Rundveehouderij

Nieuws 4358 x bekeken

Cono verlaagt voorschotprijs november

Westbeemster/Schoonrewoerd - Tegelijk met FrieslandCampina maakten kaascoöperatie Cono en particuliere kaasmaker Bel Leerdammer hun voorschotprijzen bekend, maar dan over november.

Cono verlaagt met €1,68 naar €35,67 per 100 kilo, Bel Leerdammer houdt het voorschot gelijk op €34,74 per 100 kilo. Daarmee betalen deze bedrijven een hogere voorschotprijs over november uit dan FrieslandCampina deed, en loopt de voorsprong in die FrieslandCampina bij de uitbetaling van melkgeld lange tijd had op de rest.

Dit blijkt uit een vergelijking van de gemiddelde voorschotprijzen. Tot en met november betaalde FrieslandCampina gemiddeld nog €39,97 per 100 kilo (bij een jaarleverantie van 7 ton melk). Dit is gestaag gedaald van een piek van €42,90 begin dit jaar. Cono begon dankzij de wintertoeslag nog hoger, maar kon dit maar een maand volhouden en dook vervolgens onder het gemiddelde van FrieslandCampina. Inmiddels naderen de gemiddelden elkaar. Cono betaalt tot en met november €39,38 per 100 kilo. Coöperatie DeltaMilk volgt FrieslandCampina vrij nauwgezet. De particuliere verwerkers Nemelco en Hochwald betalen tot en met oktober gemiddeld €41,00 en €41,47 per 100 kilo bij een jaarleverantie van 7 ton melk. Zij moeten in deze prijs echter ook de nabetaling verdisconteren die de coöperaties wel uitbetalen en zij niet.

Bij vrijwel alle zuivelbedrijven is uiteindelijk wel dezelfde tendens waarneembaar als bij FrieslandCampina: 2014 wordt qua absolute melkprijs een minder goed jaar dan 2013, hoewel de voortekenen aanvankelijk in een andere richting wezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.