Rundveehouderij

Nieuws 11941 x bekeken 43 reacties

Veerman en Wijffels hekelen melkveewet

Den Haag - Oud-landbouwminister Cees Veerman en oud-informateur Herman Wijffels vinden dat de melkveewet van Sharon Dijksma het imago van de Nederlandse melkveehouderij te grabbel gooit.

In een opinieartikel in dagblad Trouw roepen de CDA-prominenten de Tweede Kamer op het wetsvoorstel tegen te houden.

Volgens Wijffels en Veerman kiest Dijksma met haar voorstel de verkeerde weg door de intensivering van de melkveehouderij te stimuleren. Dat is strijdig met het in het regeerakkoord uitgesproken streven naar een circulaire economie, stellen Wijffels en Veerman. "Met mestverwerking als vluchtroute is het hek van de dam", schrijven ze. De intensivering is al volop gaande en het bedrijf met weidegang dreigt te verdwijnen, met de korte-kringloop-koe (gras-mest-gras), die goed is voor de biodiversiteit. De CDA'ers veronderstellen dat Pvda-staatssecretaris Dijksma met dit voorstel komt onder druk van regeringspartner VVD. "Waarschijnlijk voelt ze de hete adem van de VVD in haar nek, die niets moet hebben van extra milieuregels. Maar is het niet vreemd de veehouders eerst groeiruimte te geven en vervolgens aan de sector te vragen een deel van die ruimte weer af te pakken? Niet voor niets pleit de sector voor aanscherping van deze milieuwet - een unieke stap voor het bedrijfsleven."

Laatste reacties

 • alco1

  Grondgebondenheid is het enigste waar het gros van de bevolking zich in kan vinden.

 • alco1

  En dan natuurlijk met echte kringloop normen.

 • Weerkundige

  kringloop past weer geen 100% wieden gang moet opstal je ureum weer bij steuren haal minder droge stof ha

 • joannes

  Prima, de Veerman en Wijffels zich in deze discussie mengen! Laat ze maar eens uitleggen hoe het allemaal bedoeld is! Dat zal opfrissen!

 • frankrooi

  En zo blijkt maar weer dat politiek regeert bij de waan van de dag. Een consistente lange termijn visie op het al 30 jaar oude, zeurende mest dossier is hard nodig. Mestverwerking nu gedegen opzetten en niet weer er tegen aan schurken, dit brengt uiteindelijk opbrengsten voor de sector.

 • Zuperboer

  Dijksma is i.t.t. Veerman een politieke lichtgewicht die in het politieke speelveld met alle winden meewaait en totaal geen historisch en tactisch besef heeft. Dit zou ook een voordeel kunnen zijn, maar haar politieke houdbaarheidsdatum lijkt reeds ver overschreden. Vuilnisman kan deze vuilniszak nog mee zouden Vermeegen en Spaan zeggen; En dan niet afvoeren naar het EU-pluche want dan wordt de schade in de toekomst alleen maar groter.

 • gerjan slingenbergh

  @alco Bedoel je met grondgebondenheid; het ruwvoer of ook het krachtvoer wat over het algemeen in het buitenland wordt geteeld?

 • rmw

  @Zuperboer, je zit echt uit je nek te kletsen, Dijksma is politiek zeer gewiekst! Je kunt het met haar oneens zijn, maar ze waait totaal niet met alle winden mee, dat is complete onzin! Veerman was een nietszeggende mooiprater, die later zijn zakken ging vullen bij de natuurclub. Wat hebben we verder aan Veerman te danken?? wat is zijn verdienste voor de landbouw?? Juist helemaal niets. Wijffels praat graag met prinses Irene en met bomen, wat moet je daar nou mee? Tis jammer dat dit soort mensen niet snappen dat hun tijd al lang voorbij is... En dan het CDA wat het altijd achteraf beter weet, Wie heeft er de laatste 25 jaar het langst geregeerd...?

 • admin

  als er een akkerbouwer die aan schaalvergroting doet ,is dat veerman zelf

  bree.

 • alco1

  @Gerjan.
  Grondgebondenheid moet gebaseerd worden op het allerbeste resultaat wat een boer kan bereiken in de kringloop. b.v 4 gve per ha.
  Boeren die dat niet bereiken zullen mest moeten verwerken of elders afzetten.
  Krachtvoer wordt meegenomen in de kringloop,want er zijn ook aftrekposten in melk, vlees en verlies (onderhoudsvoer)

 • lepercheron 46

  Was het niet Mansholt van de PVDA die grote bedrijven wou hebben, en nu zit je met de nasleep, Veerman de akkerbouwer heeft er niets van gebakken en Wijfels al helemaal niets , en nu zeggen hoe het moet, laat ze toch gauw zwijgen. Ik vind de plannen van Dijksma helemaal nog niet zo slecht.

 • tinus888

  mevrouw Dijksma wil melkveerechten hebben en zo snel mogelijk

 • gerjan slingenbergh

  Voor een eerlijke kringloop dien je alle voer mee te rekenen.
  Het geheel heeft weinig met een kringloop te maken als je het overschot
  mag verbranden. Compost van de faecaliën van de consumenten kan een kringloop sluitend maken.

 • alco1

  Zeg ik ook dat krachtvoer en kunstmest in de kringloop meegenomen wordt.
  Maar ook melk, vlees en onderhoudsvoer. Normen hiervoor kunnen in een proefboerderij exact berekend worden.
  Als er faecalién terugkomen zal dit ook weer in de berekening opgenomen worden.

 • Koen Franken

  Alco , grondgebonden is grondgebonden en betekent dus gewoonweg dat ook ALLE mest op het bedrijf moet blijven , dus niet het overige deel elders afzetten of laten verwerken

 • gmafkeesje

  arie dat vindt ik ook je moet gewoon de hoeveelheid grond te beschikking hebben zodat je de mest kwijt kun en niet in een fabriek dumpen want als alles op die toer geregelt is hebben ze ons weer mooi in de hand want je kunt dan niet anders. foute boel denk ik

 • anton1937

  Politiek gezien staat het kabinet van VVD en PvdA op ploffen,dat Dijksma onder druk komt staan is daarvan het gevolg. Door te kiezen voor de melkveewet blijft het groot melkveebedrijf bestaan en verdwijnen de laatste kleinere en biologische bedrijven. De milieu-eisen zijn al jaren onevenredig overtrokken,daar moet een einde aankomen. De onzin van biologische veehouderij heeft geen overlevingskans, behalve voor de supers zoals AH die maken allen meer winst en de boertjes worden zielepieten.

 • hortensia

  hoe zo polder politiek?
  nederland wil altijd het braafste jongetje van de klas zijn zeker met het milieu

 • peter1939

  in nederland is grond te duur om 100% te weiden, intensivering zoals Aalt Dijkhuizen wil is het enige antwoord, mest verwerken en kunstmest verbieden. Dat is pas goed voor miliau.Voor degenen die weidemelk wil drinken kan er meerprijs gevraagd worden. Hoe het s'winters moet als de koeien op stal staan en zomers als het 30 graden is of in de herfst met regen.......daar hebben we het maar niet over......wat een gezeur en gebemoei.....Laat ze eerst eens zorgen dat boycot met Rusland van tafel gaat door onderzoek met vliegramp af te ronden.......

 • Sjakkie

  Dijksma drijft de zaak handig op de spits. Onder druk wordt alles vloeibaar. De wet moet er op 1januari zijn. Er is geen partij die de derogatie wil verspelen met aanvullende eisen nu. Dijksma zal toezeggingen doen om dat te vergoeden. We zullen zien hoe dit toneelstuk afloopt.
  1 ding lijkt mij zeker, Dijksma wint.

 • info36

  De kernvraag voor iedereen moet zijn: hoe gaan we met z'n allen de melkprijs in de benen houden. De rest is niet belangrijk. Je kunt nog zulke mooie bedrijven hebben maar bij geen prijs is er voor niemand bestaansrecht.

 • koestal

  Het is een rommeltje met dat ammoniakgat,Dijksma wil het er door drukken,met allerlei trucjes. Een boer weet niet meer waar hij aan toe is,de rechtszekerheid is totaal weg. Alleen natuur geldt straks nog

 • Makkink

  @peter1939 en @lepercheron46 helemaal met jullie eens!

 • Jan van het Zand

  Wijffels en Veerman moeten Sharon Dijksma uitnodigen in hun helicopter. Ze mist zelf dat vermogen. Zelfs de melkveehouderijsector heeft dat vermogen wel.

 • agratax2

  Heel verstandig van de CDA prominenten om hier de politiek bij te halen en te zwijgen over het -economische belang- van een goed renderende melkveehouderij voor Nederland. Een melkveehouderij die zij geen van beiden ooit hebben afgerend omdat er vervuiling zou (kunnen) optreden. Erger nog ten tijde van hun werkzame leven hebben ze er alles aan gedfaan om de omzet uit zuivel te vergroten en hebben de handel in boter, kaas en toetjes altijd gepromoot met als gedachte 'Hoe meer de grens over hoe beter'. En nu na pensioenering krokodilletranen. Hoe geloofwaardig is hun verhaal van de seculiere economie?

 • agratax2

  gerjan slingenbergh. De kiepelton van de burger wordt deels gevuld met import mineralen, wat de mineralen balans al in onbalans brengt. Een honderd procent gesloten systeem zal in een -overvol- land als Nederland niet lukken met ca. 20 are per persoon als leefruimte (wonen, transport, recreeren en voedselproductie). Hier is import voor nodig en dus komen er mineralen binnen die hier niet horen en overbodig zijn voor een sluitende kringloop.
  Ik zou willen dat ook Den Haag zich eens bediende van dit soort eenvoudige boeren benadering van de milieu problemen waar we voor staan en nog voor gesteld worden. Onze CDA prominenten gaan ook voorbij aan het feit dat Nederland eigenlijk een grote stad is waar plaats voor voedselproductie minder belangrijk is dan voor otters, dassen, vossen en op termijn wolven en bruine beren. Veerman heeft de Nederlandse landbouw al lang vaarwel gezegd, hij wacht op het Havenschap Rotterdam of Rotterdam Zuid, zijn echte akkerbouwbedrijf is in Zuid West Frankrijk gesitueerd.

 • alco1

  @agratax. Ten tijde van hun regeren hoefden ze helemaal niet af te remmen. Er was immers quotering. Dus dat is een domme veronderstelling.
  Nu er een 'aardverschuiving' zit aan te komen. Varkensmest ---- Melkveemest is er ook geen sprake van meer 'vervuiling', maar een wijze visie voor Bv Nederland.

 • Jan van het Zand

  Hét probleem is: Iedereen buiten de landbouw zit de landbouw ontiegelijk op de huid. Die enorme druk van buitenaf is onzinnig en leidt tot een beleid dat we kunnen benoemen als 'redden wat er te redden valt'. Het mondt onder druk van Brussel uit op Korte termijn politiek. Scoren om Brussel te pleasen, het eigen straatje schoonvegen.
  Politiek is niets anders dan faciliteren van de bedrijven en burgers. Daarvoor moet je de Lange Termijn voor ogen hebben, en in beleid omzetten.

  Dat geldt niet alleen voor landbouw maar voor alle sectoren en alle ministeries. INCOMPETENTIE TEN TOP.

  Aan de hand van subsidiebeleid kun je de incompetentie aantonen. Er is en er wordt subsidie verstrekt dat meer geld kost dan het oplevert. Dat heeft niets te maken met goed beleid voeren. Maar met incompetentie en overhaast geld uitstrooien in een put.
  Dat is ook nog eens voor lange jaren mogelijk, omdat subsidie achteraf wordt gecontroleerd en vergeleken met de doelstelling. Een KIP ZONDER KOP SUBSIDIEBELEID.

 • evanderpasch1

  We hebben nu al mest genoeg in nl dus als je het overschot niet gaat verwerken krijg nje echt probleem, of norm verhogen

 • Broer

  Mestverwerking als vluchtroute ? Waarheen ?
  Er zal altijd sprake moeten zijn van verantwoorde afzet en het sluiten van kringlopen. Dat iedere boer zijn eigen hectares heeft en voer teelt hoeft niet zo te zijn.

 • Burnetti

  Nou, we zijn het weer roerend met elkaar eens in deze discussie.

 • overheid

  Inderdaad.

  Ieder voor zich in de discussie en ook ieder voor zich bij het melken.
  Totdat de prijzen gaan zakken. Dan mag de burger weer helpen.

 • joannes

  @overheid, je leeft een profiteert van een gemeenschap die ¨gestuurd¨wordt! Ten alle tijden! Het is een mix van Ondernemerschap (of zelfstandigheid misschien beter uitgedrukt) en Regels of wetten die deze sameleving stuurt! Nu, zullen we voor het gemak uitgaan van het feit, dat we niet in een machine als maatschappij leven, en alles efficiënt met elkaar samenwerkt, maar je mag verwachten met al die beleidsmedewwrkers bij de overheid, sector organisaties en grote Multinationals (oa de Verwerkers) dat die die hard werkende alléén of met een paar medewerkers werkende boer zo goed als mogelijk informeren over de toekomst verwachtingen. Nu wanneer men dan op internationaal niveau ruzie gaat zoeken over nieuwe strategische markten zoals de Ukraine, wie is er dan verantwoordelijk? Wanneer bedrijvend NL rekening moet gaan houden met internationale Politiek waar nb honderden specialistiche Overheidsdienaren zuurverdiende Belasting centen verteren, is voor mij het hek van de dam. Die kreet Burgers is misbruikt door een falende Overheid die het Belastinggeld verkwanselt aan abstracte idieën terwijl er geen geld voor ruzie zoeken is!

 • .....

  De CDA mastodonten zijn vooral bezig geweest met zichzelf te verrijken tijdens hun actieve loopbaan, nu ze binnen lopen zijn ze vromer dan de paus voor wat betreft duurzaamheid, alleen ter meerdere eer en glorie van ZICHZELF

 • Burnetti

  Dijksma heeft de aanpassing van de melkveewet toegezegd.

 • koestal

  Goedkope retoriek van Veerman,cs,hij was zelf minister toen Natura 2000 werd ingevoerd,ook nog een poosje voorzitter van natuurmonumenten ,ach hij praat net hoe het hem uitkomt

 • haam

  nee koestal hij heeft zelf meerdere akkerbouwbedrijven waar ie veel mest aan kan voeren dus puur eigenbelang , voor de gehele veehouderij is dit natuurlijk wel een kans om eindelijk de mestverwerking van de grond te krijgen al mag het wel wat beperkt worden . En wat wijffels betreft dat zal wel een klasgenoot zijn geweest van vandoorn ex vion eerst zeggen zo doen en later je eigen nest bevuilen.

 • m.nieuweboer

  In 2003 heeft Veerman als minister een onderzoek naar de kwalijke gevolgen van mestinjectie in de bodem toegezegd ,het onderzoek is nooit uitgevoerd.Nu uitkomt dat de berekeningen van de ammoniak emissie en depositie door het RIVM blijken te zijn verzonnen .En op deze rapportages wordt in ons land beleid gemaakt.Mijn vertrouwen in rijks onderzoek instituten en de WUR is op dit onderwerp tot NUL gedaald .

 • boerengolf1

  In het verleden heb ik deze zelfde Veerman, toen minister van landbouw op een symposium horen vertellen dat als je een spantje bij de stal aanbouwde dat dat niet de moeite was, beter was een compleet nieuwe stal er bij te bouwen.

 • joannes

  @boerengolf1, van hoeveel jaar geleden zijn die opmerkingen van Veerman? Ik kan me niet voorstellen dat je nog met ideeën van 2005 denkt en leeft! De wereld is compleet verandert! Oneindige Expansie zoals men toen dacht in alle geledingen van de maatschappij waren gebaseerd op kredieten die ooit met groei (en inflatie) terug betaald zouden worden. Inmiddels leven we met deflatie in bepaalde sectoren en kredieten worden beperkt. De enigste die zich diep in de schulden moet steken is de Overheid die met Belastinggelden eea denkt te kunnen garanderen.(Zolang er een beetje Groei is bijven we in die illusie) Kortom, ik denk dat óók Veerman zijn ideeën heeft aangepast aan de realiteit van vandaag de dag!.

 • boerengolf1

  Goede avond, Joannes.
  Veerman, juist de man die jaren terug met een zekere sarcasme sprak over ondernemers die niet de intentie of de mogelijkheid hadden om een extreme groei door te maken met hun bedrijf, ziet in mijn ogen nu overal beren en wolven.

 • minasblunders1

  Ook het vermogen van dit komische duo dreigt te verdampen; er verdwijnen teveel boeren, dus moeten de overgebleven boeren de grondprijs op peil houden. Vandaar de spagaat van Veerman, Boerengolf.

 • agratax2

  @boerengolf1. Dit is wat Veerman zelf heeft gedaan. Niet een paar ha bij kopen van de buren, maar een compleet bedrijf in Zuid Frankrijk. Zijn neven inkomsten maakten dit eenvoudig weg mogelijk. Hij kon en kan dan ook makkelijk praten over 'hele stal' bij bouwen dit soort praktijken is alleen weg gelegd voor draagkrachtige boeren, de mensen die financieel zwaar zijn begonnen, blijven doorgaans achter de feiten aanlopen. Ik heb hier voorbeelden van gezien in de varkenshouderij, technisch goede resultaten maar een moeizame start en dan blijft het bij de huidige prijzen en kosten vechten tegen de bierkaai.

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.