Rundveehouderij

Nieuws 1316 x bekeken 11 reacties

Britten gaan door met ruimen dassen

Londen – Groot-Brittannië blijft doorgaan met het ruimen van dassen in de strijd tegen runder-tbc. Dat heeft minister Liz Truss van plattelandszaken besloten nadat enkele proeven met het ruimen volgens haar een succes zijn gebleken.

De minister baseert haar beslissing op een rapport van het hoofd van de diergeneeskundige dienst over de proefprojecten in Somerset en Gloucesterhire, twee regio's in het zuidwesten van Engeland waar de runder-tbc het meest huishoudt. Volgens het rapport heeft het ruimen van dassen daar daadwerkelijk bijgedragen aan het terugdringen van runder-tbc in de betrokken regio's. ''We hebben het meeste runder-tbc van heel Europa en blijven dat dan ook daadkrachtig aanpakken. Naast verdere aanscherping van de voorschriften voor de veehouders betekent dat ook dat we doorgaan met het dassen ruimen.'' De minister wil het volgend jaar ook verplicht maken om alle vee dat op transport gaat binnen of naar regio's met minder tbc op de ziekte te testen. Op dit moment geldt dat alleen voor vee uit regio's met een hoog risico.

Laatste reacties

 • koestal

  Het is een moedig besluit van deze Minister,tegen het ruimen van dassen was heel veel verzet van de natuurorganisaties die in Engeland veel macht hebben

 • Henk j

  Die dassen hier word ook nog een plaag !!!!!! Die mensen van vroeger waren toch ook niet gek Overal waar te voorstaat is niet goed dus beheren dat spul

 • J.E.Wonnink

  Zo n minister hebben wij in Nederland ook nodig, hier geven ze subsidie voor het plaatsen van dassen ,de natuur eigenaren vangen subsidie en de dassen zoeken voedsel op de akker van de omliggende boeren mais wordt aangevreten , graven hollen in het land , wie draait er voor de schade op ? juist ja zoals altijd .

 • pieter p

  In Frankrijk is het ook ongedierte, er wordt ook op gejaagd. Ze kunnen verrekte grote gaten graven

 • Elevage

  is er niet een mogelijkheid om die dieren te enten hier tegen? of hoe werkt dat met TBC?

 • Vera Wijnveen

  lees dit artikel, dan is meteen duidelijk dat het afmaken van dassen geen enkele zin heeft!
  http://www.dassenwerkgroepbrabant.nl/pages/rundertuberculosepag.html

 • alco1

  Reactie #6 geeft aan hoe mensen op het verkeerde been gezet worden.

 • Vera Wijnveen

  Precies #7, al decennia lang worden mensen op het verkeerde been gezet... door onderzoeksresultaten die verdraaid worden! Neem de moeite het artikel te lezen en gebruik het gezonde verstand!

 • boterboertje

  n.a.v. #6. Goed gedocumenteerd en duidelijk artikel van die dassenwerkgroep. Prachtige dieren die volkomen onnodig en wreed worden geruimd.
  Wel heel jammer dat ook hier in deze discussie meer vooroordelen spreken dan feiten. Boeren die zichzelf neerzetten als natuurhater doen het beeld van de boer als natuurlijke grondstofproducent beslist niet goed. Ben toch benieuwd wanneer het eens tot ze doordringt dat de boer als producent afhankelijk is van de consument en dat wie betaalt bepaalt! De consument bepaalt de publieke opinie op basis waarvan de politiek de boer weer afrekent... Het beste wat je dus kunt doen is natuurclubs omarmen, meeknuffelen en vooral duidelijk voor te lichten. Als je vindt dat de consument te weinig kennis heeft moet je beginnen met de afstand tussen boer en consument te verkleinen! Pas dan kun je kennis overdragen en begrip kweken.

 • vandenbrandcv1

  pieter p, hier lijkt wel het omgekeerde, er word alleen maar op de boer 'gejaagd'

 • alco1

  Ik sprak vanmiddag met een veearts die vijf jaar in G B gepraktiseerd heeft. Dassen met runder tbc zijn daar een groot probleem volgens hem.
  Zijn ze daar dan helemaal gek met het ruimen of moeten we geloven wat een belangen werkgroep schrijft?
  Laten we hopen dat we hier niet met 100 duizenden dassen te maken krijgen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.