Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

PZ verwacht €35 miljoen over te houden

Zoetermeer - Het Productschap Zuivel (PZ) verwacht bij de opheffing aan het eind van dit jaar €35 miljoen aan financiële middelen over te hebben.

Daarvan zit €29 miljoen in het Fonds Dierziektebestrijding. Dit blijkt uit een financiële tussenrapportage die van het bestuur in het kader van de opheffing van het productschap.

De €35 miljoen wordt niet in zijn geheel aan de nieuwe ketenorganisatie ZuivelNL overgedragen, maar mede verdeeld over verschillende projecten. De reserve gezondheidszorg rundvee bedraagt ongeveer €1,1 miljoen. Dit wordt een subsidie voor het project ter voorbereiding van de landelijke bestrijding IBR en BVD. Met ingang van 2016 start een verplicht programma waarvan de kosten voor een looptijd van vier jaar zijn geraamd op €212 miljoen.

De reserve melkveehouderij van €1,1 miljoen gaat in 2015 als subsidie naar het onderzoeksprogramma Duurzame Zuivelketen. Het Fonds Dierziektebestrijding bevat €19 miljoen en wordt overgedragen aan de nieuwe ketenorganisaties ZuivelNL en Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK). met dit bedrag kunnen de brancheorganisaties de verplichtingen die de sector met de overheid vastleggen in het nog af te sluiten Convenant Dierziektebestrijding dekken.

De overige €4 miljoen uit de algemene reserve wordt overgedragen aan ZuivelNL. Het PZ stelt wel als voorwaarde dat de nieuwe brancheorganisatie dit bedrag besteed aan onderzoek ten behoeve van de melkveehouderij.

Eén reactie

  • lepercheron 46

    er zal toch ook wel een gedeelte naar de kalvermesters gaan die verplicht zijn om straks kleine kalveren aan te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.