Rundveehouderij

Nieuws 968 x bekeken

VVD wil dat EC kijkt naar muizenvraat

Brussel - Als het aan VVD-Europarlementariër Jan Huitema ligt, gaat de Europese Commissie zich buigen over de muizenvraat in Friesland.

De uit het Friese Makkinga afkomstige melkveehouder heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie naar aanleiding  van de overlast die Friese boeren hebben van muizen, die de graszode vernielen.

De problemen zijn volgens Huitema eenvoudig op te lossen door het grasland te scheuren en opnieuw in te zaaien. Het scheurverbod staat dat echter niet toe. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft dat eerder al aan de Tweede Kamer laten weten. Volgens Huitema moet muizenvraat worden opgenomen in de calamiteitenregeling. In de calamiteitenregeling is wel een uitzondering gemaakt voor vraat door larven of insecten. Volgens Huitema zorgt scheuren van grasland niet tot uitspoeling in gebieden waar geen problemen zijn met de nitraatconcentratie in grondwater. Daar komt bij dat de muizenvraat zelf ook zorgt voor meer uitspoeling, doordat het gras niet in staat is nutrienten op te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.