Rundveehouderij

Nieuws 1083 x bekeken 1 reactie

Certificeren duurzame soja stap in goede richting

Buenos Aires - Bedrijven als FrieslandCampina, Arla en Vion hebben dit jaar de teelt van 1.050.000 ton duurzame soja gecertificeerd.

Hoewel het om een flinke hoeveelheid lijkt te gaan valt het volume in het niet bij de jaarlijkse wereldproductie van rond de 300 miljoen ton. Toch moet de prestatie volgens Henk Flipsen, voorzitter van de Stichting Ketentransitie Duurzame Soja, als stap in de goede richting worden gezien. Steeds meer landen, bedrijven en organisaties scharen zich achter een gemeenschappelijk doel.

Tot nu kochten bedrijven aangesloten bij de RTRS  ruim één miljoen zogenoemde RTRS-credits, goed voor ruim een miljoen ton verantwoord geproduceerde soja. Elke RTRS-credit is direct gekoppeld aan een sojaproducent die voldoet aan de door het RTRS-platform gestelde eisen. De organisatie spreekt dan ook van een mijlpaal.

Volgens Flipsen zijn genoemde credits vooral belangrijk om het proces van bewustwording op gang te brengen. Zaak is volgens hem dat duurzame soja uiteindelijk mainstream wordt. In Nederland is daar al hard aan gewerkt. Jaarlijks wordt er in Nederland zo'n 1,8 miljoen ton aan soja voor diervoeders gebruikt. Nederlandse retailers eisen in hun voorwaarden voor hun huismerken dat varkens kippen en koeien met duurzame soja zijn gevoerd. Voor de export ligt dit ingewikkelder. Zaak is daarom dat er internationale richtlijnen komen. Naar verwachting wordt dit voor Europa in de eerste helft van 2015 geregeld.

Eén reactie

  • koestal

    Ik zal direct een bulkauto bestellen

Of registreer je om te kunnen reageren.