RundveeNieuws

Melkkoeien liggen te weinig

Melkkoeien besteden gemiddeld negen tot veertien uur per dag aan liggen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands KlauwgezondheidsCentrum (NKGC) dat op twintig bedrijven is afgerond.

De basisbehoefte van een koe is veertien uur liggen om te rusten en te herkauwen. Elk uur dat een koe minder ligt kost een liter melk per dag presenteerde NKGC-dierenarts Marcel Drint tijdens het koecomfortsymposium van DAP Nijkerk-Wellensiek.

De doorbloeding van het uier neemt bij langer liggen met 30 procent toe, wat de melkproductie verhoogd. Ook krijgen de klauwen rust en kunnen opdrogen.

Voorwaarde om koeien voldoende te laten rusten is de kwaliteit van het ligbed. Dat is een zacht ligbed in de vorm van diepstrooisel of een goede, dikke matras en voldoende ruimt om te gaan staan en liggen. Ruim voldoende kopruimte is een eis, een koe benut zeker drie meter in haar beweging. Op veel bedrijven schort het nog wel aan die ruimte. Bij nieuwbouw hebben veel buitenste boxrijen inmiddels de ruimte wel, maar bij het deels uitbreken van de buitenmuur bij renovatie blijft de ruimte aan de voorzijde van de box te krap.

Ook in de transitieperiode is koecomfort belangrijk. In de eerste 30 dagen van de lacatie ontstaat 60 procent van de aandoeningen. Tom VanHolder pleit voor ligboxen van minstens 1,20 meter voor droge koeien om voldoende rusttijd te creëren. Ook de vreetplaatsen moeten breder zijn, minstens 75 centimeter per koe om de voeropname op peil te houden. Een koe met een volle pens neemt in een goede box de tijd om te herkauwen wat opstartproblemen voorkomt.

Beheer
WP Admin