RundveeNieuws

Aanpassen droogstand positief voor energiebalans

Wageningen – Een kortere droogstand of zelfs het helemaal weglaten van de droogstand van koeien zorgt voor een verschuiving van de melkproductie in de periode na afkalven naar de periode vóór afkalven.

Deze verschuiving heeft een positief effect op de energiebalans en de stofwisseling van de koe, omdat de energiebehoefte  in met name de periode na afkalven flink verlaagd is.  De melkproductie was licht lager. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek WhyDry.

In het onderzoek zijn 168 koeien twee jaar lang gevolgd. Ze zijn verdeeld in drie groepen. Met de eerste is 60 dagen droogstand aangehouden, zoals het meest wordt toegepast. De tweede groep had een verkorte droogstand van 30 dagen en de derde groep koeien werd helemaal niet drooggezet.

Verkorten van de droogstand gaf slechts een beperkt lagere melkproductie en melkopbrengst, variërend van 1,5 tot 4,1 procent, afhankelijk van pariteit. Er was wel een duidelijke verbetering van de stofwisseling en de energiebalans in de daaropvolgende lactatie.

Het weglaten van de droogstand gaf een duidelijke reductie van de melkproductie (10,8 tot 17,3 procent). De energiebalans en stofwisseling zijn dan wel maximaal positief beïnvloed. De biestkwaliteit was lager en dat was ook terug te vinden in de lagere concentratie van antistoffen in het bloed  van kalveren tot 6 weken oud. Verder is er risico op vervetting van dieren die geen droogstand kennen.

Het onderzoek heeft inmiddels een vervolg gekregen, droogstand op maat, waarbij onder meer gekeken wordt naar de interactie tussen droogstandslengte en gebruik van antibiotica.

Beheer
WP Admin