Rundveehouderij

Nieuws

Tweehonderd melkveebedrijven getroffen door standstill

Den Bosch - Ongeveer tweehonderd melkveebedrijven hebben te maken met de totale standstill die zondag is afgekondigd in verband met de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Hekendorp.

Het gaat om bedrijven die behalve melkvee ook pluimvee hebben op hun bedrijf. Dit wordt bevestigd door de NZO en LTO. Volgens Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid bij LTO, gaat het om melkveebedrijven verspreid over het hele land. "We bekijken op dit moment wat de schade is voor deze bedrijven. Het blijft zuur voor deze bedrijven dat ze hun melk niet af kunnen leveren." De schade is volgens Van Hoof niet te verhalen op de overheid of het Diergezondheidsfonds, maar komt voor eigen rekening.

Geruimde bedrijven krijgen de taxatiewaarde van hun dieren en de kosten van het ruimen uit het Diergezondheidsfonds vergoed. De vervolgschade die optreedt als gevolg van de leegstand van bedrijfsgebouwen en dergelijke is voor eigen rekening. Een verzekering voor dit soort schades is in principe wel mogelijk maar er wordt in de praktijk nauwelijks gebruik van gemaakt.

Volgens Van Hoof zijn er ook varkenshouders die pluimvee hebben of andere veehouders die naast dat vee ook pluimvee hebben op hun bedrijf die worden getroffen door de standstill. LTO heeft nog geen beeld van de aantallen bedrijven die in deze situatie zitten. "We gaan ervan uit dat de schade op deze bedrijven wel mee kan vallen, als de standstill woensdag wordt opgeheven."

Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat er vanuit de overheid geen regelingen zijn om schade in de melkveehouderij als gevolg van de standstill te vergoeden. Volgens de huidige regeling wordt alleen de schade vergoedt van het pluimvee dat geruimd wordt.

Hoeveel gemengde bedrijven met pluimvee er in het 10-kilometergebied is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.