Rundveehouderij

Nieuws 54 reacties

Arla begint 2015 met forse melkprijscorrectie

Aarhus - Zuivelconcern Arla begint 2015 met opnieuw een neerwaartse bijstelling van de melkprijs. Per 5 januari daalt deze voor de rest van de maand naar €29,90 per 100 kilo met 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit. Dat is €2,50 minder dan de melkprijs die het bedrijf in in de lopende maand december uitbetaalt.

Volgens de toelichting van Arla is de correctie groter dan verwacht. Factoren daarbij zijn de grote globale melkproductie, een kleinere vraag uit China en het Russische embargo tegen voedsel uit de EU. Daarnaast spelen ook de door de retailers bedongen lagere prijzen een rol.

Laatste reacties

 • koestal

  slecht begin van het nieuwe jaar van Arla

 • boeren

  Wie gaat NIET volgen.

 • afm

  zoo lang aantallen belangrijker zijn dan de melk prijs komt het niet meer goed

 • pieterl

  Oke

 • A.G.M

  AFM, je reacties beginnen knap vervelend te worden! Jouw standpunt is nu wel duidelijk. Laat iedereen gewoon in zijn waarde, en mensen die wat ondernemender zijn gewoon hun gang gaan. De meeste mensen moeten gewoon de kost voor hun gezin verdienen met hun bedrijf. Ieder doet dat op de manier die hem of haar het best lijkt. Uit jou reacties begrijp ik dat je het liefst hebt dat we met zijn allen met een melkkrukje onder de kont en een melkbus rond blijven lopen!

 • steenbok1

  volgend jaar om deze tijd is alles weer anders, geen paniek, komt allemaal weer goed

 • agratax2

  Ik vind het excuus van de Russische boycot wel erg goedkoop. Rusland zou hun zuivel kunnen aanvullen met kaas, boter etc. uit bv. Nieuw Zeeland, zodat wij het hierdoor onstane gat elders op dewereldmarkt kunnen opvullen. Nee de Russen kunnen ookal zouden ze willen geen zuivel meer kopen omdat het veel te duur is geworden bij hun huidige inflatie. Welke Rus kan kaas kopen die nu 2 x zo veel kost in roebels dan een halfjaar geleden bij een gelijk gebleven inkomen in roebels.Was er geen boycot maar wel dezelfde prijsval voor ruwe olie en gas, dan had de zuivelmarkt hetzelfde probleem als nu een koper (Rusland) zonder voldoende koopkracht.

 • info104

  Als we zoveel mogelijk melk willen gaan produceren zullen we ons moeten beraden of we de melk niet voor wat anders kunnen gebruiken dan voedsel, we zijn nu teveel afhankelijk van de consument en de dalende bv. roebel. Ik zit te denken aan plastics, brandstof, of iets voor de chemie bv. lotions, uit olie word immers ook van alles gehaald, we zijn nu te afhankelijk.

 • wullum

  Vroeg of laat zullen de boeren er toch wel achter komen dat minder melk produceren een betere prijs oplevert

 • pinkeltje

  De door de retail bedongen lagere prijs. Klinkt een beetje als 'voor jou 10 anderen'. Minder produceren zou een oplossing zijn, maar dat gaan we natuurlijk niet doen. Probleem is en blijft dat je als individuele producent geen enkele invloed op de markt hebt.

 • Mels

  Agratax1, betekent dus dat het kapot maken van de economie van Rusland en het onderuit halen van de bezittingen van Poetin en de zijnen aardig lukt......of we daar op de lange termijn blij mee moeten zijn vraag ik me af.

 • joannes

  Wie had ooit gedacht dat je arm zou kunnen worden met een overvloed aan goederen en goedkoop geld om capaciteit uit te breiden?

 • kiepel

  Gewoon 10% stoppers(al dan niet verplicht) en we hebben weer een gezonde sector!

 • alco1

  @Mels. Leven in vrijheid is de grootste rijkdom die er bestaat.

 • PIETER123

  Worden de namen van de grootwinkel bedrijven ook genoemd die Arla nu dwingen de prijs naar beneden aan te passen? Als we de rug nummers weten dan heeft de consument een keuze moment om te kiezen.Nu is dit verhaal erg vaag.

 • alco1

  Ik sta er altijd van te kijken, hoe gemakkelijk mensen denken dat de lage melkprijs is te verhelpen.
  De één zegt 'Gewoon dit' de ander zegt; 'Vroeg of laat zullen de boeren er wel achter komen dat minder melk produceren een betere prijs oplevert', net alsof de boeren allemaal dom zijn.
  Weer een ander zegt 'als voor velen het aantal belangrijker zijn'.
  Het is zoals @Pinkeltje zegt: 'Als individuele boer heb je geen enkele invloed op de markt'
  Quotering waarvan maar een paar landen last hebben, heeft ook geen enkele zin omdat bij betere prijzen die markt wel weer overspoeld wordt door de andere landen.
  Ook vergelijking met OPEC heeft geen enkele zin omdat de 50% die prijs afdwingen met aanbod maar graag gevolgd worden door de anderen. Hierin beslist alleen één minister van olie van een land en niet zoals bij melk honderd duizenden boeren individueel.
  Als melkprijs beslist kon worden door aanbod van maar enkele boeren zou dit ook geen enkel probleem opleveren.
  We moeten aanvaarden dat we dus geen enkele invloed hebben op de melkprijs en we alleen ons eigen positie daarin moeten analyseren, waarin beslissingen ook niet leuk kunnen zijn.
  Elk kind droomt er in zijn jeugd van om profvoetballer te worden. Gaandeweg komen zij er ook achter dat dat maar voor een paar is weggelegd.

 • agratax2

  info104. In de oudheid hadden ze een goed alternief gebruik van (ezelinnen)melk >schoonheidsbaden<. Gebruik melk voor >schoonheid< daar hebben de moderne mensen heel veel geld over.

 • joannes

  Precies @Alco1

  Friedrich Nietzsche s quote of gezegde

  “Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed.”

  Vertaald, Mensen willen soms niet de waarheid horen omdat het hun illusies vernietigd!


 • agratax2

  Meis we hebben de economie van Rusland niet kapot gemaakt. De lage prijs voor olie is geen gevolg van beleid maar van een vrijemarkt economie, die minder olie nodig heeft (depressie) maar waar meer wordt gemaakt en waar de productie controle (OPEC) niet meer werkt. Olieboeren zijn net Melkboeren tegen de klippen op produceren en daarmee hun prijs onder kostprijs brengen.

 • agratax2

  alco1. Ik denk dat een meer regionale voedselproductie met bij behorend lokale prijs niveau een betere garantie is voor >honger de wereld uit< dan het huidige systeem waar nog de boer, de consument beter van wordt. Hier verdient de handel en bewerkingsindustrie aan en het hongerende deel van de wereld zal blijven hongeren (voor hen is de prijs van dit bewerkte en heen en weer gesleepte voedsel te hoog). Helaas zal de huidige politiek niet wijzigen omdat nog de politici nog de handelaren er baat bij hebben en of de mensheid er baat bij heeft doet niet ter zake,

 • alco1

  @Agratax. Dat zie je in mijn ogen totaal 'verkeerd'.
  Terdege is het beleid, om niet minder olie als gevolg de depressie te produceren, om Poetin te beteugelen.
  En olie en melkboeren zijn totaal niet te vergelijken!!!

 • Mozes

  @agratax #20, het is juist goed dat voor het hongerende deel van de wereld het westerse voedsel te duur is. Daardoor ontstaan immers mogelijkheden voor lokale producenten. Zelf voedsel produceren maakt onafhankelijk, geeft eigenwaarde en is positief voor de nationale betalingsbalans.

 • Mozes

  @joannes #18, wat jij met dure woorden zegt is hetzelfde wat ik eerder al eens met gewone woorden zei: sommigen blijven geloven in een melkquotering om zichzelf de illusie te geven de prijs te kunnen sturen.

 • ohzo

  Terdege is de olie productie op pijl gebleven om Iran en Rusland in bedwang te houden. Niet alleen ik denk zo, maar verscheidene intern zeer goed geinformeerde mensen ook.
  Walgelijk politiek spelletje, met burgers als offers.

 • Koen Franken

  Hoe je het went of keert je zit nu eenmaal in een overschotmarkt en dat daar de retail gebruik/misbruik van maakt is hun goed recht , doe zelf niet anders bij het inkopen van mijn producten . Waar het nu op aan gaat komen welke melkveehouder heeft een dusdanige lage kostprijs om dit te overleven . Als je een kostprijs hebt van 30 cent of meer is dat naar mijn idee veel te hoog , met de gevolgen van dien .

 • joannes

  @ohzo, ze verdedigen hun eigen marktaandeel. Iets wat elke producent probeert! Het probleem van producenten die in technologie en handelscontacten voorbij gelopen worden. Poltiek zou hun moeten redden maar vaak zijn die meer verdedigend als oplossend gericht. Mogelijk omdat de Politiek altijd de rijkdom verdeeld voordat er verdiend is. Met hun krediet op toekomstige verdiensten! Ze gaan voor het gemak altijd uit van stijging in plaats van daling of tegenslag.

 • agro1

  aan allen een goed 15!! joannes 18, Nietzsche bezigde de taal van onze oosterburen. bij een vertaling van een vertaling is het bekend, dat de scherpte van het origineel verdwijnt.

 • afm

  mtstax er zijn boeren die begrijpen nog niet wat ondernemen is dat is geld verdienen maar er zijn er ook die liever voor het oog werken

 • Mels

  Agratax1. Daar had ik toch verwacht dat je dit wel wist of zou zien. Het heeft niet met zoveel woorden in de media gestaan maar het was er wel uit te begrijpen. OPEC draait de kraan niet dicht. Putin,IS en nog wat onsoortigen moeten niet rijker worden. Ze schijnen het voor minder dan 15$ op te kunnen pompen. Kan zijn dat r nog meer af gaat dus.

 • Piet, Midden-Europa

  Een paralel is duidelijk !!! Overproductie van Melk en Olie (aardolie) !!! Handel en Industrie zijn gek (verliefd) op groot aanbod van ''gronstoffen'' daar kunnen zij meer aan verdienen !!!!! Saudi Arabie heeft geen moeite met goedkope aardolie (lage kostprijs) Nieuw Zeeland heeft ook een lage kostprijs voor de Melkproductie. Wij mogen nu leren met de nieuwe situatie om te gaan !!!

 • Piet, Midden-Europa

  Ja @joannes dat is een goeie van Friedrich Nietzsche..... mag ik jou kennis nog een keer herhalen? ja ? ''Mensen willen soms niet de waarheid horen omdat het hun illusies vernietigd! Bedankt @joannes !!!

 • leo,s vriend

  kkm, ondernemen is geld verdienen?
  Werkelijk?is dat alles?
  Ondernemen kan ook zijn een goed leven leiden met een al dan niet groot bedrijf.
  Als geld verdienen het enige doel in jouw wereld is heb je wat mij betreft een arm leven.

 • ohzo

  Ik ken er nog wel een: verwissel de mening van de meerderheid niet met de waarheid..
  Maakt ook allemaal niet zoveel uit, het wordt ons allemaal niet zo gemakkelijk gemaakt. In Nl niet en in het buitenland evenmin.

 • Mels

  Ondernemen is idd niet alleen geld verdienen maar dat is uiteraard wel de hoofdzaak. We werken niet voor de kat z'n viool natuurlijk. Ik zeg altijd: Ik wil niet de grootste zijn maar bij de besten horen. Als dat betekent dat je dan groot bent prima ook goed maar je kan net zo goed gemiddeld of onder gemiddeld zijn in formaat maar daar kunnen dan weer de beste resultaten uit komen.

 • alco1

  Je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven.

 • alco1

  @Piet. We hebben het er over dat er geen parallel is in de sturing van het quotum.

 • Piet, Midden-Europa

  Goed @alco1, wat de OPEC betreft moet volgens de gronbeginselen sturing mogelijk zijn !!! Dat betreft alleen de OPEC, maar die hebben onenigheid, ik bedoel ONENIGHEID !!! Met andere woorden zij zijn het niet met elkaar eens !!! Binnen de EU komt dat ook voor. Maar nu de Wereldmarkt voor melkproducten en de grote verschillen van opvatting en inzicht van de Melkproducenten in en buiten Nederland. Melkquotering is vanaf 31-03-2015 voltooid verleden tijd (v.v.t) nu gaat het ''Recht'' van de ''Sterkste'' gelden, omdat de Quotering van melk nooit meer terug komt !!! Tenzij zoals @agratax! reeds opperde een streek (land) gebonden productie en afzetmarkt gecre-eerd wordt, maar dan van alle Agrarische Producten

 • agratax2

  Meis heb ik gezegd dat de OPEC niet een politiek spel speelde? Ik heb gezegd wat de gevolgen zijn van het niet ingrijpen door de OPEC. Als de OPEC (40 % mondiale olie productie) de kraan had geknepen, hadden de vrije producenten hun pompen extra aangezet. Hier zit de parallel tussen olie en landbouw. Knijpt de een de productie om overproductie te beperken, gooit de ander alle remmen los. Dat mogen jullie Vrije markt noemen of een politiek spel noemen. Voor mij is het een verstoring van de marktwerking, zowel productie beperking als productie verhoging met als doel een betere prijs of een betere marktpositie of een grotere politieke macht. Stel de OPEC had zijn pompen stop gezet om de prijs positief te beinvloeden, dan was Rusland de eerste die zijn capaciteit zou verhogen evenals IS om hun drang naar macht meer gestalte te geven.

 • agratax2

  @Piet. Wat is het belang van onze cooperatieve zuivelverwerkers om een voor de producten te lage grondstoffen prijs uit te keren? De cooperatie is geen zelfstandige onderneming, het is een verlengstuk van de boerderij en zou er dus alle belang bij moeten hebben de boeren de kostprijs + uit te keren. Maar nee de boeren denken dat hun co-op een zelfstandige onderneming is die los staat naast van hun bedrijf en dus als >vijand< gezien moet wordn, die hun prijs laag wenst te houden om zijn winst te maximaliseren. De directie van veel co-op's gedragen zich ook maar al te graag zo als de boer verwacht. Waar is de cooperatieve gedacht van weleer gebleven, de cooperatie ten dienste van de boerderij?

 • fvdboomen1

  De OPEC is het dan wel niet met elkaar eens maar ze weten wel dat de VS veel meer olie is gaan produceren de laatste jaren die $70 per vat kost om uit de grond te krijgen.Daarbij lopen er wat oncontroleerbare lieden rond in Irak en Syrie die niet te veel mogen verdienen omdat hun problemen dan van heel andere aard kunnen worden dan lage olieinkomsten . En ze kunnen de Russen in grote financiele problemen brengen door een lage olieprijs.Dus zogauw de amerikanen minder olie gaan produceren omdat ze broke gaan de problemen in het IS gebied onder controle zijn ,en de russen met de rug tegen de muur staan mbt hun koopkracht. Dan gaat de olieprijs weer omhoog als ze minder gaan pompen en ze vangen zo weer meer dan $ 100 per vat dus het kost hun dan niks dat het nu wat lager is want wij betalen aan het eind van de rit.grt W V.

 • farmer4life1

  Als er werelds een voorstel ligt, dat elke melkveehouder 10% minder melk produceert. Dan teken ik gelijk.....

  Veel info via deze link over kostprijs wereldwijd + productie wereldwijd.
  https://www.verantwoordeveehouderij.nl/show/Hoge-melkprijzen-zorgden-wereldwijd-voor-veel-melk.htm

 • Piet, Midden-Europa

  Beste @agratax1 de cooperatieve gedachte vind je niet meer terug bij de meeste huidige Cooperatie's, dat is waar !!! Daarom heb ik nooit begrepen dat bij voorbeeld RFC uitbreiding van productie heeft aangemoedigd (?) Bovendien de slogan ''Kostprijsverlaging door Productie uitbreiding'' kan alleen functioneren als de Opbrengstprijs boven de Kostprijs blijft !!! Nu zitten veel melkproducenten met de ''Gebakken Peren'' omdat de Opbrengstprijs onder Kostprijs duikt !!! Beste Han denk jij dat daar 1. Co-op Directeur van wakker ligt ???

 • at

  Dit zal niet de enige prijs verlaging van Arla in 2015 zijn vrees ik. hoge loon kosten slechte overnames/fusies.een op alles ja knikkend bestuur.Dwingt Deense Arla leden op knieen naar de bank[slachtbank]

 • zon

  #41,10 procent wereldwijd minder produceren op wereldniveau is prima,
  Alleen het gaat niet lukken met een overeenkomst.
  Er gaat zich bijna niemand aan houden.
  Binnen de EU zal het al niet lukken laat staan op wereldniveau.

 • alco1

  Beste mensen. De OPEC is het WEL eens met elkaar. Ze zijn zich er van bewust dat zij de enige zijn die Poetin kunnen raken en ik denk ook dat zij een grote bijdrage leveren ter voorkoming van een derde wereldoorlog.
  De OPEC verlaagd éénsgezind de productie niet, om in Rusland de grote geldschieters van Poetin zijn grootspraak in te laten dammen.

 • Mels

  Alco1. Zeer juist gezien.

 • BO(skabout)ER

  Extreme kou in grote delen van de wereld, droogte, overstromingen of een andere ramp kan de melkprijs snel doen stijgen. Als dit niet gebeurt denk ik dat de slechtere melkprijs toch minimaal een jaar gaat aanhouden. Alle grote economieën in de wereld groeien minder hard (behalve Amerika). Dus er komt niet heel veel meer vraag. Hopen dat de problemen met de Russen snel worden opgelost en dat China weer hard gaat groeien.

 • W Geverink

  In plaats van wachten op rampen elders in de wereld kun je ook gewoon wat minder melken.

 • alco1

  Geverink. Was het maar zo simpel!

 • slutter

  Minder melken dus..

 • BO(skabout)ER

  ach je moet hopen dat anderen minder gaan melken. En zelf hoogstens wat minder meer gaan melken. Dat is het lot van de uitbreidende boer.

 • aarthamstra1

  Hoeveel vraag is er nu naar boerenmelk op de wereld markt? Hoeveel produceert de wereld, EU ,{Holland) ,Canada/Amerika/Nieuw Zeeland.
  Is er nergens een overkoepelde overleg orgaan, Een Europa daar een rol inspeelt, ten gunste van de producent.
  Welke rol speelt (Z)LTO. de Coöperatie (samen sterk) Is het doel eigen fabrieken te voorzien van genoeg goedkope boerenmelk of zo hoog mogelijke opbrengst voor de boer.

 • bert bert

  Het lost zich wel op ,Laat maar eerst een deel boeren overkop gaan .
  Na regen komt zonneschijn Wij boeren zijn te fier om zelf te minderen .Even een hoge prijs en iedereen melkt .en leve de vrij markt vanaf april .Maar spaar maar even ook voor de superheffing boerkes ,niet vergeten want dat is pas achter eenhalf jaar


 • koestal

  melkprijscorrectie is een mooi woord,maar het kan positief of negatief zijn,maar als ik dat woord lees weet ik al genoeg !

Laad alle reacties (50)

Of registreer je om te kunnen reageren.