Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Gerichte groenbemester beter dan nazaai

Wageningen – Na de teelt van mais levert een groenbemester in de vorm van rietzwenk (tegelijkzaai) of Italiaanse raaigras (onderzaai) een beter resultaat dan nazaai met rogge. Dat blijkt uit praktijkervaringen en onderzoek in project Koeien & Kansen.

Tegelijkzaai met rietzwenkgras is twee jaar op vier bedrijven ingezet. Op twee bedrijven lag de opbrengst tussen 100 en 500 kilo droge stof, op de twee andere bedrijven lag het op ruim 2.000 kilo, gemeten in januari 2014.

Op zes bedrijven is onderzaai toegepast met Italiaans raaigras. Twee bedrijven haalden rond 2.000 kilo drogestof, twee bedrijven kwamen op circa 1.000 kilo drogestof, terwijl de laatste twee bedrijven tussen 300 en 500 kilo haalden.

Bij nazaai haalden de drie bedrijven amper 500 kilo drogestof. Overigens staat de nazaai in 2014 er duidelijk beter bij dan in 2013 door de warme september en oktobermaand. Najaarszaai kan dus wel, mits het warm is en op tijd gezaaid kan worden.

Conclusie is dat een geslaagde tegelijkzaai of onderzaai onder normale omstandigheden duidelijk meer perspectief biedt in drogestofopbrengst, stikstofvastlegging en vorming van effectieve organische stof in vergelijk met rogge nazaai.

Eén reactie

  • farmerbn

    Wat laat een stikstof armere grond achter in de winter :
    a) groenbemester en maisproductie van pak hem beet 14 ton ds
    b) maisproductie van boven 18 ton ds
    Als door onderzaai of tegelijkzaai minder mais groeit ,heeft een groenbemester geen nut dus graag de maisproductie ook vermelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.