Rundveehouderij

Nieuws 5164 x bekeken 18 reacties

Melkkoeien liggen te weinig

Melkkoeien besteden gemiddeld negen tot veertien uur per dag aan liggen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands KlauwgezondheidsCentrum (NKGC) dat op twintig bedrijven is afgerond.

De basisbehoefte van een koe is veertien uur liggen om te rusten en te herkauwen. Elk uur dat een koe minder ligt kost een liter melk per dag presenteerde NKGC-dierenarts Marcel Drint tijdens het koecomfortsymposium van DAP Nijkerk-Wellensiek.

De doorbloeding van het uier neemt bij langer liggen met 30 procent toe, wat de melkproductie verhoogd. Ook krijgen de klauwen rust en kunnen opdrogen.

Voorwaarde om koeien voldoende te laten rusten is de kwaliteit van het ligbed. Dat is een zacht ligbed in de vorm van diepstrooisel of een goede, dikke matras en voldoende ruimt om te gaan staan en liggen. Ruim voldoende kopruimte is een eis, een koe benut zeker drie meter in haar beweging. Op veel bedrijven schort het nog wel aan die ruimte. Bij nieuwbouw hebben veel buitenste boxrijen inmiddels de ruimte wel, maar bij het deels uitbreken van de buitenmuur bij renovatie blijft de ruimte aan de voorzijde van de box te krap.

Ook in de transitieperiode is koecomfort belangrijk. In de eerste 30 dagen van de lacatie ontstaat 60 procent van de aandoeningen. Tom VanHolder pleit voor ligboxen van minstens 1,20 meter voor droge koeien om voldoende rusttijd te creëren. Ook de vreetplaatsen moeten breder zijn, minstens 75 centimeter per koe om de voeropname op peil te houden. Een koe met een volle pens neemt in een goede box de tijd om te herkauwen wat opstartproblemen voorkomt.

Laatste reacties

 • meindert67

  Wat een onzin een koe ligt in de wei niet meer dan 9 uur per dag.
  Je kan ook stellen hoe slechter de omstandigheden hoe langer de koe liggen moet

 • anker

  Ik ben het helemaal met meindert67 eens,pure flauwekul zo,n ''onderzoek''.

 • peter 103

  Een koe met slechte poten ligt veel. Een koe met goeie poten loopt altijd te vreten.

 • farmerbn

  Bij ons geven de koeien die 24 uur per dag liggen het minst.

 • bb40

  Beetje open deur verhaal, wat ik wel zie is dat bij 3 rijen ligboxen de rij bij het voerhek de koeien niet 'relaxed' liggen.

 • verhoefcolby

  waardeloos onderzoek. heb cowmanager en ziet dat mijn koeien rond de 8 uur liggen het best produceren. zand in de boxen en 3x daags melken en de verse koeien zelf 6x daags pompen de koeien gem rond de 45 liter per dag eruit. En dan de vraag of we klauw problemen hebben? andwoord; haal je deze productie met kruipelen koeien???

 • Jan van het Zand

  Wat doet een koe als die herkauwt? Hij rispt voer op en vermaalt het nog eens tussen zijn kiezen: Het verfijnen van het ruwvoer. Daarvoor gaat een koe liggen, want herkauwen is iets dat de koe liggend doet.
  De structuurwaarde van het voer bepaalt de herkauwactiviteit.

 • GCK

  Het feit is misschien wel andersom en moeten de koeien in de stal wel zoveel liggen om goed te produceren. Enkel en alleen omdat koeien niet op beton horen, in tegenstelling tot berggeiten.

 • koosbr26

  tjonge jonge jonge wat een onderzoek weer, mijn broek zakt erbij af....de pluimvee sector lijdt nog meer dan de enkele Ebola virus gevallen in Nederland, iets meer aandacht daarna toe en probleem afdekken.
  Ebola wereldwijd probleem...en je hoort nog niet veel in Nederland, een paar kippe vallen van hun stokje en ons land staat weer op zijn kop. pffffff

 • arjangeenen

  verhoefcolby: Je kunt inderdaad deze productie halen met klauwproblemen in de koppel. Door er kort er op te zitten en door hard te vervangen. De tweede optie kost ERG veel geld maar je kunt dan wel een hoge productie halen. Wat voor mij interessanter is is de levensproductie in combinatie met de gemiddelde leeftijd. Vooral de gemiddelde leeftijd is iets waar we als sector hard aan moeten trekken. Koeien kunnen 15 jaar worden waarbij de vergelijking met mensen van 100 jaar ligt. Dit betekent dat koeien nu in vergelijking met mensen ongeveer 33 jaar oud worden gemiddeld....

 • keesvlot

  De tour win je in bed, zei Joop Zoetemelk lang geleden al. Kijk nu eens met een open blik naar een koppel koeien in het land. Als ze niet aan het vreten zijn, liggen ze. En kijk nu eens in de stal, hoeveel koeien staan er te dromen, en twijfelen om te gaan liggen?

 • lyts

  inderdaad keesvlot, een koe moet eten of liggen. Twijfel of ze zal gaan liggen of opstaan is funest voor het beenwerk.
  Een koe die zich blesseert bij het opstaan of gaan liggen heeft veelal geen zin om dat nog eens te doen.

 • farmerbn

  Hoe hebben ze die betere doorbloeding van het uier gemeten?

 • BO(skabout)ER

  @farmerbn en nog wat boeren
  ik hoop niet dat je dit allemaal serieus meent. Want elke boer hoort toch te weten dat een koe zoveel mogelijk moet liggen & eten

 • Piet, Midden-Europa

  Goedzo @Parel, u bent niet dom!!! U begrijpt waar het om gaat in de Melkveehouderij !!! Gelukkig bent u geen uitzondering! @BO(skabout)ER weet het ook !!!

 • koestal

  het is hard werken voor een koe als ie vreet of herkauwt

 • koestal

  als een boer nog maar tijd heeft om een paar uurtjes te liggen

 • Jos Beerepoot

  Deze foto geeft duidelijk aan hoe het niet moet.
  De koe op deze foto maakt op mij nu niet de indruk
  dat ze hier comfortabel ligt.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.