Rundveehouderij

Nieuws 1915 x bekeken

Langer wachten met insemineren met gesekst sperma

Minneapolis - Voor een grotere kans op dracht bij gebruik van gesekst sperma bij koeien is het verstandig om langer te wachten met insemineren na de tocht.

Dat stellen onderzoekers van de University of Minnesota.

Om reproductieresultaten te verbeteren maken veel bedrijven gebruik van tochtigheidsdetectieaparatuur. Voor koeien die geïnsemineerd moeten worden geldt vaak een optimaal inseminatietijdstip van 4 tot 12 uur na het begin van de tocht. Te vroeg insemineren, minder dan 4 uur na begin van de tocht, betekent dat het sperma te lang in de baarmoeder verblijft. Te laat insemineren, bij meer dan 16 uur na begin van de tocht, betekent dat de spermacellen nog geen tijd hebben gehad zich zo aan te passen dat ze ook daadwerkelijk een eicel kunnen bevruchten. Tegen de tijd dat ze dat wel kunnen is er geen vruchtbare eicel meer aanwezig.

Vanwege de lagere aantallen spermacellen per rietje gesekst sperma en de mogelijk lagere vitaliteit zijn er verschillende strategiën getest op te komen op een zo hoog mogelijk drachtigheidpercentage per inseminatie. Hierbij is vastgesteld dat in de geadviseerde tijd van 4-16 uur na begin van de tocht de resultaten tegenvielen waarschijnlijk door te weinig spermacellen die klaar waren voor bevruchting van de eicel.  De beste drachtpercentage werd verondersteld in de periode 16 tot 24 uur na begin van de tocht. Uit de eerste resultaten van een praktijkonderzoek in een stal met zeshonderd Jerseykoeien lijkt het beste tijdstip voor inseminatie op 20 tot 28 uur na begin van de tocht te liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.