Rundveehouderij

Nieuws

Handel wil eind exportverbod slachtrunderen

Den Haag - Vee & Logistiek Nederland wil dat er een einde komt aan het exportverbod voor slachtrunderen vanaf markten en verzamelplaatsen naar België en Duitsland.

De NVWA weigert sinds 1 november exportvergunningen af te geven voor uitvoer van slachtrunderen vanaf markten en verzamelplaatsen  naar België.

Aanleiding is de veranderde status van België voor de aanpak van de runderziekte IBR. De belangenorganisatie Vee & Logistiek wil met een snelle juridische procedure de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op andere gedachten brengen.

De NVWA heeft aangekondigd per 1 januari dezelfde lijn te volgen voor de export naar Duitsland. Voorzitter Henk Bleker van Vee & Logistiek zegt onaangenaam verrast te zijn door de opstelling van de NVWA. "De NVWA heeft mij uitdrukkelijk gezegd dat er geen nieuw veterinair feit is dat aanleiding is voor haar opstellen. Duitsland en België hebben ook geen probleem met de export - rechtstreeks naar het slachthuis. Het is alleen een interne instructie van de NVWA die tot de beslissing heeft geleid."

Volgens Bleker is de eigen interne NVWA-regel niet gebaseerd op Europese regelgeving. Ten aanzien van de export naar Duitsland - dat al langer de zogenoemde Artikel-9-status heeft, is de eigen NVWA-regel tot nu toe niet gehanteerd. Dat gaat per 1 januari veranderen. "Het lijkt alsof de regels van de NVWA jaren onder het stof hebben gelegen en dat het stof er door de verandering van de Belgische status is afgewaaid", zegt Bleker.

De voorzitter zegt zich te storen aan de manier waarop de NVWA zich opstelt. Hij heeft de kwestie bij de NVWA aangekaart, maar daar nul op het rekest gekregen. "Ik heb geen zin hier weken over te kissebissen. Nu moet de rechter het maar uitmaken."

Of registreer je om te kunnen reageren.