Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

PvdA: grondgebondenheid stevig borgen

Den Haag – De Tweede Kamerfractie van de PvdA wil grondgebondenheid stevig borgen in de melkveewet. Of dit via de wet zelf of via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) geregeld moet worden, maakt PvdA-woordvoerder Sjoera Dikkers niet zoveel uit.

De positie van de PvdA is belangrijk in de discussie, omdat de regeringspartijen VVD en PvdA niet eensgezind zijn over de melkveewet. Terwijl PvdA grondgebondenheid wil, wil VVD melkveehouders liefst helemaal niet begrenzen in hun ontwikkeling.
Dikkers vindt het voorstel van de ChristenUnie, om in de wet op te nemen dat een melkveebedrijf niet meer dan 50 kilo fosfaatoverschot per hectare mag hebben 'interessant.' "Maar of de grens precies op de 50 kilo moet komen te liggen, kan ik moeilijk beoordelen. Dat moeten we aan de specialisten over laten", vindt Dikkers. Ze vindt een fosfaatoverschot van 100 kilo per hectare, zoals LTO, NZO, NAJK en NMV voorstellen wel wat ruim. Een voorstel van het CDA om een commissie van deskundigen aan te stellen om de norm te bepalen vindt Dikkers wel interessant. Ze pleit dan wel voor een onafhankelijke commissie.

De Tweede Kamer is verdeeld over de melkveewet. Vrijwel alle partijen willen grondgebondenheid borgen, maar of ze de route van Dijksma om dit via een AMvB te regelen accepteren, moet nog duidelijk worden. De SP en ChristenUnie vinden deze route onvoldoende. PvdA, D66, SGP en CDA lijken hier geen probleem van te maken. Dijksma heeft al toegezegd dat ook de invulling van de AMvB met de Kamers worden besproken. De methode om de grondgebondenheid te borgen via een het begrenzen van het fosfaatoverschot per hectare lijkt brede steun te krijgen. Waar de grens dan moet komen te liggen, is nog niet duidelijk. Dijksma was nog in gesprek met verschillende Kamerleden over de melkveewet, die woensdag in de Tweede Kamer wordt behandeld. Kamerleden zeggen wel snel duidelijkheid voor de melkveehouders te willen scheppen.

Laatste reacties

 • koestal

  Alle boeren krijgen een ruime huiskavel van de PvdA,wat wil je nog meer?

 • aarthamstra1

  Gaat het om de mest, Dan zou dat ook voor de frietfabriek kunnen gelden
  daar worden ook veel reststoffen geproduceerd. Als nou de koe de afval van de frietfabriek verwerkt en van de koemest gas. kan je dat mooi compenseren.

 • aarthamstra1

  Mozes had het over nostalgie , als je nou leest dat ze het zelf niet weten deskundige willen raad plegen. En dan toch met een voor stel denken te kunnen mee gaan , Heeft Mozes gelijk verder gaat hun verstand niet

 • aarthamstra1

  Gaat het om de KOE (het dierwelzijn) WAAROM WAAROM moet dan het pekingeendje in een donkerhok Van deze politieke correcte elite.

 • LUCTOR

  Ben zeer benieuwd wie in deze materie als SPECIALIST(EN) wordt benoemd verder gaat dit veel verder het is niet alleen melkvee ook vleesvee krijgt met deze melkvee wet van doen waarom wordt er dan alleen van de melkvee wet gesproken maar de benoemde specialisten zullen dit straks wel haar fijn uitleggen bij deze een open sollicitatie naar de vacature.

 • joohoo

  De mate van deskundigheid wordt pepaalt door de hoogte van het salaris en niet door opleidingsniveau. Dank aan de kamer , de koe is verworden tot wegwerpartikel.

 • poldes

  onrust,om afschaffing in 2015 van het melkquotum.
  onderbetaling van ingenomen melk door de zuivelindustrie.
  wel of geen verplichte weidegang?
  wel of niet grondgebonden?
  alles bij wet regelen ; maar een inkomen voor de melkveehouder zit er dan natuurlijk niet meer in.
  o ja het gaat er om dat je de laagste kostprijs van de wereld hebt.
  en die krijgen wij uitbetaald; maar loopt niet gelijk met de intrinsieke kostprijs op de boerderij.

 • Tonnis

  Wat is er fout aan als ik 100 koeien melk zonder eigen grond, en de hectares huur bij akkerbouwers in de buurt. Zodat zij geen granen hoeven te verbouwen, en ik het kan gebruiken voor de teelt van gras en mais.
  Ik zie geen probleem, o voor ik het vergeet zij nemen natuurlijk ook mest van mij af.

 • eg wel

  Tonnis, als je grond bij akkerbouwers in de buurt huurt, ben je grond gebonden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.