Rundveehouderij

Nieuws 9542 x bekeken 19 reacties

Melkveehouderij EU draait negatief

Hannover - Ongeacht in welk land van de EU, het netto financieel resultaat van de melkveehouderij is negatief.

Dat blijkt uit de analyse van cijfers van de European Dairy Farmers (EDF) over 2012 en 2013, gepresenteerd door Steffi Wille.

De gemiddelde netto kosten bedroegen in die jaren €49,30 per 100 kilo meetmelk. De gemiddelde opbrengstprijs, inclusief 3,2 cent inkomenstoeslagen, was €43,90 per 100 kilo. Dat levert een netto bedrijfsresultaat op van negatief €5,40 per 100 kilo.
Zelfs met de niet-melkveegebonden opbrengsten van €3,20 per 100 kilo resteert een negatief bedrijfsresultaat van €2,20 per 100 kilo.
Bij de kritieke kostprijs zit Nederland bij de laagsten. Alleen Tsjechië en Ierland scoorden beter.

Binnen de veertig Nederlandse inzenders aan de analyse is 20 procent van de bedrijven winstgevend. 25 is winstgevend als ook de toeslagen worden meegeteld. De overige 55 procent is verlieslatend. Dat deze bedrijven veelal toch kunnen doorboeren, komt doordat de kostprijs berekend wordt op basis van volledige beloning van de door het gezin geleverde arbeid. Omdat dit in de praktijk niet gebeurt, zijn er voldoende middelen om de bedrijfsvoering gaande te houden.

Hoewel Nederland een van de laagste kritische kostprijzen heeft, hebben de bedrijven ook een behoorlijke schuld: €11.500 per koe. Dat resulteert in een gemiddeld te betalen rente van €4,50 per 100 kilo melk. Denemarken spant de kroon met een schuldenlast van €19.000 per koe. De gemiddelde schuldenlast van alle EDF-deelnemers is €6.500 per koe, ofwel €2,40 per 100 kilo meetmelk.

De bedrijven zijn in het algemeen aan het groeien en dat biedt schaalvoordelen. Ook leidt dat tot een lagere kritische kostprijs. De tien grootste EDF-bedrijven realiseren een kritische kostprijs van €29 per 100 kilo meetmelk. De tien kleinste bedrijven hebben €33 per 100 kilo meetmelk nodig.

Wille waarschuwt groeiers echter dat management aangepast moet zijn op een groter aantal koeien. De gevoeligheid voor de melkprijs groeit ook. Bij een hoge melkprijs wordt veel verdiend, bij een melkprijsdaling vallen de grote bedrijven eerder om dan de kleine.
Ook wijst ze de veehouders op de andere houding die nodig is. Bij vijfhonderd koeien loop je een keer door de stal en onderhandel je vooral met toeleveranciers en banken en dat moet wel bij de persoon passen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Gelukkig dat alle uren niet allemaal betaalt worden. Als je een melkveebedrijf kunt runnen op basis van cao-loon dan hebben ze (landen als China of Koeweit en bv supermarkten) de boeren niet meer nodig want dan produceren ze wel zelf. Nu is dat niet het geval en mogen we ook enkele uren per week gratis werken omdat we dat zo graag doen.

 • boeren

  Ik denk om een boer te zijn dat je het niet voor het geld moet doen er is echt wel te verdienen, maar dat ligt aan je zelf. Het is veel en hard werken, zolang je maar elke ochtend vrolijk en met zin uit je nest komt.
  Je bent tot zover je eigen baas, je kunt zelf je uren indelen en op een regen achtige ochtend kan je altijd wat langer met de vrouw aan de koffie zitten.
  (wat zeg ik nou, moet de vrouw niet aan het werk voor het gezin dan)

 • pietbongers

  heel veel werknemers krijgen hun reistijd ook niet vergoed , er zijn genoeg werknemers 60 uur van huis om 40 betaald te krijgen ,niet ieder heeft voordeel van werkplek bij huis

 • Knipko

  Gewoon blijven uitbreiden, allemaal meer koeien melken. Dan wordt jullie sector net zo als de pluimvee- en varkenssector.
  Veel succes.

 • josienkapma

  'Hoewel Nederland een van de laagste kritische kostprijzen heeft, hebben de bedrijven ook een behoorlijke schuld: €11.500 per koe. Dat resulteert in een gemiddeld te betalen rente van €4,50 per 100 kilo melk.'

  Best wel veel.

 • alco1

  Josien. Juist door het zo weinig is krijg je veel te veel melk.

 • klaasmeijaard

  'De bedrijven zijn in het algemeen aan het groeien en dat biedt schaalvoordelen' zoals alle koeien binnen, extra problemen met gezondheid van zowel koe als boer. Heerlijk om zoiets te lezen over mensen die zich dan ook nog agrarisch ondernemer noemen. alleen schaarste drijft prijs op dus dat zal voorlopig niet aan de orde zijn.
  '20 procent van de bedrijven winstgevend. 25 is winstgevend als ook de toeslagen worden meegeteld. De overige 55 procent is verlieslatend.'
  dus daarom betaal ik belasting om dat vervolgens via toeslagen in een bodemloze put te gooien.
  Piet boeren staan tegenwoordig ook in de file met de attentie koeien voor de robot!

 • koestal

  veel vrouwen van melkveehouders hebben er tegenwoordig nog een baan buiten de deur,kunnen ook niet meer zonder dit geld

 • jan007

  Waarom is iedereen toch zo gek van deze sector die zo slecht draait?

 • HJ O R

  Rustig blijven, bevreidingsdag komt er aan.
  Siemjan heeft een kostprijs van 22 cent.
  Sieta is gek, of toch niet?????????????????

 • haverboer1

  Je zou haast medelijden krijgen met de veehouderij sector.
  Als ze niets verdienen, waarom worden er dan zoveel nieuwe stallen gebouwd of uitgebreid?

 • koestal

  de consument moet maar wat meer betalen,die stelt ook hoge eisen

 • koestal

  Ik zie hier veel nieuwe stallen,er worden ook nieuwe zuivelfabrieken gebouwd

 • afm

  nog meer stallen bouwu hoe eerder zitten wu onder de 30ct tu melken en dat duurt geen 1jaar maar 5 jaar of langer .maar de meeste werken tog liever voor het oog dan zu een goede melk prijs hebben de sukkels

 • zeikamp

  Kan iemand mij vertellen wat de kritieke kostprijs was van de nederlandse EDF boeren (40 inzenders)?

 • abjongeneel

  Verkeerde berichtgeving in dit rapport.
  Deze bedrijven hebben alle jaren zwarte cijfers in hun boekhouding, geen verlies dus, maar winst.
  En als ze hun boekhouding bij de fiscus inleveren staat er dan ook beslist geen verlies in.
  Alleen de berekende beloning voor de ondernemer en zijn gezin is te laag.
  Maar een te lage beloning is nog iets heel anders dan verlies.
  Bedrijven die lang jaarlijks verlies schrijven, die gaan zonder uitzondering failliet.
  Deze bedrijven groeien echter jaarlijks en investeren veel.
  En ze gaan ook nog jaarlijks vooruit in het eigen vermogen.
  Het bestaat ten enenmale niet dat zoiets met elk jaar verlies kan.
  Laten ze zoeken naar betere terminologie, die meer recht doet aan de werkelijkheid.

 • farmerbn

  Als je 's nachts een robotreparateur nodig hebt voor een half uur ben je 150 euro kwijt. Als een koeboer 's nachts een kalf eruit trekt verdient hij 30 euro bij een levend kalf maar moet hij eigenlijk ook 150 euro schrijven.

 • zeikamp

  Antwoord op mijn vraag #15 is volgens Nieuwe Oogst vandaag:
  29 eurocent gemiddeld

 • japke33

  @fendt307ci, Denk dat het net andersom moet zijn! Siem Jan en consorten zijn gek, en Sieta is realistisch (blij dat ik bij haar clubje hoor, zodat ik weet dat Bevrijdingsdag in 1945 was, en niet in 2015).
  Dat Siem Jan voor 22 cent kan melken, betekent niet dat de rest van Nederland dat ook kan. Maar ja, hij zal dan ook wel zeer goed verdienen bij LTO, dan kan hij het gat daar mee dichten.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.