Rundveehouderij

Nieuws 17 reacties

LTO en Natuur & Milieu willen snel duidelijkheid over melkveewet

Den Haag – Melkveehouders willen snel duidelijkheid over hoe de grondgebondenheid in de melkveehouderij wordt geregeld. "We vinden het goed dat dit nu via een AMvB wordt geregeld en het is fijn dat de sector daarbij wordt betrokken", vindt Kees Romijn van LTO Nederland.

Hoewel de Tweede Kamer sterk verdeeld is over de wijze waarop de grondgebondenheid geborgd moet worden, vindt Romijn het positief te zien dat vrijwel alle fracties groei van de melkveehouderij mogelijk willen houden. "Maar ik denk dat iedereen het erover eens is dat groei van melkveebedrijven via alleen de optie van mestverwerking niet mogelijk moet zijn", aldus Romijn.

Naast de wijze waarop de grondgebondenheid geregeld wordt, staat er nog een aantal vragen open. Zo is er discussie over welke grond mee mag tellen voor de grondgebondenheid en hoe er wordt omgegaan met bedrijven die in ontwikkeling waren in het referentiejaar of kort daarna.

Romijn verwacht dat de Kamer wel zal instemmen met het wetsvoorstel, waardoor de derogatie vanuit Brussel veilig is gesteld.

Sijas Akkerman van Natuur & Milieu had ook liever gehad dat er nu duidelijkheid zou zijn. "Dat er extra wetgeving voor melkveehouders die willen groeien komt, is helder. Maar welke extra regels Dijksma precies gaat stellen, wordt pas aan het eind van dit jaar duidelijk. Kennelijk durft de PvdA nog geen kleur te bekennen en nu al te kiezen voor een duurzame, diervriendelijke en economisch gezonde melkveehouderij", aldus Akkerman. "En dat terwijl Natuur & Milieu samen met LTO optrekt en om die extra regels vraagt. Het was verstandiger geweest nu de knoop door te hakken. Dan weten de melkveehouders waar ze volgend jaar aan toe zijn."

Laatste reacties

 • rmw

  Zo zo wat een nieuws, er wordt toch al jaren maar wat heen gesold met boeren... Hufterigheid is iets waar de politiek patent op heeft! Maar goed, Kees Romijn vindt het fijn... Tis een mooi bij elkaar geraapt zooitje wat mag beslissen over dit soort zaken!

 • gjh

  die kees romijn is iemand zonder ruggegraat dus je kan niets verwachten van hem. Slap uit zijn nek lullen kan die als de beste. Veel gemekker weinig wol,

 • Marco22

  Als je met Stichting Natuur en Milieu in zee gaat dan weet ik wel waar het op uitdraaid. Waarom gaat lto niet fuseren met pvdd en WD en consorten? Dat is precies het zelfde, een wolf in schaapskleding.

 • Sjaak

  '.....hoe er wordt omgegaan met bedrijven die in ontwikkeling waren in het referentiejaar of kort daarna?'

  Als Kees Romeijn en consorten zich hiervoor in willen zetten, vraag ik me ook af hoe ze dan om willen gaan met diegenen, die bewust rekening hebben gehouden met hetgeen er nu speelt..... het was een voorspelbaar ondernemersrisico en dat moet dan ook gedragen worden!
  Een eventuele knelgevallenregeling zou dan ook moeten gelden voor al diegenen, die dat risico bewust niet genomen hebben.
  Anders breekt de pleuris uit!

 • KGB

  Zit wat in Sjakie

 • henver1

  Ja, Sjaak zo is het een grote groep heeft een pas op de plaats gemaakt dus die worden misschien wel flink gekort of ingeperkt en de grote groeier met veel schuld op de bank en veel plaats in de stal wordt straks beloond?
  Ik hoop snel op een rechtvaardig besluit!

 • Ishtar

  Wat een onzin.
  Het enige doel is derogatie er door de krijgen.
  Dan, zogenaamd, komt de sector na maandenlang onderhandelingen er niet uit met Dijksma?
  En de sector zegt, wij laten de beslissing over aan Dijksma over grenzen sector?
  We gaan het allemaal zien, gevoelsmatig moet LTO al een deal hebben met Dijksma.
  Immers de touwtjes uit handen geven, en poeslief afwachten wat anderen gaan verzinnen, zullen ze nooit doen de zuivel sector.
  Wat gaan het rustig zien hoe het zich gaat ontwikkelen............

 • kiepel

  Sjaak,KGB,Henver. Goed.
  Ook ik heb me rustig gehouden. Degene die het verpest hebben tegen wil en dankl moeten nu maar op de blaren zitten. Geen jaloezie maar puur rationeel.

 • hansvanbergen

  Ik vind dat Romijn met zijn LTO dit goed aaanpakt. Als ze dit resultaat, met 5 koeien per ha max eruit slepen moeten we daar tevreden mee zijn. Veeeeel beter standpunt dan NMV.

 • mkastelein@hetnet.nl

  Het wordt tijd dat lto eens eens een standpunt inneemt waar wij als boeren verder mee kunnen en ook achter staan. Je kan wel eisen dat de overheid een standpunt inneemt maar de lto moet de eerste schot nemen. Op deze manier hebben we niets aan hen.

 • Sjaak

  Daarbij komt dat de melkveewet nu als een 'kerstboom opgetuigd' dient te worden, juist vanwege deze bedrijven....
  En dan zullen ze daar ook nog eens voor beloond worden ten koste van de wél gewenste bedrijven...

  Nee, misschien wil Kees Romeijn dat, maar LTO, NZO en NMV hebben duidelijk iets anders voor ogen....toch?!
  Anders hoeft er ook niets gewijzigd te worden aan het bestaande voorstel of ben ik nu té rationeel?

  Sta er wel van te kijken, wat voor een beerput het geworden is....

 • koeien10

  kengevallen hou je toch wel sjaak ook bij het invoeren van de superheffing en daar is ook nooit wat voor gedaan begrensing is prima tot 5 koeien per ha.

 • m.nieuweboer

  Zowel LTO als onze regering moet de rapportages opvragen welke ten grondslag liggen aan het stikstof en fosfaat beleid in de EU,dan zullen ze tot de conclusie komen dat deze onderbouwing er niet is. Het regelgeving op basis van het z.g.n. voorzorg principe en dat is gevaarlijk van dat werkt veelal contra productief.zoek er maar eens naar op internet.
  M.Nieuweboer

 • anton1937

  De veel ruimere regels in de EU in Nederland toepassen is de enigste juiste oplossing. Betuttelende regels die milieuorganisaties en sommige politieke partijen willen zijn luchtkastelen zonder inhoud.Gezonde concurrentie kracht in Europa en in Nederland vormt de.basis voor eerlijke marktverhoudingen. Sinds 1987 staat de gehele veehouderij in Nederland op achterstand. Door geen extra milieueisen heeft de Nederlanse veehouderij kansen,anders worden de boeren allemaal zetbaasjes van AH en Unilever dat wil toch geen enkele Nedelander.

 • poldes

  natuur en milieu vagen met LTO om extra regels aan het kabinet.
  Daarna vinden deze dat zij recht hebbe om te weten waar zij aan toe zijn.
  eerst de opdracht complexer maken n daarna verlang dat het duidelijker wordt.
  het had deze 2 clubs gesierd,als deze gevraagd hadden eerst een paar wetten(b.v.dierlijke meststoffenwet) te schrappen eerdat er nog meer van hetzelfde bij de boer op het dak komt.
  het schijnt dat LTO en Natuur en Milieu de schuldige worden van de opgestapelde wet en regelgeving van de Nederlandse boeren.

 • koestal

  Wordt het een groene of een witte Kerst ?

 • Gijs Gans

  LTO, langzaam ten onder

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.