit heerschap nog dat de gouden handel met de Chinezen nog lang zou aanhouden en dat de Russen binnen afzienbare tijd kwamen bedelen of ze alsjeblieft weer zuivelproducten konden krijgen. En nu vraagt het verwende kereltje om steun.
  Wijlen mijn grootvader zou gezegd hebben 'HET WURD TIET DAT WIE UM DE BATSE IES LOAT VAST HOULEN ZO DAT E WAT EELT IN DE KLAUWE'N KREG'

 • Wim Toornstra

  Intensieve sectoren laten ze verrekken, maar zo snel het loeit en er komt melk uit dan moet er wat gebeuren.

 • zon

  Niks ondersteuning.
  1 maand een wat lagere melkprijs en gelijk stampij maken.
  Bij de varkens en pluimveehouders is de situatie veel dringender.

 • koestal

  De grote ondernemingen en supermarkten bepalen de prijzen in de agrarische sector,de boer heeft niks meer te vertellen,het is een license to produce en meer niet.

 • joannes

  @koestal, de boer heeft zijn prijszetters positie verspeeld door vooral véél meer te gaan produceren. Verblind door een achteraf tijdelijk te hoge prijs zijn ze met de verleiding van vrije markt in de val van productievergroting getrapt en zitten nu met de gebakken peren! Natuurlijk had het beleid wat verfijnder kunnen zijn, maar boeren in een vrije markt vergt ook de verantwoordlijkheid, de productie te controleren voor een voldoende prijsniveau. Een Multinational, zoals de Supers, bederft zijn prijzen en marktpositie niet met Productieuitbreiding, een Boer, mogelijk onder leiding van vak organisaties moet dat blijkbaar nog leren. Wanneer dit geleerd is uit die pijnlijke ervaring krijgen Boeren mogelijk de controle weer over hun opbrengst prijzen!

 • farmer135

  degenen die maar raak melken weten al een aantal jaar dat dit het laatste quotum jaar is, en dus ook superheffing moeten betalen : een beetje eigen schuld niet waar ?

 • alco1

  @joannes.
  Hoe wil jij ze dat leren?

 • joannes

  @alco1, met inzicht, en onderzoek in plaats van pijn en destructie van alles wat teveel geïnvesteerd is en de rest! Tot een jaar geleden schreven Banken en gerespecteerde Accountants bureaus nog oppertunistische rapporten en adviezen voor een ieder die wilde profiteren van de, eens in vele jaren, kans je levens standaard te verbeteren met automatisering, capaciteits uitbreiding, diervriendelijke, belasting voordelige Productie Capaciteits Uitbreiding die óók nog eens het Professionele Aanzien zou vergroten. Hoe verleidelijk! En nu..... pijn in de buik!

 • piggy

  had ik ergens niet gelezen dat een buffer bouwen niet nodig was volgens de koeienboeren nu het even iets minder gaat( gemiddeld toch nog 39 cent over 2014 )en dan gaat het al slecht? Melkveehouders schamen jullie je toch om nu al te lopen klagen, wordt eens ondernemer in plaats van steeds maar gesteund te willen worden LEVE DE VRIJ MARKT!!!!!!!!

 • hervé

  joannes, in weet ik veel hoeveel landen is er een dairy board opgericht met de bedoeling de boeren te bundelen om een betere melkprijs te bekomen. in hoeveel landen is die dairy board al gestopt, omdat de boeren 'niet te bundelen' zijn ? ze moeten het maar zelf weten, de doodgroeiers ! ik heb er genoeg tijd in gestoken.

 • bert bert

  Als boer moet je ondernemen ,niet produceren en meer en nog meer voor een nog lagere prijs.We hebben de grond en we moeten het zelf in hand houden ,niet bouwen en bouwen en kosten maken waar je niet uit kunt ,zo ook voor de varkenshouders maar die zijn knechten van de veevoederfabrikant.en de banken .en daar worden de winsten gemaakt met de zweet van het boeren knechtje dat gaat zo ook voor de melkveehouderij als industrie groenten als aardappelboerkes .Maar een boer kan niets afspreken met zijn collega ,het zijn grote vijanden en wat buur doet ik moet dat ook of nog groter
  zo zijn de kleine familie bedrijfjes al gestopt

 • John*

  nu de quotering eraf gaat de opbrengstprijs de kostprijs van de beste 20%volgen. net zoals bij de varkens en kippen. In de grote stallen kan de dure arbeid efficiënt ingezet worden.

 • hoving1

  Wanneer worden de boeren wakker en bepalen zij zelf hun prijzen.

 • hansvanrooijen1

  Hoi,Met deze melkprijs is er nog niets aan de hand,bij mij niet in ieder geval.We kunnen zeggen dat 2014 een heel goed jaar is geweest.Waar we hebben kunnen sparen,voor een lagere prijs in 2015.

 • Ferm

  @John*, als je al een grote stal hebt en dure arbeid nodig bent, maar wat is dure arbeid en wat is efficiënt inzetten. Hoe moet ik dat voor me zien? Wij melken 75 koeien in een melkput, voeren zelf en doen ook bijna al het landwerk zelf, evenals klauwbekappen ed..
  Wij hebben ook geen zachte landing nodig, al die extra melk drukt nu wel onze melkprijs.

 • joohoo

  Zo laag is de melkprijs nu ook weer niet!

 • Ishtar

  Men wil voor wereldmarkt.
  Prima, dan ook geen EU interventie bodem van 21,7 cent.
  Dan moet dat ook weg, lijkt me simpel.
  Of moet dat weer blijven van jullie bestuurders?
  De vraag is eerder, wat vinden ze?
  Zal wel een klaagzang worden, en VVD en cda EP personen die weer gaan janken om steun.

 • leo,s vriend

  Biggentje, welke melkveehouder moet zich schamen?
  Ik hoor er geen enkele klagen, degenen die hier klagen zijn politici. Of lees ik het artikel niet goed?

 • koeien10

  gewoonquotum erop laten heleboel mest en melk minder is beter voor mens en milieu portemonnee en vooral duurzaam.

 • farmerbn

  #20. Wereldmarktprijs en geen interventiebodemprijs ok maar dan ook niet mekkeren als melk en melkproducten een keer allemaal naar het buitenland verkocht worden en er hier dus niets meer op het schap ligt. Als zo'n situatie een keer voor gaat komen denk ik dat de politiek ingrijpt en heffingen oplegt bij export om die producten in Europa te houden. Als je dan een wereldmarktprijs hebt die veel hoger is dan hier en je mag dan niet exporteren is het normaal dat de politiek ook ingrijpt als het andersom is.

 • Peerke1

  Dat deze mensen aan de top hiervoor een dik vet salaris opstrijken en de arme boertjes een vette worst voorhouden. Wat een onzin aan het einde van de rit en bovendien zou de politiek uiterst onbetrouwbaar overkomen, als dit doorgang zou vinden.

 • vario

  geen zachte landing!
  als het rood is mag je ook niet over kruispunt als het groen is....
  en hopelijk komt er iets ander als quotum of rechten zodat we in de toekomst nog een faire prijs kunnen krijgen

 • alco1

  Ik sta er steeds stomverbaasd van te kijken dat er nog zoveel mensen zijn die denken dat het melkquotum een melkprijs garantie geeft.
  Altijd al werd de melkprijs bepaald door de marktwerking op de wereldmarkt. Dit omdat maar een paar landen geremd werden en daardoor de quotering geen enkel effect heeft.
  Wat nu veranderd in ons NL is dat productie kosten meer markt gericht worden en boeren met ruimte qua land geen buitensporige quota aankopen meer hoeven te doen.

 • Ferm

  @Alco1, melkquotum geeft geen prijsgarantie maar helpt de prijs in de benen te houden. Wij hebben nooit quotum bijgekocht, dus ook die kostenpost niet gehad. We halen nog steeds uit onze 75 melkkoeien een inkomen. Als ik het goed heb, maar corrigeer me als het niet zo is, is het quotum in het leven geroepen omdat na het Mansholt tijdperk de productie op stoomsnelheid bleef. Dit veroorzaakte boterbergen ed. Om niet te hoeven blijven interveren is het quotum toen in het leven geroepen. Interventie is nl ook een verstoring van de markt. Je kunt dan in goede melkprijstijden met quotum misschien niet optimaal profiteren, maar ik ben ervan overtuigd dat je een stabielere melkprijs behoud op de lange termijn, wat mijn voorkeur heeft. Maar dat is echter een gepasseerd station. In plaats van de quotumkosten heb je nu mestverwerkingskosten en ruwvoeraankoop kosten en kosten voor emissiearme maatregelen ed, dan is het maar de vraag of je dan nu wel een concurrerende kostprijs hebt.

 • kleine boer

  paysanne wat als je maar 40-50 koeien hebt ....stoppen? De meeste hebben maar 75 -80 koeien zelf rest is gepacht van de bank.....

 • farmerbn

  Het kenmerk van het quotumtijdperk was dat de melkfabrieken alleen melk konden kopen bij boeren die een quotum hadden. Om alle (verkochte) melk aangeleverd te krijgen hadden de melkfabrieken alle leveranciers (boeren) hard nodig. Nu gaat dat veranderen en zullen er boeren komen die niet meer noodzakelijk zijn om genoeg melk aan de fabrieken te leveren. De spotmelkboeren zullen het eerste slachtoffer zijn en daarna boeren met een kleine productie die ver van de fabriek wonen en boeren die slechte melkkwaliteit hebben. Zij blijven met hun melk zitten of krijgen een heel lage melkprijs.

 • piggy

  Leo vriend ken zeker wel melkveehouders die nu al tegen me gezegd hebben dat er niets verdient word waar is dan toch jullie buffer? en nu ook nog weer een zachte landing? snap dit gewoon niet. Hou er maar rekening mee dat je meer slechte jaren heb als goede

 • Mozes

  @biggetje, weet jij wat er met een 'zachte landing' bedoelt wordt?

 • LUCTOR

  Door het quotum te introduceren heeft er een regulatie plaats gevonden van de melk stroom waar regulatie plaats vind kan er nooit voor honderd procent markt werking plaats vinden zoals in #26 wordt verondersteld in het quotum tijd perk heeft er zelfs nog regulatie plaats gevonden in het toe bedeelde quotum. Zou de melk stroom niet gereguleerd zijn en de interventie niet bestaan hebben en er daad werkelijk voor wereldmarkt prijs de afgelopen 30jaar gemolken zijn was het met de prijsvorming net zo gegaan als met de vlees en eieren prijs.
  Voorbeeld we kregen in jaren 70 10gulden voor een afgemeste mrij stier 7gulden voor een afgemolken koe etc.

 • alco1

  Luctor. Marktwerking is meer aanbod bij hogere prijzen en krimping bij slechte prijzen.
  Bij hogere prijzen het aanbod reguleren zou behoud van die prijzen kunnen betekenen, maar dan moeten ook alle landen gereguleerd worden.
  Dit is helaas niet het geval en worden goede prijzen wel weer teniet gedaan door vrij leverende landen.
  En je voorbeeld is er één van voor de quotering, daarna kwam er o.a. automatisering, waardoor er op veel grootsere schaal geproduceerd kon worden.
  Kwaliteitsvertrouwen exclusiviteit kan ons alleen een prijs opleveren wat boven de wereldmarkt uitstijgt.

 • landboer

  Het melkquotum is voorbij, helaas, maar ik begrijp nog steeds niet dat gezeten boeren daar blij mee zijn,kun jij mij dat uitleggen alco?

 • alco1

  Ik zeg nergens dat ik er blij mee ben, maar we kunnen allemaal constateren dat het enkele waarde meer heeft. Prijs wordt al vele jaren bepaald door de vrij leverende landen. Dat er een paar landen geremd worden, wordt door de vrij leverende landen probleemloos ingevuld.

 • LUCTOR

  @alco Wat zijn de vrij leverende landen en kennen ze daar ook subsidie zoals melkpremie toeslagrechten etc wat indirect te herleiden is naar een wereld markt prijs voor zuivelproducten?

 • cornelis 22

  Gemiddeld afgelopen 15 jaar jaarlijks 8 cent per liter quotumkosten , welke zot wil hiermee doorgaan ?

 • 344412

  Ik hoor nog geen koeienboer klagen, alleen journalisten en linkse politici.

 • Fermer

  @cornelis, wat hebben de laatst aangekochte liters je dan netto opgeleverd? Je hoeft niet te groeien in liters, of je rekent het uit, of je wilt groter zijn dan je buurman. Jouw keus. Quotum gaf geen melkprijsgarantie, maar de melkprijs is de afgelopen 30 jaar veel meer op niveau gebleven dan de prijzen van andere agrarische producten zonder quotum. Je kon als EU melkveehouder de melkprijs niet hoog houden, nu kan je als vrije melker wel de melkprijs flink naar beneden melken. En vwb. meer en minder melken al naar de hoogte van de melkprijs, ik denk dat de melkverwerkers dan heel snel vaste afspraken verlangen over leverings hoeveelheden, om niet met fabrieken en werknemers te zitten die op halve kapaciteit draaien. Dat zal pas echt de melkprijs drukken.

 • Jan van het Zand

  2009 is nog maar amper 5 jaar geleden.

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.