Rundveehouderij

Nieuws 25 reacties

Rentabiliteit melkveehouderij onder druk

Brussel – De fors gedaalde melkprijzen zijn nu ook goed zichtbaar in het voortschrijdend bruto saldo.

Dat blijkt uit de Vlaamse zuivelbarometer, een relatief nieuw instrument om de economische situatie van de melkveehouderij in kaart te brengen. De prijsdaling van de mengvoeders was onvoldoende om de afname van de melkprijzen te compenseren.

Sinds de eerste publicatie van de zuivelbarometer in april 2014 is de situatie voor melkveehouders flink verslechterd. Onder invloed van de sterk dalende melkprijzen daalde het actueel bruto saldo van 143 in het laatste kwartaal van vorig jaar naar 110 in het derde kwartaal van 2014. Dat is het laagste peil sinds het eerste kwartaal van 2013, maar nog steeds hoger dan de gemiddelde index in de referentieperiode 2008-2012. Het actuele bruto saldo toont per kwartaal het verschil tussen de opbrengsten en de variabele kosten per 100 liter melk en is een indicatie van de actuele economische situatie.

Door de relatief nog zeer gunstige economische situatie rond de jaarwisseling, heeft de minder gunstige situatie, sinds begin dit jaar, zich nu pas doorgezet in het voortschrijdend bruto saldo. In het tweede kwartaal stond de index met 133 nog op het hoogste peil sinds 2008. In het huidige kwartaal is ook deze index voor het eerste in twee jaar afgenomen tot 129. Het voortschrijdend bruto saldo geeft het gemiddelde bruto saldo van de laatste vier kwartalen en is, meer dan het actueel bruto saldo, een maatstaf voor de rentabiliteit in de melkveehouderij van het afgelopen jaar. Verwacht wordt dat de volgende kwartalen het voortschrijdend gemiddeld bruto saldo nu sterker zal afnemen.

Laatste reacties

 • producent

  zolang de grondprijs zo hoog blijft, valt het met de rentabiliteit nog wel mee.

 • Arnens

  Ach, ach die arme koeboertjes toch. Met wat subsidie komen ze dit jaar nog ruim boven de 40 ct/kg melk. Maar ja, als je niet reserveert dan kun je snel in de problemen komen.

 • koestal

  Komt toch wel hard aan bij bedrijven die net weer fors geinvesteerd hebben!

 • josrodenburg

  blabla blabla bla blabla, het zijn bij onze zuiderburen ook barre tijden.
  kostprijs volgt opbrengstprijs zowel omhoog als omlaag.

 • wmeulemanjr1

  Veeeeeeeeeel koeien, Veeeeel melkgeld, (te)Veeel [financ.] kosten???

 • Koen Franken

  Het spel is nog maar net begonnen en men begint al zenuwachtig te worden , word nog erger !!

 • kalkar

  Koeieboeren beginnen alweer te klagen, zielig volk. Strontverwend en niks meegemaakt.

 • welte

  fijne Collega's

 • cocoma

  melkertje, je kent ze zo te horen.

 • kalkar

  Cocoma, helaas ken ik er zat. Ze hebben ook te veel tijd over om te klagen. 's morgens een uurtje melken, dan een halfuurtje voeraanschuiven , en dan snel naar de warme kachel om 's middags om een uur of 5 weer hetzelfde te doen. Bij de meeste doet de loonwerker zomers het landwerk, en koeiescheren wordt gedaan door ab oost. Ze hebben veel te veel vrij tijd. Ja, en dan gaan ze maar weer klagen. Strontverwend dus en niks meegemaakt.

 • cocoma

  melkertje zo ken ik er ook veel. boerderij van pa en ma gekregen voor een fooitje en dan klagen dat pa en ma vroeger niet genoeg grond hebben gekocht. Of zanikken dat de consument verplicht melk moet drinken. En hun vrouw is de goedkoopste knecht. Als ze van lompigheid een machine in de soep draaien dan was de machine niet sterk genoeg geconstrueerd. En ooit zijn ze 1x keer in hun leven naar de beekse bergen geweest en verder nergens maar ze weten precies hoe het er in andere landen aan toe gaat. Ik heb zelf overigens ook koeien.

 • kalkar

  Cocoma, dus je hebt ook een mats leven met je koetjes. Misschien heb je wel een melkrobot, of een mestrobot, of een voerrobot, of alledrie. En oh,oh,oh, druk dat we toch zijn. Trouwens is zanikken niet met 1 k? Je bent toch wel op school geweest, ergens in een ver verleden?

 • haj146

  Melkertje en Cocoma lul niet zo achterlijk. dit slaat nergens op ja

 • Ferm

  @melkertje1, geef je met jouw reacties af op de gehele melkveesector of alleen op de klagers hier? Wat is jouw probleem?

 • LUCTOR

  Het is mens eigen op een paar uitzonderingen na, als het financieel voor de wind gaat worden ze arrogant en wordt de afgunst nog groter nu de melkvee sector gouden jaren heeft gehad zie dit verschijnsel onder deze bevolkingsgroep.

 • eppenzolder

  Wellicht kan de melkveehouderij nog wat leren van andere sectoren qua inkomensfluctuaties.

 • farmer135

  nou eppenzolder, wat moet je daarvan leren, want het gaat daar ook niet zo goed.

 • veldzicht

  Als ik de reacties hier lees lach ik me rot,daar kan Andre van Duin niet tegen op.maar de verschillen zijn erg groot,er zijn boeren die hebben een luizenleventje en boeren die er hard tegen aan moeten,maar eerlijk is eerlijk glastuinders werken toch harder dan boeren.

 • joannes

  Wees jij maar trots op ¨hard werken voor weinig¨ @veldzicht! Wie het laatst lacht, lacht het best!

 • alco1

  Wie het eerst lacht heeft meestal meer humor.

 • veldzicht

  @joannes ,wie zegt dat ik hard werk voor weinig,ik werk niet(meer) zo
  hard en verdien toch aardig,maar dat komt door neven inkomsten waar ik niets voor hoef te doen,van werken is nog nooit iemand rijk geworden
  daar ben ik al lang achter!

 • cocoma

  wie het laatst lacht kan ook traag van begrip zijn.

 • minasblunders1

  Veldzicht, je bent toch hoop ik geen LTO-bestuurder? Je hebt het over niets doen en toch veel verdienen............

 • eppenzolder

  Precies farmer135, het gaat daar niet (altijd) goed, misschien moeten de melkveehouders daar ook nog even aan wennen, dat het niet altijd goed gaat.

 • japke33

  Vreemde reacties van sommigen hierboven. Kan me er totaal niet in vinden, maar ik klaag wel over de situatie van de veehouders. Het is een lachtertje wat wij krijgen voor al ons werk. En nee, ik zit niet vele uren per dag bij de kachel!!

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.