Rundveehouderij

Nieuws 40 reacties

Kamermeerderheid: alle koeien in de wei

Den Haag – De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken regelgeving voorbereidt of afspraken maakt om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse koeien weidegang krijgen.

Een meerderheid van PVV, 50Plus Baay, D66, PvdA, PvdD en SP steunde de motie van Jesse Klaver van GroenLinks die mede was ondertekend door de PvdD en SP.

Dijksma was tijdens het indienen van de motie al tegen het voorstel. "Alle koeien in Nederland in de wei gaat denk ik niet lukken. Ik ben wel voor het verstevigen van weidegang", aldus Dijksma. Bij het debat over de melkveewet zal de Kamer verder met Dijksma spreken over weidegang voor melkvee. De staatssecretaris wilde desgevraagd toch haar visie al geven. "Ik kan er dus wel een mooi verhaal van maken om de pijn nog even uit te stellen, maar die pijn komt toch een keer. Ik doe dat dus maar bij dezen", sprak ze bij het ontraden van de motie.

De Kamer stemde ook in met een motie van Marianne Thieme (PvdD) waarin ze vraagt om een datum te stellen waarop het couperen van biggenstaarten wordt verboden. Thieme wijst erop dat in de Verklaring van Dalfsen staat wel de ambitie staat om het couperen van biggenstaartjes definitief te beëindigen, maar dat hier geen datum voor is.  Die moet er volgens haar wel komen.

Laatste reacties

 • jan67

  gaat den haag ook nog regelen wanneer we mogen ademhalen???

 • Zuperboer

  Hele loop van deze discussie en stellingname geeft aan dat men inhoudelijk niet eens weet wat weidegang feitelijk inhoudt. Dat er bedrijven zijn die door slechte verkaveling geen mogelijkheden hebben. Het zal ze in Den Haag een worst zijn. Wat een onbenul. Weidt zelf wel een koppel van +150 dieren, maar er komt nog wel het e.e.a. bij kijken maar dat kan men tegenwoordig niet meer van de regenten verwachten, want er zit er niet een meer bij met boerenverstand.

 • rmw

  De benodigde hectares huiskavel krijg je tevens kado?
  Wat vervelend voor de LTO/NZO dat hun stokpaardje wordt afgepakt...
  Deze weideverplichting gaat dan toch wel voor alle EU lidstaten gelden toch? Gelijk speelveld lijkt me wel zo eerlijk!
  Extra kosten en extra arbeidsbehoefte kunnen we declareren bij...??

 • Koen Franken

  Dit is wel jullie eigen schuld dat nu iemand anders het stokje gaat overnemen , Campina heeft jullie alle tijd gegeven om in te zien dat ook de melkveehouderij niet ontkomt aan het maatschappelijke

 • joannes

  De stedelingen gaan op ramkoers! Geen bal verstand van zaken en bij wet bepalen, dankzij een laffe vertegenwoordiging die teveel problemen op economisch en internationaal gebied hebben om hun rug recht te houden. Ondertussen lopen die plakken, kleuren, tekenen partijen met de stemmers weg. Het wordt nog erger. Want bij de volgende verkiezingen zal dat hele rijtje nog groter worden. Dat heb je wanneer je in de minderheid bent! Ze kunnen je bedrijf naar de kl..ten helpen!

 • daan1908

  Mijn vader zei altijd al dat er meer gekken losliepen dan er vastzaten nou dat klopt dus , echt wat een idioten .

 • Isidorushoeve

  Kamerleden misschien eens op stage gaan bij de melkveehouder !!!!!!!

 • Schaapje

  Dit is pas het begin. Er volgt nog meer uit de hoge hoed van Den Haag. Er zal voor een groot aantal agrariërs geen toekomst zijn hier. Emigreren zal dan een oplossing voor deze groep worden. Dit wil de politiek. Ruimte maken voor natuur, recreatie en misschien nog ergens een verdwaaldeboer.

 • Sjaak

  Kijk, dit plaatst 'levensvatbaarheid' wel in een ander perspectief!

  Maar zoals altijd; 'de soep wordt niet zo heet gegeten, als opgediend....'

 • b 100

  hele maal mee eens koeien horen in de wei het is onze reclame voor de boeren kijk maar naar de varkens sector fout is niet meer goed te maken
  en geen goede verkaveling is slap excuus
  die boeren die de koeien binnen hebben kunnen wel 100 redenen bedenken waarom ze binnen zijn maar in de achter hoofd weten ze wel dat ze fout zitten
  je heb goud in handen dat moet je niet weg flikkeren

 • a van Gerwen

  Ik denk dat we na 2015 met z'n allen eerder minder dan meer zullen gaan melken met al die regelzucht. Wie had dat vooraf kunnen bedenken

 • aarthamstra1

  DEZE ACHTERLIJKE IDIOTEN hebben het verboden dat pekingeenden buiten mogen gehouden worden. Die moesten van de weide in stinkhokken .Het ultieme bewijs dat niet het dierenbelang ze bezig houd .Maar betweterigheid ten top. Stelletje over betaalde elite <Met dank aan de boerenbedrogorganisaties (z)lto.

 • RIOGRANDE

  op naar franse acties.GEEN PARDON MEER

 • alco1

  #10 Ik vind dat er niets mooiers is dan weidende koeien en voor het imago uiterst belangrijk.
  Maar om nou te zeggen dat de koe buiten hoort gaat mij te ver.
  Net als de mens die eeuwen terug nog open en bloot in de natuur leefden en huizen bouwde voor slecht weer, hebben we stallen voor ons vee. gemaakt
  Het comfort is zelfs al zo dat als je gras voert op stal de koe helemaal niet meer uit zichzelf naar buiten wil.
  Groot gelijk, zou jij willen vreten uit een bord waarin je zusters schijten.
  Mensen die beweren dat buiten beter is moeten is in een stal gaan kijken met het echte koecomfort.
  Neemt dus niet weg dat het buiten als een must gezien wordt door ons eigen debat. Zie de mening van de kamer, een groep mensen zonder kennis van zaken, die stemt uit vermeende emotie.

 • boeren

  Er wordt zoveel vertelt hier over franse acties etc.
  Waarom doen jullie dat dan een keer niet, hier in frankrijk gebeurt het met regelmaat. Kom op met die spierballen.
  Als jullie niks van jullie laten horen dan kan bij erg veel bedrijven het bord wel in de tuin.
  En dan las ik op een andere site, dat PVDD de vervuilers wil laten betalen voor de ik geloof ammoniak uitstoot op natuurgebieden.
  Het moet niet gekker worden in Nederland.

 • John*

  toch maar is gaan pleiten voor het volgen van europese wet en regelgeving..

 • leo,s vriend

  @10, 100 redenen ? wat dacht je van 1 reden: door wegen en spoorlijnen bijna geen huiskavel meer ????? ( nog 1 hectare)

 • Demeter Griend

  Veel beter idee dan bijvoorbeeld dierrechten o.i.d.
  Niet weiden geen melk leveren.

 • Demeter Griend

  Ik heb nog een nabrander niet weiden dan ook geen toeslagrechten kunnen verzilveren.
  Heb je de meesten snel op de knieen wat o o de bank zit ze flink in de nek te hijgen. Vrij ondernemerschap...
  Ook niet zo n apart idee toch ?

 • koestal

  In Den Haag weten ze het allemaal beter,eten zich kogelrond in de chique restaurantjes en gaan weer over tot de orde van de dag

 • magele

  In de tweede kamer zitten allen nog maar idioten,allemaal in de trein naar Siberie, enkele reis.

 • Gijs Gans

  ga de nieuwe natuurwet maar eens lezen dan wordt je helemaal misselijk

 • wenjroubos

  als ze het niet willen en of kunnen betalen gaan ze het snel per wet regelen, pure zwakte

  denk ff lappen met ze allen en naar europese hof voor rechten van de mens -> gelijke rechten in heel europa

 • Mels

  Wat ben ik blij dat ik dit met een glimlach van verbazing kan lezen. Je zal er maar boer zijn. Ik dank de mensen die het mogelijk gemaakt hebben om hier naar west Canada te gaan morgen op mijn blote knieen. Figuurlijk dan......

 • ohzo

  Dictatuur komt in verschillende maten en gezichten..

 • a van Gerwen

  Nog even en we zij allemaal lid geworden van de vakbond abvacado als uitvoerend ambtenaar i.p.v de lto. In den haag weten ze immers precies hoe het moet.

 • minasblunders1

  Typisch de Nederlandse politiek: eerst door volslagen gebrek aan kennis en visie de zaken volledig uit de hand laten lopen en vervolgens proberen de geest weer in de fles te krijgen door (nog steeds niet gehinderd door enig inzicht) volslagen onmogelijke eisen te stellen.

 • m.en.a.heijnen1

  wat levert dat op toch niets dat moet toch iedere ondernemer zelf kunnen bepalen, als ze nu eens zouden verplichten dat iedereen zou stoppen met roken levert dat op langere termijn geld op door lagere ziektekosten maar dat zullen ze toch niet doen dus waarom verplicht de koe in de wei?

 • daan1908

  Voor deze nonsens gaan we een nieuw woord toevoegen aan de Nederlandse taal : SCOREBORDPOLITIEK !

 • joannes

  @ohzo, #25 : kort en krachtig maar o zo waar!

 • fokkert

  En wat doen we met de rest van de (huis)dieren ook naar buiten?

 • koestal

  we proppen de mensen ook in grote flatgebouwen

 • DJ-D

  Katten moeten hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Dus muizen vangen en geen blikvoer meer!!!!

 • hwolters

  Verrekte linkse rakkers!!!

 • Elevage

  Er wordt hier een hoop geroepen en geschreeuwd. Natuurlijk kunnen we 100 redenen bedenken waarom de koe NIET buitenloopt.
  Maar de burger/consument wil nu eenmaal graag een leuk plaatje van een koe in de wei. En dat wil de politiek ook.
  Dus in plaats van allemaal boe te roepen is het verstandiger om een plan te bedenken om zoveel mogelijk het ideaal beeld van de Nederlandse Politiek in te vullen. En hoe eerder je met een reeel idee komt, des te minder regels er opgelegd worden.

 • alco1

  @Evelage. Juist daarom roepen wij, want anders gaat de bemoeizucht van de leken nog veel verder. Dit is al veel te lang getolereerd door onze belangenbehartigers, met alle gevolgen waarmee we nu zitten.

 • joannes

  @Elevage, denk jij dat de burger weet wat ze wil van de Boeren? Denk jij dat je daarmee een Boterham mee kan verdienen? Denk jij dat Boeren kunnen omschakelen naar dat systeem? Ik heb er een hard hoofd in: <> dat is wat ze willen! Dromen in Televisie land.Een Sector naar de kl..ten helpen met Walt Disney verhaaltjes waar heel de Mediawereld zijn Foto mee in de Telegraaf krijgt! Dat het (Z)LTO dit heeft laten gebeuren en geen tegenwicht heeft geboden is de rekening we nu betalen. De Burgers denken dat Varkens, maar ook al het andere vee waarvan ze het vlees verpakt en geëtiketteerd in de Supermarkt kopen, Familieleden zijn geworden, precies zoals die hond die ze houden en vertroetelen.

 • veldzicht

  De 2e kamer zit vol met pas afgestudeerde gr.links yuppen, geen
  flauw benul wat het bedrijfsleven laat staan het boerenbedrijf inhoudt
  en dat moet het beleid gaan bepalen,het enige wat ze na die jaren lange studie hebben geleerd is goed kunnen ouwe h...ren en reisjes maken op kosten van de gemeenschap.
  als ik lees dat 150 mensen een stille tocht hielden voor een valse hond die de politie heeft afgeschoten ,zal het er voorlopig niet beter op worden.

 • Jan-Zonderland

  Als 'de burger' dan schijnbaar zo graag oa koeien in de wei wil zien, is het dan geen goed idee om een aantal 'proefboerederijen' te stichten naar model van Paul van Vliet's 'Dat Zijn Leuke Dingen Voor De Mensen' ?
  <>
  Je lacht je toch te barsten!!!!!!

 • koestal

  Ik wil dat auto,s niet harder rijden dan 60 km per uur ,scheelt een boel verkeersslachtoffers,hier moet toch iedereen voor zijn

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.