Rundveehouderij

Nieuws 7108 x bekeken 18 reacties

DOC Kaas verlaagt voorschot met bijna €4,00

Hoogeveen - DOC Kaas verlaagt de voorschotprijs over december met €3,97 naar €25,82 per 100 kilo. Daarmee komt de gemiddelde voorschotprijs over heel 2014 uit op €36,12 per 100 kilo. Dat is €1,94 lager dan de prijs van €38,06 in 2013.

Deze prijzen gelden bij een jaarleverantie van 700.000 kilo melk, na aftrek van btw en 5 cent per 100 kilo heffing voor Zuivel NL.

De vetprijs voor december is met 35 cent verlaagd naar €2,51, de eiwitprijs is met 70 cent verlaagd naar €5,02 per kilo.

Directeur Marc Ligthart kan naar eigen zeggen geen verdere uitspraken doen over de marktontwikkelingen. Hij verwijst naar analisten en grote ondernemingen, die de perspectieven voor de komende maanden somber inzien. Daarbij is de druk op de kaasprijs zeer hoog, stelt hij vast. Over de hoogte van de nabetaling wil Ligthart ook nog geen uitspraken doen. "Eerst moeten we de jaarrekening opmaken", stelt hij.

Directie en raad van commissarissen hebben onlangs besloten om voorlopig even te wachten met verder investeren op het Zuivelpark. Dat kan ook omdat de oude fabriek aan de Alterveerstraat langer open kan blijven, tot uiterlijk eind 2021.

Hoewel de druk op de kaasprijs erg hoog is, loopt de afzet van kaas redelijk, zegt Ligthart. "We zijn druk bezig met de uitvoering van onze internationaliseringstrategie en dat loopt." Vorig jaar opende DOC Kaas samen met Hochwald een verkoopkantoor in Dubai. De Europese kaasverkopen naar het Arabisch schiereiland zijn afgelopen jaar flink gestegen, maar er zijn meer partijen die daar extra kaas proberen af te zetten.

Laatste reacties

 • geen boer

  kijkende naar de opbrengstprijzen voor melkproducten (magere melkpoeder zit momenteel nog net boven interventieniveau) ziet het er naar uit dat binnen 3 maanden de melkprijs voor de boer op niveau 2008 gaat zitten. De 20 cent barrière kan dan wel eens doorbroken worden door DOC, net als destijds.
  Er wordt in EU verband jaarlijks maximaal 109.000 ton magere melkpoeder opgekocht voor EUR 1.698,- per ton, daarna wordt politiek een besluit genomen.

 • Mozes

  Dit wordt de komende tijd een wedstrijd diepzee duiken.

 • dayo

  @ mozes kijken wie de langste adem heeft

 • keine

  helaas keldert de melkprijs maar in de andere sectoren zijn ze langer gewend aan goede tijden en nog meer slechtere tijden in de zuivel is nu ook afwachten wie de langste adem heeft. Dat kunnen grote maar ook kleine bedrijven zijn.

 • minasblunders1

  Keine, zowel de kleine bedrijven (reguliere pachters) als de grote overgefinancierde bedrijven zullen stoppen en dat gaat binnenkort heel hard!

 • steenbok1

  de dag komt steeds dichterbij dat de melkprijs weer gaat stijgen

 • joohoo

  Tja, eigenlijk wil je als melkveehouder minder kalverimport, dit zou gunstig moeten zijn voor de oprengstprijs. alleen minder import betekent ook minder melkdrinkers. Het effect van een lage nuka prijs is niet leuk maar te overzien.Een melkprijs die 3 cent zakt heeft veel groter effect.

 • koestal

  Friesland-Campina komt er wel een eindje achteraan met de voorschotprijs

 • boeren

  Wat zijn nu dan de posten, waar je extra op de kosten let???

 • japke33

  Dit kan toch niet. Arme boeren bij DOC. 1 troost, wij komen jullie vanzelf achterna.....

 • afm

  en een april 2015 moet nog komen .20ct komt in zicht en dat zal nog wel een poos blijven. als men alleen denkt aan aantallen komt het niet meer goed . dan zullen er eerst om moeten vallen .

 • poldes

  klaas van der horst,
  bij dit soort mededelingen hoort ook vermeld te staan of dit inclusief btw is en of dit inclusief nabetaling is.
  Om stemmingmakerij moet je juist niet correcte mededelingen doen.
  als er ergens een regenbui van 20 millimeter in een halve dag is gevallen
  dan kan men in de krant wel lezen dat er ergens een wolkbreuk is geweest.
  maar wij dachten dat jij correct te werk ging althans probeerde.

 • timoburgers

  Het artikel is zuiver. De kop is DOC verlaagt voorschot en in de tekst staat dat de prijs exclusief BTW en bij een levering van 700.000 kg is. Linksom of rechtsom gewoon een lage prijs, dus de stemmingmakerij is van de vorige reactie. We hopen op een betere prijs en de verwachtingen voor de middellange termijn zijn niet slecht.

 • margarietha 30

  Of je nou 25ct of 27ct krijgt,het is tekort om boer teblijven,dit houden weinig boeren vol als het jaren aanhoud.

 • landboer

  Tis ook de bedoeling dat er stoppen anders komt ook niet weer goed...

 • Tonnis

  Ik zaai dit jaar geen mais, want als ik bovenstaande lees is er straks geen melkveehouder die dat kan betalen.

 • John*

  wat gaat dit doen met de grondprijs?

 • steenbok1

  lage melkprijs is van korte duur, heeft geen invloed op de grondprijs. Misschien dat het lage aantal opvolgers / de stoppers wel invloed krijgen op de gronprijs

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.