Rundveehouderij

Nieuws 10333 x bekeken 97 reacties

Garantieprijs met €2,50 omlaag

Amersfoort - FrieslandCampina heeft de garantieprijs voor november met €2,50 per 100 kilo verlaagd naar €34,50. Leden met een jaarleverantie van 700.000 kilo ontvangen daardoor €34,40 per 100 kilo melk.

Dit is voorlopig het laagste niveau sinds de dip in maart 2013. De daling van de melkprijzen is echter nog niet voorbij, zo

laat FrieslandCampina doorschemeren. De huidige daling van de garantieprijs is een gevolg van de verwachting dat de melkprijzen van de meeste referentiebedrijven in november verder zullen dalen. Wereldwijd blijft het aanbod van melk hoog, bij een achterblijvende vraag, aldus FrieslandCampina.

Het genoemde voorschot van €34,40 bij 7 ton melk per jaar is het bedrag exclusief btw en na heffing van 5 cent contributie voor Zuivel NL.

Vergeleken met een jaar geleden staat de novemberprijs voor de FrieslandCampina-leden nu ruim 27 procent lager. Exclusief wintertoeslag stond de gewone voorschotprijs bij 7 ton melk toen op €43,97. Dat was het hoogste niveau van heel 2013.

Overigens heeft FrieslandCampina de garantieprijs dit jaar al eens eerder met €2,50 per 100 kilo laten dalen. Dat was van juni op juli, maar toen werd de voorgaande melkprijs (van juni) opwaarts vertekend door een correctie van eerder te laag ingeschatte prijzen.

Laatste reacties

 • koestal

  Het zijn barre tijden

 • keine

  zo gaat het toch bij alle boeren vraag en aanbod kijk maar naar de legkippen varkens en slachtkippen dan is is het met de melkveehouderij toch nog niet zo slecht geweest de laatste jaren

 • tessa2010

  koestal,hoezo barre tijden? De varkenshouderij zit al jaren met lage opbrengsten!!! Melkveehouders klagen direct weer als de melkprijs daalt,heeft men dan geen buffer opgebouwd toen de prijs hoog was?

 • citroenc5

  Zo lang er 60000 euro of meer per ha word betaald is er nog geld genoeg onder de boeren

 • japke33

  Maar er is niks aan de hand hoor, gewoon allemaal lekker doormelken!! Wat maakt het uit wat de melkprijs is, als er maar steeds meer en meer koeien gemolken kunnen worden. Want stel je voor dat je een klein stapje terug zou moeten doen!?

 • John*

  melken voor kwartje komt in zicht!

 • nmaaaa

  30000 euro zal toch wel fiscaal overblijven, voor ieder boven de 18 en die niet op de loonlijst staat.
  Wat tegen mis management, is geen enkele melkprijs voldoende.

 • LUCTOR

  Door het vele ruwvoer van dit jaar en de goede melkprijs van afgelopen jaren is het toch eenvoudig een paar koeien meer te houden door het volume blijft het inkomen op peil dit is toch ook waar de melkveehouderij op aanstuurt net als de varkens en kippen die overleven ook nog steeds met prijzen van net na WO 2.

 • HJ O R

  Gewoon doormelken jongens, bevreidings dag is in zicht.
  Wie krijgt er nu gelijk, Siemjan of toch Sieta?

 • groot boerdam

  Ach het is zo weer december dan komen de toeslagen weer!

 • gjh

  fendt 307 dit is het bewijs dat siem jan schenk zijn leden voor de gek houd en het is niet eens 2015. wat kan die schenk uit zijn nek lullen. ik denk dat sieta gelijk krijgt alleen de lto leden begrijpen het nog steeds niet.

 • farmer135

  zal wel weer hard nodig zijn

 • porky01

  Nog een keer 2.50 van de voorschot prijs af en de eerste melk word weer op het land gereden als protest tegen de bar lage prijzen!!!!! De bus is al geboekt voor de bijeenkomst waar Siem Jan met krachtige LTO taal de boeren oppept dat het zo echt niet langer kan en dezelfde Siem Jan gaat de volgende dag aan 't diner met de CEO van Friesland!!!! Stelletje stumpers die veeboeren. Wat moet een varkens en legpluimveehouder dan wel niet doen om het tij te keren, maar die hoor je niet.

 • metal

  Nou is het nog niet 2015 en er is al een melk overschot .FC grote fabrieken bouwen voor kindervoeding en ze zijn nog niet klaar of er is al geen vraag meer .En maar schreeuwen dat er meer melk moest komen .Nou staat daar dadelijk voor 2,5 miljard aan oud ijzer en beton Nou we kunnen Henny van der Most al wel bellen voor een mega pretpark in Borculo .Brengt misschien wel meer op dan waar het voor gebouw zou worden.

 • haam

  de halfjaar winst was nog niet zo groot zal dus wat aan gebeuren moeten om deze zo hoog mogelijk te krijgen voor het eind van het jaar en waar begin je dan juist bij eigen melk goedkoper maken.

 • daan1908

  De markt doet zijn werk , als je daar niet tegen kunt moet je iets anders gaan doen . En ja hoor iedereen de schuld geven dat schept een band . Helaas , de ondernemer zal eraan moeten wennen anders is hij of zij niet lang boer meer . Succes !

 • veenboer

  al zo vaak gezegd minder melken voor meer geld, maar ja er zijn er die willen veel werk ,hoge mestafzet en loonwerk kosten, die lachen zich rot en de melkveehouders kunnen de rekeningen niet meer betalen.... nadenken dombo s

 • mtseshuis

  Juist metal: al die melk die nog moet komen en nu is er al teveel. Wil nog wat worden met al die vraag wereldwijd. Beginnen al mooi op die varkens en kippenboeren te lijken: hoe lager de prijs, hoe groter de schuren die ze bouwen!
  Nog even en ze hoeven niet jaloers meer op ons te zijn, dan zal ook in de melkveehouderij geen droog brood meer te verdienen zijn!

 • arendsoog

  door Chris Ververs
  UTRECHT -
  Supermarkten en politie werken samen om een eind te maken aan Oost-Europese bendes die babyvoeding roven. Werd het babypoeder van Nutrilon eerder nog vooral opgekocht door Chinese handelaren, nu worden hele ladingen uit supermarkten en drogisterijen gestolen.

 • Mozes

  Opnieuw wordt bewezen dat het melkquotum de melkprijs niet meer kan sturen. Dus het melkquotum is overbodig geworden.

 • japke33

  @Mozes, rare opmerking van jou! Als het melkquotum elk jaar wordt verruimd, terwijl de vraag achterblijft, is het logisch dat de prijs omlaag gaat. Als het quotum gewoon gelijk was gebleven, moet je eens zien wat we nu voor de melk kregen! (En ja ik weet, dat dat schip gepasseerd is, en dat het er af gaat, voor ik weer een lading LTO boeren achter me aan krijg ;))

 • steenbok1

  niets aan de hand collega s, komt allemaal goed. Ik snap echt de vele reacties niet. Superheffing had geen waarde meer. Wij produceren nog geen 1,5 % van de melk op de wereld, zal een paar tiende % meer melk invloed hebben op de melkprijs in de wereld? Natuurlijk zal de melkprijs een keer zakken, zal ook wel weer stijgen, hoort erbij toch?
  Ene nu al klagen?, de eerste maand onder de 35 cent?, dan toch veel verkeerd gedaan het afgelopen jaar.

 • Edje2

  Zoals Brigitte Kaandorp in een van haar nummers zingt: Het komt allemaal wel weer goed!!!!!!!!!!!!!!

 • alco1

  Nou japke33 Ik ben volstrekt geen LTO er.
  Toch is het was mozes zegt volkomen de waarheid.
  Wat die paar landen in de gehele wereld extra produceren is maar een druppel op de bekende gloeiende plaat.
  Quotering heeft geen enkele zin als niet alle landen er onder vallen.
  De kostprijs wordt de bepalende factor in het productie proces en daarin zullen de kleinere boeren, die voedselvoorziening en mestafzet in eigen handen hebben nog weleens veel beter kunnen scoren als de zeer grote.

 • farmer135

  ja maar een klein beetje teveel is al voldoende om de prijs fors te laten zakken.

 • alco1

  Dat kleine beetje teveel zal ook in de vrije landen geproduceerd worden.
  Nogmaals: Aanbod bepaald de prijs, daar zijn we het 100 % over eens, maar aanbod wordt bepaald door de prijs.
  Marktwerking zal hierin zijn werk doen ook al valt BIJNA de hele wereld onder quotering.

 • Fermer

  @alco, wie zullen er overblijven in Nederland, de kleinere boeren met een lage kostprijs, of de groot gegroeide bedrijven in handen van de banken ? Maar nog interessanter, zal enig Nederlandse melkveehouder de strijd met z'n Europese en wereld collega's kunnen winnen, want daar is een nog veel lagere kostprijs mogelijk, daar is slechts de wil en de noodzaak het punt om door te gaan of te stoppen. En of het quotum reden en zin had, over enkele jaren heb je de uitkomst !

 • alco1

  @emmerei. lees #26 nou eens goed.
  Aanbod wordt bepaald door de prijs. Als er dus ook maar ergens vrijheid van produceren is, zal daar de prijs verprutst worden.
  Helaas (en daar zijn we het over eens) Maar waar.

 • Fermer

  @alco, je zegt de prijs verprutst, maar er zit een groot verschil tussen melkveehouders in één land, en ook nog eens tussen de landen onderling, wanneer voor een boer de 'prijs verprutst' is, dus wanneer men mindert in melkplas. Daarnaast speelt nog, zoals ik al aangaf, dat lang niet iedere melkveehouder waar ook ter wereld, zomaar kan minderen of stoppen met melken. De melkveehouder die doet wat hijzelf wil is zeldzaam aan het worden.

 • gjh

  mozes wat een rare domme lto opmerking slaap lekker verder jongen !!

 • alco1

  gjh. Geef nou eens een inhoudelijke opmerking!

 • gjh

  alco simpel je moet de melk hoeveelheid in de hand houden. dat is beter voor de prijs oftewel hoe meer melk er komt hoe lager de prijs. Er is 1 winnaar als er veel melk komt en dat is de melkfabriek die denk lekker veel voor weinig.

 • abtje

  Alco Zoals Fc dan nu bezig is, is dan ook helemaal funest voor de melkveehouderij in Nederland. Kostprijsverhogend door allerlei extra eisen die ze op de wereldmarkt niet kan verwaarden. De buurlanden lachen zich pijn in de buik. Die produceren wel goedkoop en ontvangen bijna net zo veel. En dat verschil in prijs komt echt niet uit de kwaliteit van Fc.

 • alco1

  @emmerei. Geef eens commentaar op wat ik schrijf in #24 #26 @28

 • BO(skabout)ER

  Ik ben 'geen' LTO boer, maar ik ben wel voor de afschaffing van het melkquotum. We hebben te maken met een wereldmarkt, niet een Nederlandse markt. Van export worden we groot;)

  Als LTO ook eens wat harder word tegen natuuruitbreiding en niet te veel mee praat (of soms gewoon helemaal niet praat) met al die natuurclubjes ga ik terug naar LTO. Ze doen het goed de laatste tijd.

 • BO(skabout)ER

  @de negatieve boeren
  de melkprijs gaat het komende halfjaar nog dalen en blijft daarna stabiel om daarna langzaam weer omhoog te krabbelen. Dus jullie kunnen je gelijk nog minimaal een jaar aan je zelf wijs maken.

 • joannes

  Waarom reageren velen met voor of tegen de vrije markt? De strijd zal gestreden worden op het Politieke slagveld. De grote vraag is: worden we met beperkingen in de Mestverwerkings industrie gedreven of kunnen bedrijven Autonoom functioneren vwb Voer en Mest. Het zal voor de kostprijs maar ook de sociale omgeving veel uitmaken. Industrialisatie drijft bedrijven naar groot, groter grootst, Autonomie betekent dat bedrijven op gezinsmaat te bestieren blijven.

 • japke33

  @boskabouter, heb jij een glazen bol? Of zullen we over een half jaar nog maar eens praten? ;) Waarom zou de prijs over een half jaar stabiel worden, dan komt er juist nog een grotere plas melk bij, al dat jongvee dat aangehouden is, zal begin volgend jaar afkalven! En die melk moet afgenomen worden. Dan gaat de prijs echt niet stijgen. (Tenzij er al een mooi stuk boeren kapot is gegaan tegen die tijd).

 • koestal

  Dit was te verwachten,na de russische boycot

 • veldzicht

  Gewoon gestaag groeien en bij blijven met je bedrijf is niets mis mee,zelfs noodzakelijk,de boeren die door spurten van 60 naar 400 koeien met veel te weinig land maken de markt kapot en ondermijnen het maatschappelijk draagvlak.voor het teveel is het niet zo moeilijk export
  markten te vinden maar markten die genoeg willen en vooral kunnen betalen.voor een rotprijsje zijn er altijd wel kopers te vinden.

 • alco1

  Zijn er nog boeren die gisteravond naar de DOC vergadering zijn geweest, of zitten ze terecht neergeslagen in een hoekje, vanwege de zeer slechte boodschap.
  Nogmaals quotering bepaald niet de prijs voor de melk maar externe excessen, zoals nu de Russische boycot, droogtes of overstromingen, die het aanbod destabiliseren.

 • Fermer

  @alco #34, wat wil je nu horen ? Ik denk dat ik duidelijk ben. Dat de meerproductie van melk straks in de EU een druppel op de gloeiende plaat is weet ik ook wel, maar het gaat niet over de wereldmelkproductie. Je moet kijken naar hoeveel melk er is wat nog geen kostendekkende bestemming heeft, iets wat @Mozes ook aangeeft. De meerproductie zal dus de spotmarktprijs krijgen, aangezien er niet zomaar een kostendekkende bestemming gevonden zal worden. Wanneer de hoeveelheid melk op de spotmarkt te groot zal worden , zalde prijs hiervoor ver zakken. Dat heeft het gevaar in zich dat bestaande melkprijscontracten niet zomaar verlengd zullen worden, maar de kopers een lagere prijs zullen afdwingen. Zo zal de druppel een grote invloed op de melkprijs hebben van alle melk. Dan is de productie kostprijs van de boer erg belangtrijk om te overleven, en die is in Nl. niet concurerend met vele andere landen, ook niet met inbegrip van onze EU-steun. Stoppen of verminderen van melkplas is voor velen niet mogelijk, dus langdurige problemen liggen op de loer. Ik weet ook wel dat ons EU quotum niet de wereldmelkproductie bepaalde, maar er zat toch een status-quo in de productie, met slechts kleinere schommelingen. Nu verwacht ik een bepalende productiestijging, die de melkprijs voor langere tijd laag houdt.

 • Mozes

  @alco, ik ben niet op de DOC vergadering geweest. Wat voor slechte boodschap hebben ze daar gegeven? Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt.

  Van alle reacties gaat @veldzicht in reactie #40 in de richting van het goede begrip. Het gaat namelijk niet alleen om kostprijs maar vooral om opbrengstprijs. Afzet is er genoeg te vinden zoals @Veldzicht al opmerkt, maar afzet in de bovenkant van de markt is een ander verhaal. Daarvoor is het belangrijk ons te richten op onderscheidende kwaliteit, veiligheid en imago. Geen grondloze megabedrijven, niet alleen omdat ze het imago kapot maken maar ook omdat ze een risico zijn voor de voedselveiligheid. Ze moeten veel voer aankopen wat in Nederland niet te vinden is. Dat moet dus uit het buitenland komen. Ze zullen zoeken naar goedkope alternatieven waardoor ze de ideale doelgroep zijn voor dubieuze handelaren. Dit heeft ook in de varkenshouderij een hele reeks voedselschandalen veroorzaakt. Dan kan de hele Nederlandse melkveehouderij met hun afzet in de onderkant van de markt terecht komen.

  Andere landen kunnen misschien 2 cent lagere kostprijs realiseren, maar als wij 4 cent hogere opbrengstprijs weten te realiseren zullen wij toch winnen.

 • afm

  flink door bouwu hoe eerder zit iedereen voor 25ct tu melke

 • alco1

  Ik had bezoek van een koopman die ook bij DOC boeren was geweest en die gaven geen rooskleurig beeld. Daarom wilde ik er ook meer over horen

 • dayo

  wel geweest op DOC vergadering, ook gehoord dat het niet zo erg is dat er meer dan 100 miljoen kg melk weg gaat, hoeft dat in ieder geval niet op de spotmarkt gedumpt te worden door DOC, en kunnen de uitbreidings plannen ook nog even in de koelkast

 • Koen Franken

  Lijkt er gewoon op dat teveel melkveehouders een veel te hoge kostprijs hebben , en geloof me , dit is pas het begin van een prijsdaling

 • minasblunders1

  Nog even....en de Deense toestanden zullen ook hier in alle hevigheid losbarsten. Bijna iedereen denkt dat de Deense toestanden pas ontstaan als de grondprijs instort, maar in werkelijkheid gaat het precies andersom; eerst de Deense toestanden en als dat uit de hand loopt, gaat de grondprijs er ook aan. De eerste bedrijven lopen al tegen de Deense toestanden aan met liquidatie als gevolg (volgens Huirne steekjes laten vallen).

 • veldzicht

  Eigenaardig volk die boeren,gaat het een tijdje goed staan ze allemaal te juichen,grote dure stallen, dito trekkers,moeder de vrouw wordt nog eens exstra verwent(wat zeg ik nu weer) het kan nooit meer misgaan,tot het ietsepietsie minder wordt zitten ze in zak en as en komt het nooit meer goed, moet de overheid bijspringen om ze uit de prut te halen.

 • groot boerdam

  Tja (veldzicht)dat zijn melkveeboeren!

 • Ferm

  @alco1, jij zegt de prijs bepaalt de (melk)productie en @emmerei zegt dat dat niet zo is. Als ik kijk naar de kippen-en varkensboeren zie ik dat het toch meer werkt zoals @emmerei het schetst. Voor veel Nederlandse boeren geldt dat de banken hun productie bepalen, anders klapt alles in elkaar. Wie zal er dan volgens jou wel in gaan krimpen, want in de meeste andere landen is de kostprijs veel lager, die kunnen het lang volhouden en hebben vaak ook geen ander inkomens alternatief.
  @alco1, hoe zie jij jouw scenario dan concreet voor je?

 • josrodenburg

  wie na zulke tijde geen buffer heeft opgebouwd is nie goe bezig

 • alco1

  @Paysanne. We hebben het over de paar procenten meer of minder die de melkprijs bepalen. Als de prijs goed is van de melk wordt er goed gevoerd en is de prijs laag, gematigd met krachtvoer. Dit kan zomaar 10 % productie schelen. Daarbij is de veehouderij ook veel meer weers afhankelijk
  Bij varkens en kippenboeren wordt er altijd naar de beste voeder conversie gekeken.

 • veldzicht

  Is de melkprijs laag moeten er meer koeien worden gehouden om de kosten te dekken,is de melkprijs hoog moeten er ook meer koeien worden gehouden om reden..........ja waarom eigenlijk?het verdient lekker!!.jammer genoeg slaan veel boeren door.
  kortom er komen altijd meer koeien of het moet zo slecht gaan dat veel boeren failliet gaan.

 • alco1

  Maar @Paysanne. De discussie gaat om het feit wat voor consequenties het opheffen van het melkquotum voor ons heeft. Zolang er landen vrij zijn in het produceren van melk zullen deze met een hogere prijs snel een paar procent meer melken, waarmee de prijs weer verprutst wordt.

 • Ferm

  @alco1, om te reageren op #53, de Nederlander kenende denk ik dat het gaat zoals @veldzicht in #54 schetst. Want minder melken met een lagere melkprijs, dus een hogere kostprijs, houdt helemaal niets meer over.
  Om te reageren op wat je in #55 zegt, het opheffen van het melkquotum zal ervoor zorgen dat er een paar procent meer melk op de markt komt. Dit heeft al snel invloed op de prijs volgens mij. De goede tijden, wanneer je er dus van kunt profiteren volgens jou, zal mijns inziens korter zijn dan de minder goede tijden, omdat we zelf de prijs weer naar beneden melken.

 • leo,s vriend

  Toch vreemd, ik lees hier reacties die alles en iedereen de schuld geven, vooral de Lto en FC,dat melkveehouders sukkels zijn die bij de minste melkprijsdaling in paniek raken en klagen, dat terwijl ik geen enkele reactie lees van een melkveehouder die klaagt over de dalende melkprijs........

 • abtje

  Dat de melkprijs daalt is het probleem ook niet. De pijn zit hem in het feit dat LTO en Fc de kostprijs onnodig verhogen met allerlei regeltjes die bij de grens weer ophouden. Terwijl over de grens straks een hele plons melk vandaan moet komen om al de verdubbelde capaciteit te kunnen gebruiken. Wie naait wie?

 • Fermer

  @alco #53, je weet toch hoe dat in Nederland gaat? Bij een slechte melkprijs afspreken minder te leveren om het overaanbod te temperen, maar ondertussen zelf lekker meer leveren en ten volle van die betere prijs profiteren. Dus niemand zal minder leveren. Bij de vleesvarkens zou dit misschien ook een optie zijn, gewoon 10% minder opleggen om de prijs wat te stimuleren, maar dat zal in Nederland ook niet gebeuren, bang dat men is om bij een verhoogde prijs niet vol te profiteren.
  #55, de consequentie van het opheffen van het EU-melkquotum is dat met de in 32 jaar gevorderde techniek de EU melkveehouders nu losgaan en alle moderne ontwikkelingen zullen inzetten om meer melk te produceren tegen een opbrengstprijs die in veel landen nog lang een goede marge zal geven.

 • alco1

  @Paysanne. Ik zeg in @55 Niet dat door opheffen van quotum meer melk zal komen, maar dat bij handhaving de vrije landen door de betere prijs weer teveel zullen melken voor een goede prijs.
  @emmerei. Nogmaals. Als quotering zou gelden voor alle boeren van de wereld zou ik de eerste zijn die voor handhaving zal pleiten. Gedeeltelijk heeft geen enkele zin, omdat een goede prijs direct weer teniet gedaan wordt door de vrije landen.

 • s c de boer

  Als het te weinig oplevert ga je toch iets anders doen?

 • Ferm

  @alco1, daarin verschillen we dan van mening, want ik denk dat er wel meer melk komt als je kijkt naar de opschaling die overal plaats vindt. Maar misschien krijg je gelijk, want over tien jaar zijn er de helft melkveehouders minder wordt verwacht, daardoorzou het kunnen zijn dat de Nederlandse melkplas inderdaad niet toeneemt. Dat de opschaling meer rendement zou geven, is te betwijfelen en dan is het jammer dat de helft van je collega's verdwenen zijn, maar misschien ziet de huidige generatie boeren ze wel als concurrenten.

 • alco1

  @Paysanne. Je begrijpt me nog niet.
  Melkprijs bepaald aanbod. In ieder geval enkele procenten.
  Bij een aantrekkelijke prijs kunnen wij niet meer melken vanwege quotum.
  Echter de vrije gaat wel meer melken en het aanbod overstijgt daardoor de vraag, wat lagere prijzen tot gevolg heeft. Een paar procenten is genoeg.
  Dus dat wij het niet kunnen heeft geen enkele invloed.

 • Ferm

  @alco, ik begrijp dat jij net zo vrij wilt zijn als de andere landen zonder quotum om in goede tijden mee te kunnen profiteren van goede prijzen.
  Ik denk dat de paar procent die er extra op de Europese markt komt straks, wel degelijk verschil gaat maken voor het aanbod, namelijk negatief. Daar verschillen we van in mening. Ik denk dat dit negatieve gevolg, wat lang aan kan houden, niet opweegt tegen het kortdurende profiteren van een goede melkprijs zonder quotum. Tenzij je ervan uitgaat dat de slechte melkprijs weer zal zorgen voor mindering in productie, maar dat zie ik in Nederland niet gebeuren, zoals @ veldzicht ook al aangaf. Kostprijs is inderdaad het allerbelangrijkste in deze, maar de opschalers zitten nu gemiddeld op 35 cent de liter. De banken laten ze niet vallen denk ik, dus die melk blijft komen. In Frankrijk BV heerst een andere mentaliteit, bij slecht prijzen minderen ze productie (prijs bepaalt vraag en aanbod). Nu de particuliere fabrieken dan ook een minimumleveringsplicht eisen in hun contracten, is dit mechanisme hier ook doorbroken. Ik ben benieuwd in de toekomst hoe een en ander uit gaat pakken, we zullen zien.

 • veldzicht

  Paysanne #64 IK ben ook geen helderziende maar ik denk dat het gaat als bij kippen,varkens ,uien en aardappels,
  langer(e) tijden met slechte prijzen en dan maar hopen op een natuur ramp ergens ter wereld,zeer nat,ernstige droogte of ,n meevaller zoals
  dat babyvoedings schandaal inChina.als je het het van dergelijke incidenten moet hebben ziet het er toch niet rooskleurig uit voor de melkveehouderij.,zie varkens en kippen.


 • alco1

  De hele wereld heeft een andere mentaliteit als wij.
  Er is geen duidelijker voorbeeld dan zoals het nu gaat met de melkprijs, ofschoon we nog wel quotering hebben.
  Ook ik vind dat kostprijs bepalend gaat worden en daar zullen de kleinere met eigen voorzieningen beter uitkomen dan de hoog gefinancierde.
  Er zullen dan ook vele omvallen, omdat ze geen voer meer kunnen kopen. Dit zal de realiteit worden, helaas maar waar.
  Echter waar het hierom gaat zal de melkprijs niet beïnvloed worden door het afschaffen van de quotering.
  De achterliggende gedachte is echter dat wij met de veehouderij nog kunnen scoren voor bv Nederland. Maar dan moet men niet komen met fosfaatplafond voor de melkveehouderij en dergelijke onzin, al is men nu ook alweer bezig met allerlei uitvluchten te zoeken.

 • alco1

  @veldzicht. Wat is jouw mening:
  Kunnen we met het aanhouden van quotering waar maar een paar landen in de wereld door gematigd worden, het rampscenario voorkomen?

 • Ferm

  @veldzicht, inderdaad, niemand kan in de toekomst kijken, maar wat jij aangeeft in #65, zo denk ik er ook over. Met een eigen onderneming probeer je toch altijd te anticiperen op wat er in de toekomst lijkt aan te komen. Ik denk niet @alco1, dat het aanhouden van de quotering ons nu nog kan behoeden voor een eventueel rampscenario, daar zijn we al tever voor heen in Nederland, dan gaan er ook afvallers komen. Dat is een gepasseerd station lijkt me. Daarnaast denk ik dat de hoog gefinancierden niet gaan afvallen, daar zorgen de banken wel voor.
  Wat we nu zien is, dat Nederland blijkbaar een grens van produceren kent, die nu bereikt wordt/is, door de opschaling, waardoor er kostprijs verhogende maatregelen genomen moeten worden. Goed voor de periferie en BV Nederland, niet voor de boer. Ik praat vanuit de boer. Als er gezond geboerd kan worden is die boer net zo goed ook goed voor BV Nederland. Nu zie ik alleen maar dat de boer de verliezer is/wordt. Maar dat is mijn mening, en daar anticipeer ik op.

 • alco1

  Gezond boeren kan ook door de ruimte te krijgen waarin wij ons nog kunnen onderscheiden en dat is melk en ons temperen in het produceren van b.v. varkensvlees.

 • veldzicht

  @ Alco1,ER is een gezegde ,als hadden komt ,is hebben te laat,
  zo is het ook met het melkquotum dat is geweest en heeft hadden dit en hadden dat weinig zin,maar hoe nu verder?
  wereldwijd heeft het inderdaad weinig of geen invloed op het totaal,
  maar als Nederland en nog wat EU landen 10% meer gaan melken hoe zet je dat dan weg op een verzadigde markt tegen een behoorlijke prijs en trekt het de rest ook niet mee naar beneden.we zullen het af moeten wachten.zelf ben ik er niet zo rauwig om dat het melkqotum verdwijjnt als je ziet hoeveel geld er aan is uitgegeven aan een berg lucht wat je nu in je zak kan houden en er zullen altijd wel goede en minder goede tijden komen en zorg dan maar dat je bedrijf up to date is.

 • alco1

  Ik zal het iets anders stellen @Veldzicht.
  Zal marktwerking ( Meer melk bij goede prijzen en lagere bij slechte ) beïnvloed worden doordat een paar landen niet mee kunnen doen?

 • joannes

  @alco1, hou er rekening mee dat NL er in 2008 achter is gekomen dat Internationale Dominantie als ambitie óók een kosten en risiko kant heeft. NL en vooral Politiek NL is met de Bankencrisis abrupt wakker geschud en heeft haar Banken en Verzekerings instellingen gereduceerd. Veel gebeurd er achter de schermen omdat deze ondernemingen véél te groot waren naardat een Kleine Gemeenschap (belastingtechnisch) kan dragen. Nu ik vermoed dat men deze lijn óók doortrekt naar de Agrarische Aktiviteit. En dat om de simpele reden dat een Klein Land de risico´s niet kan dragen; niet financieel, niet millieu technisch! Daarmee zal de productiviteits verbetering op slot gaan en geëxporteerd worden naar landen met meer Ruimte; qua Millieu en qua Financiën! Markt werking gereguleerd door Overheden!

 • alco1

  En dat alles wordt geregeld in dat ronde gebouw in Basel waar niemand contact mee mag hebben en dus gelooft wat men leest.

 • Mozes

  In 2009 heeft het melkquotum geen melkprijsdaling kunnen voorkomen en kan het nu ook niet voorkomen. Welk nut heeft het melkquotum dan nog?

 • joannes

  @alco1, het loopt inderdaad niet over van transparantie; de ramen lijken op schiet gaten! http://www.youropi.com/nl/basel/locations/bis-gebouw-1378

 • veldzicht

  Alco1 #71Als ik zo om mij heen kijk kunnen veel boeren zonder grote problemen 20% meer melk produceren, als plots zo,n golf melk er aan komt zal dat best op de korte termijn wel negatief uit pakken op de prijs,verder denk ik niet dat het op de langere termijn veel uit maakt daar veel landen al jaren onder het qotum zaten,en die paar landen die er boven zaten maakt het wereldwijd te weinig uit om de wereldmarkt te kunnen beinvloeden,aldus ook maar deze brood etende profeet.
  of we op de lange termijn de concurentie aan kunnen is een ander verhaal daar alles veel te duur wordt zoals land,arbeidskosten milieumaatregelen ,te weinig ruimte en nog een hele hoop kostprijs verhogende rotzooi.

 • tedagro

  Beste Alco1 #69, Leg eens uit waarmee je je in Nederland kunt onderscheiden met de produktie van melk in vergelijking met bijvoorbeeld de produktie van varkens(vlees). Als het aankomt op produceren voor de vrije markt, (dus zonder marktbescherming) dan kan je nog wel eens bedrogen uit komen !

 • alco1

  @tegrado. Wat valt bij jouw onder marktbescherming?
  Als je de toeslagrechten bedoeld, dan kan ik zeggen dat een varkensboer die ook krijgt als hij land heeft, dus dat heeft maar weinig met melk te maken.
  Onderscheiden kunnen we ons met een hoog gekwalificeerd melkproduct.
  In Ierland konden ze geen babyvoeding exporteren vanwege te weinig vitamines door gebrek aan zonlicht.
  In de warme landen is het gras weer niet sappig.
  Nederland is het epicentrum voor goede melk.
  Zie het als Spanje dat is, voor bv. sinaasappels .
  In de varkensbranche moet alle voer ingevoerd worden en mest afgevoerd. Daarbij de strengere eisen tov. het buitenland en zie de oneerlijke concurrentie met het buitenland.
  Tevens is het omkatten van varkensboeren misschien wel een verademing voor die branche.

 • tedagro

  Alco1, met marktbescherming bedoel ik niet toeslagrechten maar de quotering die er voor zorgde dat er geen grote prijsschommelingen, cq prijsdalingen waren. Als de melk eens een jaar € 0.20 per liter opbrengt, wat zullen ze allemaal piepen.
  Terwijl we in de varkens- en pluimveehouderij al jaren gewend zijn om grote prijsdalen op te moeten vangen. Verder staat de varkenshouderij in NL op zeer hoog niveau betreft efficient produceren, wat dat betreft doen we het erg goed, het klopt wel dat we ook nadelen hebben onder andere de mileu eisen. De intensieve veehouderij moet namelijk het mestoverschot en ammoniakprobleem voor rundveehouders oplossen ! Als dank hiervoor mag de rundveestapel groeien terwijl de rest gewoon met dierrechten te maken heeft.
  Het is dus nogal kort door de bocht om te praten over het 'omkatten' van varkenshouders.
  Bewijs eerst maar eens dat je zelf de vrije markt aankan voordat je zulke wartaal spreekt !

 • alco1

  @tedagro. De marktbescherming door quotering hebben we al veelvuldig verworpen. Als er maar een paar landen door geremd worden, worden hogere prijzen wel weer door de vrije wereld verprutst.
  M.a.w. we hebben allang vrije markt.
  Het mestoverschot oplossen?
  Melkveeboeren hebben er over het algemeen nu nog zelf plaatsingsruimte.
  Met 'omkatten' bedoel ik boeren die nu nog in allebei sectoren bezig zijn en dan op de varkensmarkt de ruimte geven.

 • Genie

  Netjes werken, aantal koeien iets laten stijgen, niet veel. Productie per koe wel laten stijgen. kosten binnen de perken houden. dan gaat de kostprijs naar beneden evenals de melkprijs. dan kun je overleven.

 • joannes

  @Genie, je doet alsof je het je het zelf in de hand hebt! Nu, dat hebben we het afgelopen jaar gezien, en dat nb met quota regeling. Wanneer het hek van de dam is en al die vaarsen aan de melk komen zul je zien wat er gebeurd. Dan overkomt je het! En dat geldt niet alleen voor NL, in heel EU is men aan het opschalen met gedachten zoals jij hier communiceert! De voorbeelden zijn er al met die EU wijd quota overschreidingen!

 • japke33

  Het komt op de kop verkeerd, niet voor niks dat Dijksma rare sprongen begint te maken! Wie verwacht dat de melkprijs de komende 2 jaar gaat stijgen, moet zich eens stevig achter de oren krabben. (En bij Aware melken voor 27 cent, gaat echt niet lukken mensen!)

 • alco1

  Japke. Wat zullen we er op zetten dat de melkprijs binnen 2 jaar weer een stijgende lijn laat zien.
  Er zijn boeren die vanwege de hypotheek wel door moeten, maar dat zijn er echt niet zoveel hoor.
  Lage prijzen zullen het aanbod zeker laten dalen, met als gevolg weer een stijgende lijn in de prijzen. MARKTWERKING.

 • Fermer

  @alco, boeren die vanwege de hypotheek door moeten zijn er meer dan je denkt, zie het artikel 'melkveehouderij EU draait negatief' hier op de Boerderij. Hoe wil je anders een gem. schuld van 6.500 euro per koe n de EU terugbetalen wanneer de melkpris slecht is? Meer leveren wordt nog steeds als de oplossing gezien. De kostprijs in Nederland per liter melk is dan wel van de laagsten in de EU, volgens dat artikel, maar in Nederland is je eigen arbeid per liter minimaal, dus heet aandeel werkelijk te betalen kosten hoger dan in de rest van de EU. En minder ontvangen voor eigen arbeid gaat nog wel een tijdje, maar schuldeisers willen direct geld zien.

 • alco1

  @emmerei. We hebben het er al over gehad dat 1 % meer of minder aanbod van melk al prijs bepalend kan zijn!

 • veldzicht

  Zolang de melk aanvoer maar blijft aan zwellen is het maar de vraag
  of er een behoorlijke afzet voor te vinden is,de markt is nu al zo goed als verzadigd.

 • alco1

  @Veldzicht. De aanzwellende markt is nog een na werking van beste prijzen en het duurt nou eenmaal een paar maanden tot een half jaar om weer in te spelen op lagere prijzen. Zie hoe overvol de melkvee vleesmarkt nu is.

 • Tonnis

  Dierrechten is de oplossing om de melkproductie in toom te houden.

 • alco1

  @Tonnis. Dierrechten zijn net zo dom als quotum, als niet de hele wereld hieraan meedoet is het naast het potje pissen.

 • japke33

  @alco, ik wil er best wat tussen zetten, maar ik weet zeker dat wanneer het zo door gaat ik over 2 jaar failliet ben. Dus kan je niet veel geven dan ;) Aan de andere kant, dan heb ik wel gewonnen! :)

 • veldzicht

  Alco1#88,dat komt om dat er nu nog melkquota is,als ik zo om mij heen kijk wat er is gebouwd,bezig is met bouwen en plannen om te bouwen
  moet ik het nog maar zien of dit goed afloopt.het voorbeeld zie ik bij
  kennissen in de glastuinbouw daar kon het ook niet op en nu liggen
  ze allemaal te klapwieken.

 • Fermer

  @veldzicht, inderdaad, en een lage melkprijs en superheffing samen is net te veel van het goede, dus past men nu nog wat aan. Duidelijk is wel dat men aan het voorsorteren is op de periode van vrije productie, dus veel meer productie, en de zachte landing valt nu wat tegen.
  Alhoewel, misschien is dit wel die zachte landing, alvast wennen aan prijzen die niet meer boven de 30 cent zullen komen, want in heel veel landen met normale kostprijzen kunnen ze daar nog ruim voor melken en hebben ze geen alternatief.

 • alco1

  @Veldzicht. Ik vroeg het jouw ook al in #71.
  Zal marktwerking beïnvloed worden door een paar landen ter wereld waar geremd wordt?
  Ik namelijk niet. M.a.w. We hebben allang een vrije markt!!
  Net als in de glastuinbouw, varkenssector, pluimvee en akkerbouw.
  Griezelig en helaas de waarheid.

 • veldzicht

  Nee Alco,wereldwijd zal het niet zoveel uitmaken,het gaat er om overal neemt de productie toe en als Nederland en nog wat EU landen de productie plotseling sterk verhogen vind je daar goede afzet voor?
  en dan niet voor een rot prijsje,in een verzadigde markt zal dat niet meevallen om dat op ,n verantwoorde manier weg te zetten, op den duur zal het wel weer stabiliseren als het dan maar niet te laat is voor veel boeren

 • Mozes

  Het vrij worden van de zuivelmarkt ligt al jaren achter ons. Het is begonnen eind negentiger jaren met het verlagen van de exportsubsidies en importbescherming. We zagen in die jaren ieder jaar de melkprijs een cent lager worden. Dat heeft in 2004 geleid tot de oprichting van de DDB. Vanaf 2005/2006 daalde de prijs niet meer omdat het niveau in Europa en de rest van de wereld gelijk aan elkaar waren geworden. In 2007 zagen wij korte tijd een schaarste met een hoge prijspiek. Daarna overschot met een prijsdal in 2009. Daarna weer toenemende schaarste met hoge prijzen in 2011 en 2013/2014.

  Belangrijk is te beseffen dat deze schommelingen allemaal veroorzaakt zijn door verandering van vraag en aanbod BUITEN EUROPA. Stabilisering van het Europese aanbod door een melkquotering heeft dus al vanaf 2006 geen enkele invloed meer. De melkquotering had dan ook al in 2006 afgeschaft kunnen worden.

  Om het waterpeil in een polder te kunnen sturen heb je twee dingen nodig: een dijk en een gemaal. De dijk om de Europese melkpolder is vanaf 1998 geleidelijk geslecht. In 2006 was de dijk geheel verdwenen en was het waterpeil gelijk aan de zee. Het gemaal in de vorm van een melkquotering bleef echter nog bestaan. Welk nut had dit? De enigste reden die ik kan bedenken is een politieke reden die vooral uit Frankrijk afkomstig is.

 • mbm

  Als t een paar jaar goed gaat in de sector wordt er niet genoeg op de (tijdelijk extra) centjes gepast. In plaats daarvan wordt (te) fors geïnvesteerd en worden woekerprijzen voor land betaald. Zolang de bank schuift en de rente laag is, gaat het nog wel. Als de melkprijs daalt wordt er moord en brand geschreeuwd. Wie voor de markt wil/moet produceren zal er aan moeten wennen.

Laad alle reacties (93)

Of registreer je om te kunnen reageren.