Rundveehouderij

Nieuws 3007 x bekeken 5 reacties

Overdracht fosfaatreferentie vereenvoudigd

Den Haag – De mogelijkheden voor overdracht van fosfaatreferenties aan jonge melkveehouders worden ruimer. Dat is het resultaat van het debat in de Tweede Kamer over de melkveewet.

Tot nu toe was het alleen mogelijk om de fosfaatreferentie over te dragen van ouder op kind bij bedrijfsovername. Door een amendement van CDA-Kamerlid Jaco Geurts lijkt dit nu te worden uitgebreid tot de mogelijkheid om de referentie over te dragen aan familieleden in de derde graad. Daarnaast is het volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) ook mogelijk om de referentie over te dragen aan een rechtspersoon, bijvoorbeeld een bv of een maatschap, die een boer met zijn beoogde opvolger aangaat. De referentie blijft dan bij de rechtspersoon, ook als het eigendom van de oude op de jonge boer wordt overgedragen", legt Dijksma uit. Deze route biedt volgens Dijksma mogelijkheden voor jonge boeren, terwijl de fosfaatreferentie hiermee geen waarde krijgt. Als de referentie verhandelbaar zou worden, is dit in strijd met regels voor staatssteun. VVD-Kamerlid Helma Lodders vroeg aandacht voor de problematiek voor jonge boeren die een bedrijf overnemen van een niet-familielid, bijvoorbeeld via het project 'boer zoekt boer'.

NAJK-bestuurder Koen Bolscher reageert positief op de verruiming. Hij is blij dat Dijksma mee zoekt naar een oplossing voor de jonge ondernemers.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Gaat dit om opvolging? Ik neem aan niet om verkapte uitbreiding. Waarom zouden 'jonge boeren' een uitzondering behoeven. Ze kunnen toch voortzetten wat er op een bepaalde lokatie op historische basis vergund is.

 • Nick1983

  Normaal gesproken ... als een boer een fosfaatreferentie heeft ... en hij verkoopt zn bedrijf gewoon aan een andere boer, dan vervalt die fosfaatreferentie. Die nieuwe boer mag dus (veel) minder dieren houden op dat bedrijf.

  Stel een boer heeft 250 koeien op 10 ha land, dan krijgt deze boer een hele hoge fosfaatreferentie. Hij verkoopt zn bedrijf, de nieuwe eigenaar mag dan never nooit niet gewoon doormelken met die 250 koeien. Hij mag dr hoogstens 30 of 40 houden ofzo ... de rest moet weg.

  Bij bedrijfsoverdracht van vader op zoon was de refentie wel overdraagbaar, nu kan dat dus ook via een maatschap en aan familieleden in de derde graad. Maar nog steeds niet aan de buurman die al een bedrijf heeft, want da is geen bedrijfsoverdracht. En ook niet aan een wildvreemde, dat is ook geen bedrijfsoverdracht.

 • info58

  Niet geheel zonder reden denk ik. Op deze manier hebben de fosfaatrechten geen waarde want bij een bedrijfsoverdracht worden deze vaak voor 0 euro doorgeschoven. Hiermee bereik je ook dat de markt zijn werk doet nl ieder jaar komen er minder overschot fosfaatrechten dus we gaan geleidelijk naar een grondgebonden melkveehouderij en dat kost de overheid geen geld. Dijksma maakte nog wel de opmerking dat als je ergens een waarde aan toekent en je zou deze waarde kunnen aanvechten omdat deze nadelig voor jou situatie uitpakt ga je procederen met alle gevolgen van dien. We moeten de nertsenhouders toch wel de nodige belangstelling blijven volgen

 • koestal

  Helma Lodders,goed opgemerkt !,hier in de buurt zijn genoeg voorbeelden van opvolgers die geen familie zijn

 • jurjenwiersma

  Dan krijgen we in plaats van melkmaatschapen fosfaatmaatschapen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.